Suriye'ye Müdahale Olacak Mı, Bekleyip Göreceğiz" - Son Dakika
Güncel

Suriye'ye Müdahale Olacak Mı, Bekleyip Göreceğiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'ye müdahale olacak mı, olmayacak mı? Esasen dünkü oylamalar bir kriter olacaktı.

11.04.2018 13:25

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, " Suriye'ye müdahale olacak mı, olmayacak mı? Esasen dünkü oylamalar bir kriter olacaktı. Sunulan önerge biliyorsunuz Rusya tarafından veto edildi. Rusya tarafından veto edilmezse araştırma grubu kurulur, sonuç beklenir. Eğer veto edilirse, geçmezse bu sefer bir müdahale olabilir havası vardı. Bekleyip göreceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) Avrupa İslamofobi Raporu 2017" panelinde açılış konuşması yaptı.

Raporun hazırlanması dolayısıyla SETA'ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sahada zor şartlar altında yapılan bu çalışmaların, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler yerine aşırıcı akımların giderek arttığı ülkelerde tanıtılmasının faydalı olacağını, hem kendisinin hem de bakanlığının buna katkı vermeye hazır olduğunu söyledi.

"Genel olarak Batı'da ama özellikle Avrupa'da bizi üzen durumla karşı karşıyayız." diyen Çavuşoğlu, "Aşırı akımlar, giderek güçleniyor. Irkçılık, yabancı, İslam düşmanlığı, kendisinden olmayan karşıtlık maalesef giderek artıyor." diye konuştu.

"Tüm sorunların sebebi olarak göçmenleri göstermek insani değildir"

Batıda ve de özellikle Avrupa'da pek çok ülkenin başarısız ekonomi politikalarının sebebinin göçmenler, Müslümanlar ya da yabancılar olmadığını hatta onların bulundukları ülke ekonomisine katkı yaptıklarını dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Oysa, Müslümanlar, göçmenler ya da yabancılar Batı'ya özellikle de Avrupa'ya ilk defa son 10 yıldır ya da 5 yıldır gitmiyor. ya da Suriye krizi başladıktan sonra Avrupa ülkelerine ulaşmıyorlar. Tarihten bu yana özellikle de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkler dahil çok sayıda yabancı Batı ülkelerine, Avrupa ülkelerine değişik amaçlarla gitmiştir. Fakat, bugün Avrupa'da yaşanan tüm sorunların sebebi olarak, göçmenleri göstermek insani değildir, haksızlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da özellikle de camilere yönelik saldırıların başladığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Avrupa'da geçen sene İslam düşmanlığı motifli saldırı sayısı 100'ün üzerindeydi. Bu sadece bizim vatandaşlarımıza yönelik saldırılar. 2016'ya baktığımız zaman 128 saldırı olduğunu görüyoruz." dedi.

Bu sayının diğer Müslüman ülkelerden göçmenlere yönelik saldırılarla çok daha fazla olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, PKK ve YPG yanlılarının camilere saldırılarının da Avrupa'da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendi aralarındaki çekişme olarak değerlendirildiğine dikkati çekti.

"İslam düşmanlığının suç olarak net şekilde yasalara girmesini sağlamamız lazım"

Bakan Çavuşoğlu, toplumsal düzeydeki ön yargıların popülist politikacılar tarafından da 3-5 oy daha fazla almak adına körüklendiğini belirterek, "Maalesef merkez dediğimiz siyasi partilerin de hızlı şekilde bu aşırıcı partilerin çizgisine kaydığını görüyoruz. Onların da kaygısı kaybettikleri oyları geri almak. Fakat bu dili kullandıkça daha fazla oy kaybediyorlar." ifadelerini kullandı.

Ayrımcılığı önlemek için herkese büyük görev düştüğünü ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti.

"İslam düşmanlığının suç olarak net şekilde yasalara girmesini sağlamamız lazım. İslam düşmanlığının, Avrupa'da yasalara suç olarak girmesi için Auschwitz'lerin yaşanması gerekmez. Gaz odalarında zamanında Yahudilerin yakıldığı gibi Müslümanların da yakılması gerektirmez. Onlar ders alarak, bugün anti-semitizm yasalarda suçsa ve en az İslam düşmanlığı kadar yüksek olduğu halde bunu kimse dile getiremiyorsa ki; bu yasalar yüzünden. İslam düşmanlığının da yasalara girmesi gerekiyor."

"4 Mayıs'ta İİT dışişleri bakanlarıyla beraber Cox Bazar'a gideceğim"

Bakan Çavuşoğlu, geçen yıl İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Avrupa Müslümanları Temas Grubunun oluşturulmasının İslam düşmanlığına ve her türlü ırkçılığa karşı mücadele etmek ve tüm Müslümanların yanınında olmak olduğunu kaydetti.

İİT'nin İslamofobi gibi konularda daha hassas olması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:

"Sadece bu konuda değil, Arakan Müslümanları konusunda da biraz daha hassas olması gerekiyor. 4 Mayıs'ta tüm arkadaşlarımızla, dışişleri bakanlarıyla beraber Cox Bazar'a gidiyoruz. İİT Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı Bangladeş'te yapılacak. 5'inde toplantımız yapılacak, bir gün önce oraya gidiyoruz. Bu hassasiyeti her yerde göstermemiz lazım. Filistin Temas Grubumuz var, bakıyoruz son zamanlarda bazı ülkelerden gelen baskı sebebiyle bu temas grubunun öncüsü olan ülkelerin toplantıları düzenlemek istemediğini görüyoruz. Maalesef bazı Müslüman ülkelerde bu akımlar karşısında ürkeklik görüyoruz."

"Bekleyip göreceğiz"

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'deki son duruma ilişkin bir soru üzerine, "Suriye'ye müdahale olacak mı, olmayacak mı? Esasen dünkü oylamalar bir kriter olacaktı. Sunulan önerge biliyorsunuz Rusya tarafından veto edildi. Rusya tarafından veto edilmezse araştırma grubu kurulur, sonuç beklenir. Eğer veto edilirse, geçmezse bu sefer bir müdahale olabilir havası vardı. Bekleyip göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanımına ilişkin, Esad rejiminin mutlaka ve mutlaka artık Suriye'nin başından ayrılması gerekiyor. Esad rejimi ilk defa kimyasal silah kullanmıyor. Bırakın kimyasal silah kullanmayı, diğer silahlarla havadan bombalamalarıyla, varil bombalamalarıyla, konvansiyonel silahlarla bir milyona yakın insanı kendisi öldürdü. Dolayısıyla bir an evvel bu kişinin ülkenin başından ayrılması gerekiyor ve siyasi sürece geçmemiz lazım." diye konuştu.

"Lavrov'un bunu neden söylediğine bakmak lazım"

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Zeytin Dalı Harekatı ve Afrin'e ilişkin sözlerine dair bir soruya, "Lavrov'un cevabı muhtemelen bir soruya cevaptır. Bunun neden söylendiğine bakmak lazım. Biz Afrin operasyonunu gerçekleştirirken biliyorsunuz Rusya ile koordinasyon içinde olduk." yanıtını verdi.

Zeytin Dalı Harekatının hedefinin buradaki teröristleri etkisiz hale getirmek olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Şimdi ikinci aşaması insanların geri dönmesini sağlamak ve onlara bir şey verebilmek. Hayatlarını normalleştirmek ve bölgeyi istikrara kavuşturmak. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Suriye'nin toprak bütünlüğünü herkesten daha fazla destekledik başından beri. Bundan sonra da böyle." diye konuştu.

Siyasi süreç işlediği ve Suriye istikrara kavuştuğu zaman Suriye'nin sınır bütünlüğü konusunda bir endişenin olmaması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Fakat Türkiye olarak benim de güvenlik endişemin tamamen ortadan kalkması gerekiyor. Bugün şu an itibarıyla buranın rejime teslim edilmesi ne demek? Böyle bir şey olmaz. Çünkü rejim bir YPG ile çatışıyor, diğer gün iş birliği yapıyor. Münbiç ve Fırat'ın doğusunda bu kadar YPG'li PKK'lı Afrin'e nasıl ulaştı? Rejimin kontrol ettiği alanlardan geçti." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Fransız ve İngiliz mevkidaşlarıyla bir görüşme yapıp yapmadığına ilişkin ise "Fransız mevkidaşımdan görüşme talebi geldi. Fakat saatini ayarlayamadık. Dün denk gelmedi. Onun ve benim uygun olduğum saat örtüşmedi. Bugünlerde bir saat ayarlayacağız, kendisiyle görüşeceğiz. İngilizlerden böyle bir talep henüz gelmedi." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'ye Müdahale Olacak Mı, Bekleyip Göreceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement