2011 yılında, Türk ekonomisindeki cari açığın kapatılması ve dışa bağımlılığını azaltma hedefiyle yola çıkan Sunar Grup, Muş'ta sözleşmeli tarım modeliyle 50 bin dönüm arazide ayçiçeği ekimi gerçekleştirdi, bu ayçiçeklerinden elde edilen yağlar başta Kuzey Irak olmak üzere 73 ülkeye ihraç edildi. Muşlu çiftçilerin yüzü, ilk kez alım garantisi veren Sunar Grup sayesinde güldü.
Sunar Grup, büyük ses getiren bu yatırımın sadece Muş'la sınırlı tutulmayacağının sözünü o günlerde verdi, ve sözünü tuttu.
İthalatı azaltmak adına bölge idari birimlerinin de katkılarıyla geliştirilen proje çerçevesinde, alanında uzman ham madde satın alma yetkilileri ve ziraat mühendisleri aracılığıyla Türkiye genelinde bir araştırma yapan ve ayçiçek ekimi için uygun bölgeler tespit eden Sunar Grup, Muş'un ardından ayçiçek ekimine elverişli olduğu tespit edilen diğer illerde de görüşmelere başladı. Kayseri Yeşilhisar, Kahramanmaraş Afşin ve Bitlis'te çiftçilerle, kamu kurum kuruluşlarıyla ve bölgenin önde gelenleriyle biraraya gelen Sunar Grup yetkilileri, bu buluşmalardan olumlu sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.
Muş'ta gerçekleştirilen sözleşmeli ayçiçeği tarımı modelinin başarısının ardından kamu ve devlet kurum ve kuruşları ile çiftçilerden gelen talep üzerine konferanslar için Kayseri, Kahramanmaraş ve Bitlis'e giden ve vaka incelemesi kapsamında Muş ve çevre ilçelerde elde ettikleri sonuçları aktaran Sunar Grup Hammadde Satın Alma Müdürü Halit İyisan, ayçiçeği yatırımı konferanslarının sonuçlarını şöyle özetledi; "'Ülkemizde enerjiden sonraki en büyük cari açık 3 milyar dolarlık tutarıyla yağlı tohumlardır. Bu vesileyle ülkemizde yağlı tohum ekimi yapılmayan bölgelerde ayçiçeği ekimi yapılmasını teşvik ederek bu üretimin sonucunda yağlı tohum ithalatımızı azaltmak ve ülkemizin cari açığını minimuma indirmek amacındayız. Bu nedenle il ve ilçelerde bulunan çiftçilerimizi ayçiçeği tarımı konusunda bilinçlendirmek ve bu amaca yönelik çalışmalara teşvik etmek için bir araya geldik. İl İlçe Tarım Müdürlükleri, Ziraat Odaları, tohum üretici firmaları tarafından düzenlenen ve konferanslara ilgi büyük oldu. Üç ilimizde ve ilçelerinde toplamda 600'ü aşkın çiftçiyle bir araya geldik. Geçtiğimiz yıl projeye destek veren firmalardan May Tohum Afşin'de de katılımcılar arasında bir çekiliş yaparak 15 kişiye 10'ar dönümlük tohum dağıttı. Ülkemizde 5 milyon hektar alanda yağlı tohum üretme potansiyeli mevcut. Sunar Grup'un projesi başarıya eriştiğinde Türkiye'nin ayçiçeği ambarı Trakya Bölgesi'ne rakip olacak kadar atıl alanı ayçiçeği tarımına kazandırmış olacağız. "
Son Dakika › Güncel › Sunar Grup'la Maraş, Bitlis ve Kayseri'de Ayçiçeği Doğacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?