Tokat Kent Konseyi Genel Sekreteri TKK Toplantısına katıldı - Son Dakika
Güncel

Tokat Kent Konseyi Genel Sekreteri TKK Toplantısına katıldı

Tokat Kent Konseyi Genel Sekreteri TKK Toplantısına katıldı

Türkiye Kent Konseyleri 3. Grup bilgilendirme toplantısı Bolu'da yapıldı.

22.02.2011 22:12  Güncelleme: 22:13

Türkiye Kent Konseyleri 3. Grup bilgilendirme toplantısı Bolu'da yapıldı. Tokat Kent Konseyini temsilen Genel Sekreter Ali Polat'ın katıldığı toplantıda, Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nin kurulması yönünde, ilke ve esaslar maddeler halinde ele alındı.

Kent Konseyleri arasında eşit ortaklık ve dayanışma temelinde sürdürülebilir işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen, hemşehri hukukunu esas alan bir anlayışla kentlerin potansiyelini harekete geçirmeye çalışan, ülkemizin tüm bölgelerinde iyi yönetişimin temel prensiplerine dayalı kent konseylerinin kuruluşuna kolaylaştırıcılık eden bir 'sivil toplum ağı'nın sağlanması yönünde çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda ilk konuşmayı Bolu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Özbostancı yaptı. Kent Konseyi'nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Özbostancı; "2. Kent Konseyi buluşması öncesinde yapılması gereken bölge toplantısına yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, genel prensip olarak benimsenen kent konseylerinin aynı zamanda yerel yönetimlerde demokrasinin geliştirilmesinin temel amaç olduğunu biliyoruz. Kent konseyleri arasında birlik beraberlik bağına ait ortak süzgeçten geçmeye dayalı anlayışın yurt genelinde sürdürülebilir olmasını sağlayabilmek için başlatılan bu toplantıların kentlerin geliştirilmesinde, yaşanabilir oluşunda katkısı büyüktür.

Kent insanlarının hakları olan mutluluğu yaşayabilmeleri için eşit yaşam koşullarının hazırlanmasında kent konseylerinin geleceğe ait güzelliklerin seyredilebileceği yerler olacağına inanıyorum. Çalışmalarımızın ana temasında demokratik kurallar gelişmişliği hedef seçerek mutluluğu yaşama hakkı olan insanları bu çerçeve altında toplanarak görüşlerine ihtiyaç vardır" dedi.

Daha sonra konuşmasını yapan Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı ve Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerle ilişkilerden bahsetti. Binici şöyle konuştu: Bir yıl önce başlayan yolculuk 3. bölgesel toplantı ile Bolu'da devam ediyor. 4. bölgesel toplantımızı Nevşehir'de yapacağı ve ardından da 81 ilin daveti ile gerçekleştireceğimiz Kocaeli buluşmasında, 2. kent konseyleri buluşmasını yapmış olacağız. Yola çıkış amacımız birlik ve beraberliği sağlamaktı bu konuda mesafe kat ettiğimize inanıyorum.

Şu ana kadar ortaya koyduğumuz ilke ve esaslarımızı benimseyen il sayımız 29. İkinci toplantımızdan sonra bu sayının artışa geçeceğini düşünüyorum. Türkiye'de henüz kurulmamış 8 tane ilimizi de katarsak %90'a varan bir katılımla kent konseylerini bir araya getirmiş olacağız. Kent konseylerinin artık muhatabı oldu, gerek Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, gerek AB, gerekse Birleşmiş Milletler bu konuda bizimle temas halinde. Kısa bir süre önce Birleşmiş Milletlerden bir teklif alarak Ankara'da onlarla birlikte olduk. Sayın Büyükelçi ile 2.5 saati aşkın bir süre toplantı devam etti.

O toplantıdan çıkan sonuç; Birleşmiş Milletlerin asıl gayesi olan yerel demokrasinin güçlendirilmesi çatısı altındaki çalışmalarda bizimle çalışmak istediklerini ve stratejik ortaklık teklifini ilettiler. Avrupa Birliği ile çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor, ön görüşmeleri yaptık. Önceki günlerde Avrupa Birliği ile bazı çalışmalarda bir arada olma şansımız olduğunu belirttiler. Yine bu birliktelik sayesinde hem Avrupa Birliği ile hem de Birleşmiş Milletlerle olan ilişkilerimizin daha ileri seviyede olacağına inanıyorum.

Toplantının devamında bir konuşma da Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan yaptı. İhsan Ağcan, belediye olarak kent konseyi ile koordineli çalıştıklarını ifade etti. Ortak aklın kullanılması gerektiğinin altını çizen Ağcan; "Sizleri cennet şehir Bolu'da misafir etmekten büyük bir gurur ve onur duymaktayız. Bolu'muzu şereflendirdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz Bolu Belediyesi olarak kent konseyini ilk kuran illerden birisiyiz. Gerek, kent konseyi başkanımız, gerekse genel sekreterimiz hepsi de belediyeci. Dolayısıyla biz Bolu Belediyesi olarak kent konseyimizin ortak aklını kolektif aklını dolu dolu değerlendirmeye çalışan bir belediyeyiz.

Önemli ve stratejik konularda kent konseyimizle istişare halindeyiz. İstişare edip de karar verdiğimiz bütün konularda isabet ettiğimizi görmekteyiz. Gerek ulaşım master planının hazırlanmasında ve uygulanmasında, kent meydanı projemizde, kent içi ulaşımının dizayn edilmesi ile ilgili projeler var bunların karar aşamasında ve öncesinde kent konseyimizden istifade ediyoruz, onların çok değerli fikirlerinden yararlanarak isabetli ve yararlı adımlar atıyoruz.

Zaman artık bir iki kişinin karar verip uygulayacağı bir zaman değil. Kolektif aklı ortak aklı sonuna kadar kullanma zamanıdır" diye konuştu.

Toplantıda son konuşmayı Vali Yardımcısı Mümin Öztürk yaptı. Öztürk; "Kent konseyleri ile ilgili çok güzel çalışmalar var. İnşallah daha sonra Kocaeli ilinde yapıldıktan sonra Türkiye genelinde bir sonuç bildirgesi yayınlanacak. Toplantının çok verimli olduğunu düşünüyorum.

Kentleşme Türkiye'nin dışında bütün dünyada gelişen bir olgu, bütün dünyada kentler artıyor, sadece Türkiye'de değil. Köyler küçülüyor, kentler büyüyor yeni kent merkezleri kuruluyor ve kentlerin sorunları artıyor. Yönetim gerçekten çok zor bir iş insanlarla bir araya gelip sonuca ulaşmak kolay değil. Kentlerimizde de sorunlar giderek artıyor. Bunu sadece valiliğin yada belediyenin çözmesini beklemek de kurumlara haksızlık oluyor. Ama çözüm noktası sanıldığı gibi kolay değil. Bu konuda sivil toplumun da yol göstericiliğine ihtiyaç var" dedi.

Türkiye Bolu Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde, Bolu, Tokat, Trabzon, Gaziantep, Bursa, Kocaeli, Ordu, Giresun, Rize, Sinop, Artvin, Amasya, Samsun İlkadım ve Kastamonu Kent Konseyleri Başkan ve Genel Sekreterlerinin katılımıyla 18 Şubat 2011 tarihinde yapılan toplantıda, Türkiye Kent Konseyleri Birliği kurulması yönünde ilke ve esaslar görüşülerek, bir sonraki toplantının 81 İlin Kent Konseylerinin katılımlarıyla 25-26-27 Mart 2011 tarihinde Koçaeli Kent Konseyi Başkanlığı'nda Koçaeli'nde toplanma kararı alındı.

Türkiye Kent Konseyleri 3. grup bilgilendirme toplantısı sonrası Kent Konseyi Temsilcileri Vali İbrahim Özçimen'i makamında ziyaret etti. Ziyarete Tokat Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Polat, Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, Trabzon Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Cemil Baş, Amasya Kent Konseyi Genel Sekreteri Nevzat Kutluk, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Yücel, Bolu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Özbostancı ve Bolu Kent Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Namdar da katıldı.

Ziyarette ilk olarak Bolu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Özbostancı Vali Özçimen'e Bolu'da yapılan toplantı ile ilgili bilgiler verdi.

Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Necati Binici de yaptığı konuşmada Kent Konseylerinin önemine değindi. Binici, "Bir yıl önce başlayan yolculuk 3. bölgesel toplantı ile Bolu'da devam ediyor.

4. bölgesel toplantımızı Nevşehir'de yapacağı ve ardından da 81 ilin daveti ile gerçekleştireceğimiz Kocaeli buluşmasında, 2. kent konseyleri buluşmasını yapmış olacağız. Yola çıkış amacımız birlik ve beraberliği sağlamaktı bu konuda mesafe kat ettiğimize inanıyorum. Şu ana kadar ortaya koyduğumuz ilke ve esaslarımızı benimseyen il sayımız 29. İkinci toplantımızdan sonra bu sayının artışa geçeceğini düşünüyorum. Türkiye'de henüz kurulmamış 8 tane ilimizi de katarsak %90'a varan bir katılımla kent konseylerini bir araya getirmiş olacağız" dedi.

Vali İbrahim Özçimen ise ziyaretlerinden ötürü Kent Konseyi temsilcilerine teşekkür ederken, sivil inisiyatifin bir şehrin gelişmesindeki önemine değindi. Ortak aklın kullanılması gerektiğinin altını çizen Vali Özçimen, "Sizleri cennet gibi bir şehir olan Bolu'da misafir etmekten büyük bir gurur ve onur duymaktayız. Bolu'muzu şereflendirdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bolu'da yaptığınız toplantı umarım ki amacına ulaşır" dedi. Sivil inisiyatifin, il için güzel fikirler geliştirmesinde Kent Konseylerine büyük görevler düştüğünü kaydeden Vali Özçimen, fikirlerin ortak platformlarda paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tokat Kent Konseyi Genel Sekreteri TKK Toplantısına katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement