Vali Karaloğlu: "Deprem yarın olacakmış gibi hazır olacağız. Marmara Bölgesi Türkiye'nin hem ekonomik olarak hem sanayi olarak yükünü çeken bir bölge. Onun için bu bölgelerde herkesin, hem kamunun hem yerel yönetimlerin hem sanayinin hem halkın herkesin afete hazırlıklı olması lazım" dedi.
Kocaeli ve Van depremlerinin açtığı yaraları sarmada büyük rol üstlenen Vali Karaloğlu bu tecrübelerini, Bursa Afet, Acil Durum İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen ve başkanlığını yaptığı 'AFAD Durum Planın Değerlendirilmesi' toplantısında paylaştı.
İlk etapta Bursa'da ki Gemlik ve İznik İlçelerinin değerlendirildiği toplantı sonunda bir açıklama yapan Vali Karaloğlu:"Deprem yarın olacakmış gibi hazır olacağız. Hiç olmasın diye de dua edeceğiz. Gerçeğimiz var bütün Anadolu'nun gerçeği var. Türkiye'de yaşayan nüfusun %85'i, 1. ve 2. derece deprem riski olan bölgelerde yaşıyor. Marmara Bölgesi de Türkiye'de deprem riski en yüksek bölgelerden bir tanesi ve Marmara Bölgesi Türkiye'nin hem ekonomik olarak hem sanayi olarak yükünü çeken bir bölge. Onun için bu bölgelerde herkesin, hem kamunun hem yerel yönetimlerin hem sanayinin hem halkın herkesin afete hazırlıklı olması lazım. Biz de son 2 senedir Bursa'da özellikle bizim Gemlik-İznik hattındaki ilçelerimizle ilgili yaptığımız çalışmayı bugün tamamlamış olduk. Yakın bir zamanda bunu halkımızla da paylaşacağız. Bir afet anında, bir deprem anında halkımız ilk toplanacağı alanlar, acil çadır kent olarak kullanacağımız alanlar, orta vade barınmada konteynır kentleri yapacağımız alanlar ve nihayetinde toplu mezarlıklar ve kalıcı konut alanları, lojistik alanlarını ilçelerimizde tespit ettik. Bunları ilan edeceğiz. Tespit ettiğimiz alanlarda kamuda olsun, özel sektörde olsun, belediyede olsun o kurumlara da bunları yazacağız. Herhangi bir afet olduğunda yer aramadan çadırı nerede kuracağımız belli olacak, konteynır nerede kuracağımız belli olacak, lojistik deposu nereye kurulacağı belli olacak, afet koordinasyon merkezi olarak kullanacağımız bina neresi olacak belli olacak, sahra hastanesi ihtiyacımız varsa onu nereye kuracağımız belli olacak. Afet anında kenti yönetenlerin eline biz bir harita vermiş olacağımız. Bunu da güncelleyeceğiz. Bugün bunu yaparız, 1 sene sonra güncellenmese tespit ettiğimiz alanların niteliği değişir, fonksiyonu değişir yine bir işe yaramaz. Onun için bu ekip aynı zamanda her sene bu alanları yeniden gözden geçirecek ve güncelleyecek ki bir afet anında işe yarasın. Bizim eskiden sivil savunma planlarımız olurdu ama her şey kağıt üzerinde olurdu. Bunlar artık öyle planlar değil. Arkadaşlar gidip bizzat yerinde incelediler, gördüler, uygunluklarını yerel belediyeyle, kaymakamlıklarımızla çalıştılar. Artık çok reel bir planımız var. Bu afet müdahale planı olacak ilçelerimizin. Rabbim inşallah afet vermesin ama verdiğinde de bunlara ihtiyacımız var. Ben arkadaşları kutluyorum, teşekkür ediyorum, ellerine sağlık. En kısa zamanda bütün ilçelerini 17 ilçeyi de tamamlayarak bunu halkımızla paylaşmış olacağız. Özellikle toplanma alanı olarak ilan ettiğimiz levhaladığımız alanları da halkımızın iyi korumasını talep ediyoruz. Bu alanları başka bir maksatla kullanmamasını talep ediyoruz ki her afet olduğunda oraları kullanabilsinler" dedi.
Toplantının ardından Vali Karaloğlu, AFAD'a yeni alınan araçları inceleyerek çalışanlarla toplu fotoğraf çektirdi.
Son Dakika › Güncel › Tecrübeyle Önlem Alıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?