Tataristan, Türk-Rus Ilişkilerinin En Zor Döneminde Dahi Yapıcı Davranmaya Çalıştı? - Son Dakika
Güncel

Tataristan, Türk-Rus Ilişkilerinin En Zor Döneminde Dahi Yapıcı Davranmaya Çalıştı?

?Tataristan, Türk-Rus ilişkilerinin en zor döneminde dahi yapıcı davranmaya çalıştı?

05.06.2017 10:44

? Tataristan, Türk-Rus ilişkilerinin en zor döneminde dahi yapıcı davranmaya çalıştı?

Siyamend Kaçmaz Moskova, 5 Haziran (DHA) ? Türkiye'nin Tataristan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde Tataristan'ın hem ticari hem de kültürel ilişkilerde bir köprü görevi gördüğünü belirterek, iki ülke arasında yaşanan sıkıntılı dönemde de bu tutumunu devam ettirdiğini belirtti.

Yaklaşık üç yıldır Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da başarılı bir şekilde Başkonsolosluk görevini yürüten ve Tataristan'ın önemli basın kuruluşlarından biri tarafından Tataristan'ın en etkili isimleri arasında gösterilen üç yabancı isimden birisi olarak listede kendisine yer bulan Dilmaç, yaptığı açıklamada şunları söyledi

'Ben o dönemi bazıları gibi kriz ya da sıkıntılı dönem olarak değil ara dönem olarak nitelendiriyorum. Biz o dönemde de bu durumun geçici olduğunu ve iki komşu ve büyük ülke olan Türkiye ve Rusya'nın ilişkilerinin tekrar normalleşeceğini düşünüyorduk buna inanıyorduk. Nitekim de öyle oldu.

Burası Türk yatırımların çok yoğun olduğu bölgelerden bir tanesi. 2 milyar dolara yakın Türk yatırımı var, on büyük fabrika faaliyette. Aynı zamanda Tataristan bizim kardeşlerimizin yaşadığı bir cumhuriyet. Dolayısı ile kültür ve eğitim alanında yoğun ilişkilere sahip olduğumuz da bir cumhuriyet. Bu dönem içerisinde, Türkiye'den de yakında takip edildi, herkes de bunu biliyor; Tataristan makamları biraz önce size söylediğim anlayışa uygun olarak; bunun geçici bir dönem olarak olduğu anlayışından hareketle Türk yatırımlarının, Türkiye ile ilişkileri korumaya yönelik politikalar izlediler. İşin açıkçası bunda da başarılı oldular. Buradaki büyük Türk yatırımları büyük bir sorunla karşılaşmadan faaliyetlerine devam ettiler. Özellikle Türk vatandaşı istihdam etme ile ilgili oluşturulan istisna listelerine Tataristan'da faaliyet gösteren firmaların tamamı dahil edildi. Bu da onların faaliyetlerini, işlerini kolaylaştırdı. Dolayısı ile bu dönem içerisinde Türkiye-Tataristan ilişkilerinin asgari seviyede zarar görmesi sağlandı. Bu da tabi ilişkilerin normalleşmesi ile birlikte Tataristan için bir avantaj da teşkil edecek çünkü Türk iş çevreleri bunun farkındalar. Bu ara dönemde Tataristan'ın sergilediği bu tavrın farkındalar. Şimdi Türkiye-Rusya ilişkilerinin tekrar rayına girmesi ile birlikte bu bölge ile olan işbirliğimizde ilerleme kaydedilecektir diye düşünüyoruz.?

'Tataristan en kötü dönemde dahi yapıcı rol oynamaya çalıştı'

Tataristan'ın Rusya Federasyonu'na bağlı bir cumhuriyet olduğunun altını çizen Başkonsolos Dilmaç, 'Rusya Federasyonun aldığı kararlar elbette burada da geçerli. Ama bu dönemde de Tataristan yapıcı bir rol oynama gayreti içerisinde oldu. İlişkilerin geleceğine daha yapıcı bir şekilde bakma durumu bu. O dönemde Türkiye'de de yankı buldu bu tercih. Sayın Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye'nin ve Türklerin Tatarların kardeşi, Rusların da komşusu olduğunu ve özellikle ekonomik ilişkilerin bu yaşananlardan etkilenmemesi gerektiğini sıklıkla vurguladı. Dediğim gibi yeni dönemde Türkiye-Rusya ilişkileri çerçevesinde bu cumhuriyet ile işbirliğimiz de artacak diye umuyoruz' dedi.

