EFSUN YILMAZ - Suriye'deki iç savaş nedeniyle Haseki kentinden eşi, 3 çocuğu ve karnındaki bebeğiyle yola çıkan fizik ve kimya öğretmeni Fadela Abed, zorlu bir yolculuğun ardından ulaştığı İzmir'de evlatlarına daha iyi bir yaşam sunmanın yollarını arıyor.
Haseki'deki bir ortaokulda öğrencilerine fizik ve kimya öğreten Fabela Abed ile ticaret bakanlığına ait gıda laboratuvarında müdür olarak çalışan fizik mühendisi eşi Ammar el-Hashemi'nin 3 çocuklarıyla mutlu yaşamı, Suriye'deki savaş ile altüst oldu.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle oğulları Obedallah (14), Muhammad (12) ile kızı Sara'yı (7) kaybetmekten korkan Suriyeli anne Fadela Abed, güvenli bir yaşam için eşini Avrupa ülkesine gitmeye ikna etti.
Ağustos ayında 4. çocuğuna hamile olduğunu öğrenmesine rağmen çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak için yola çıkmaktan vazgeçmeyen Fadela Abed ve ailesi, 28 Ağustos'ta Haseki'den yola çıktı.
Zorlu yolculuk
Almanya'daki akrabalarının yanına gitmek için başladıkları yolculuğun gecenin karanlığındaki ilk bölümünde 3 saat dağlarda yürüyen, 3 saat de ata binen hamile kadın ve ailesi, Erbil kentine ulaştı.
Umuda yolculuğun ilk bölümü için kişi başı 600 dolar veren aile, daha sonra Erbil'den Van'a gitmek için yola çıktı. Avrupa hayaliyle çıktıkları yolun ikinci bölümü için kişi başı 650 dolar ödeyen aile, saatlerce süren yürüyüşün ardından nakil için bekleyen arabaya binerek Van'a, ardından da Mardin'e ulaştı.
Türkiye'ye geldikten sonra otobüsle İzmir'e ulaşan Suriyeli aile, İtalya'ya deniz yoluyla gitmek üzere anlaştıkları göçmen kaçakçılarının ortadan kaybolmasıyla Çimentepe semtindeki bir eve yerleşti.
Suriyeli ailenin komşuları, çaresiz kalan aileye yardım elini uzattı. Çevresindekilerden topladığı yatak, perde, mutfak malzemesi gibi ev eşyalarını aileye götüren komşuları, yaşam alanlarını oluşturmalarına yardımcı oluyor.
Suriyeli Fadela Abed şimdi komşularının verdiği birkaç eşya ile yaşamını sürdürmeye ve çocuklarına savaştan uzak, güvenli bir hayat sunmaya çalışıyor.
Fadela Abed çocuklarının sorularını yanıtlayamıyor
Suriyeli anne Fadela Abed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarını kaybetmek istemediği için çok zor bir yolculuğu göze aldığını anlattı.
Özellikle Haseki'den Erbil'e olan bölümde öleceğini düşündüğünü söyleyen Abed, "Çok karanlıktı. Dağlarda yürüyorduk. Ama o yolculuğu ben istemiştim. Eşimi ikna ettim. Suriye'de yaşama şansları kalmamıştı. Tek gerçek var o da birlikte ve hayatta olabilmemiz." diye konuştu.
Türkiye'deki sağlık kuruluşlarına düzenli gittiğini ve gebeliğini kontrol ettirdiğini söyleyen Abed, Türkiye'de çocuklarının daha güvende olduğunu hissettiğini aktardı.
"Hayatta ve bir arada kalabilmenin" çok önemli olduğunu iyi bildiklerini ancak çocuklarının yine de yuvalarını, memleketini özlediğini söyleyen Abed, "Çocuklarım evimize ne zaman döneceklerini soruyor. Ne kadar burada kalacağımızı öğrenmek istiyorlar. Bunu biz de bilmiyoruz ama onlara daha iyi bir hayatımızın olacağını söylüyorum." diye konuştu.
Suriye'de ve Türkiye'de onurlu bir yaşam sürdüklerini anlatan Abed, "Her yerde iyi ve kötü insanlar var. Bazı Suriyeliler sokaklarda dileniyor, Türkiye'de yaşayanlardan para istiyor bu da olumsuz bir bakış açısına neden oluyor. Biz öyle olmayacağız" ifadelerini kullandı.
Eşi epilepsi hastası
Ammar el-Hashemi ise Haseki'den başlayan yolculuklarının çok tehlikeli olduğunu ama Suriye'de kaldıkları takdirde öleceklerini de bildiklerini söyledi.
Eşinin ve çocuklarının sağlık durumu için çok endişelense de Almanya'da yeni bir yaşam kararı aldıklarını ifade eden el-Hashemi, yolculuk için çok para ödediklerini söyledi.
Anlaştığı göçmen kaçakçısının ortadan kaybolması üzerine 1,5 aydır İzmir'de kaldıklarını söyleyen el-Hashemi, "Zorluk yaşıyoruz tabii. Öncelikle Türkçe bilmiyoruz. Epilepsi hastası olduğum için ilaç gerekiyor, kimliğim olmadığı için onu da alamıyorum. 2-3 ay içinde paramız bitecek ve işe ihtiyacım olacak." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Fadela'nın Umut Yolculuğu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?