Tataristan'ın en etkili 50 ismi arasındaki üç yabancıdan biri

Bulunduğu bölgede yaptıkları ile fark yaratarak, dikkat çeken ve Tataristan'ın en çok okunup takip edilen yayın organlarından birisi tarafından hazırlanan 'Tataristan'ın en etkili 50 ismi' arasına girmeyi de başaran Dilmaç, bunu şahsına değil, Türkiye'ye ve Tatarlar'ın kardeşi olan Türk halkına gösterilen bir teveccüh olarak gördüğünü belirtti. Dilmaç, 'Buranın en çok okunan ve takip edilen yayın organı elli kişilik bir liste hazırladı Tatarlar'da oluşan. Orada üç de yabancı vardı. Diğerleri yabancılar bizim burada yine spor yapan profesyonel futbol oynayan Gökdeniz Karadeniz isimli sporcumuz' Bir başka devlet adamı daha vardı (Nur sultan Nazarbayev). Ben tabi bunu şahsıma değil, Türkiye'ye ve Türk halkına gösterilen bir teveccüh olarak görüyorum. Görüşme, temas ve etkinliklerde Rusça ve özellikle Tatarca kullanmamın da bu tercihte etkili olduğunu sanıyorum. Biz görevimiz gereğince elimizden gelen gayreti sarf ettik, böyle bir teveccüh oldu? dedi.

Tataristan'daki Türk yatırımları hacmi 2 milyar doları aştı

Tataristan Cumhurbaşkanı'nın sık sık Türkiye'yi ziyaret etmesi ve Türkiye'den de en üst düzeyde buraya yapılan ziyaretlerin somut sonuçlarına da değinen Başkonsolos Dilmaç, şunları söyledi

'Türkiye'nin Rusya'daki yatırılmalarının toplam değeri 10-12 milyar dolar olarak hesaplanıyor, Rusya'nın Türkiye'deki yatırımları için de benzer bir rakam veriliyor, bunun 2 milyar doları Tataristan'da. Aslında çok büyük devasa fabrikalar bunlar; ağaç işleme alanında faaliyet gösteren var, kimya alanında hijyen malzemeleri üreten fabrika var, otomotiv alanında çalışan var, boru üreten var, aynı şekilde hem otomotiv camı hem düz cam üreten fabrikalar var. Bunlar Türkiye'nin büyük şirketleri ve burada gayet başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyorlar. Hem Rusya'nın hem de Tataristan'ın ekonomisinin çeşitlendirilmesine katkıda bulunuyorlar. Gayet başarılı işletmeler. Biz işin açıkçası Tataristan'ın şirketlerinin de Türkiye'de yatırım yapmaları arzusundayız. Çünkü Tataristan'ın da Rusya'nın ilk on büyük şirketleri arasına giren firmaları var. İlk yüz içerisinde 4-5 tane firması var, bunlar daha çok petrol, petro-kimya, otomotiv alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Bu konuda hem Sayın Başbakanımızın geçen yıl Aralık ayında buraya yaptığı ziyaret sırasında, hem Sayın Minnihanov'un Ankara'da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edildiği ziyaret sırasında bu konular da ele alındı. İleriki dönemlerde Türkiye'ye Tataristan'dan da yatırım beklentimiz var.'

'Tataristan, Rusya pazarına ilk adım için en uygun yer'

'Neden Tataristan' sorusuna da cevap veren Turhan Dilmaç, ilk adım olarak Rusya pazarı için çok önemli avantajlara sahip olan Tataristan ile ilgili, 'Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov'un kurduğu sistem içerisinde iş dünyasına yakın ve iş dünyasının faaliyet gösterebileceği uygun şartları sağlayan bir ortam var. Rusya'da özel ekonomik bölgeler var bildiğiniz üzere ama Tataristan'da Alabuga'daki bu özel ekonomik bölgeler arasında en başarılılarından bir tanesi. Özel ekonomik bölge içerisinde çeşitli fırsatlar, vergi avantajları sağlanıyor. Ama bence en önemli hususlardan biri buraya gelen iş adamlarına gerek Sayın Cumhurbaşanı Minnihanov'un bizzat, gerek ekibinin yakın ilgi göstermesi ve yatırımın planlanmasından, hayata geçirilmesine kadar tüm aşamalarda buna nezaret etmeleri ve olası engellerin kolaylıkla aşılabilmesini sağlayabilmeleri. Bu bizim Türk iş adamları bakımından ilave bir teşvik edici unsur sağlıyor' dedi.

Tataristan, Türk-Rus Ilişkilerinin En Zor Döneminde Dahi Yapıcı Davranmaya Çalıştı?
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tataristan, Türk-Rus Ilişkilerinin En Zor Döneminde Dahi Yapıcı Davranmaya Çalıştı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement