MUSTAFA GÜNGÖR - ALİ KEMAL AKAN - Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olarak 2009 yılında Şuhut ilçesinde kurulan ve yılda 15 bin adet "kınalı keklik" üreten Afyonkarahisar Keklik Üretim İstasyonu'nda, Türkiye'de ilk kez "çil keklik" yavrusu alındı.
Anaç kekliklerden alınan yumurtalarla 2010 yılından bugüne kadar 61 bin 500 adet "kınalı keklik" üretimi gerçekleştirilen istasyonda bundan sonra yavru çil keklikler anaç yapılarak, sayısı artırılacak.
İstasyonda ilk üretimi gerçekleşen "çil keklikler"in yumurtadan çıkışları, Anadolu Ajansı (AA) ekipleri tarafından görüntülendi.
- "Türkiye'de ilk kez 'çil keklik' üretimine başladık"-
Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında inşaatına başladıkları ve faaliyete aldıkları Keklik Üretme İstasyonu'nda 900 anaç keklikle 2010 yılında ilk keklik üretimine başladıklarını anımsattı.
İstasyonun bir adet kuluçkahane ve damızlıkhane ile 4 adet alıştırma ünitesinden oluştuğu bilgisini veren Kuşçu, şöyle konuştu:
"Yıllık kapasitemiz 10 bin adet keklik üretme olarak planlandı. Ancak biz her yıl 15 bin adet keklik üreterek ülkemizin değişik illerine haziran ayından başlayarak doğaya salınmak üzere göndermekteyiz. Şu ana kadar Aydın, Uşak, Denizli, Manisa, Çanakkale, Edirne ve Tekirdağ gibi Türkiye'nin dört bir tarafına yetiştirdiğimiz keklikleri gönderiyoruz. 2010, 2011 ve 2012 yılında 15'er bin 2013 yılında da şu ana kadar 16 bin 500 adet üretim yaptık. Bu yıl kınalı keklik üretiminin yanında birde 450 adet 'çil keklik' yumurtasıyla 'çil keklik' üretmeye başladık. İnşallah bu 'çil keklik' yumurtalarından çıkacak yavruları anaç olarak yetiştirip 2014 yılından itibaren de üretime başlamayı düşünüyoruz."
"Çil kekliği" Türkiye'de ilk kez Afyonkarahisar Keklik Üretim İstasyonu'nda üretilmeye başlandığını belirten Kuşçu, Türkiye'nin biyolojik ve doğal güzellikler açısından son derece zengin bir ülke olduğunu, 20. yüzyıldan itibaren sanayinin gelişmesi, çevre kirliliği, bilinçsiz avlanma, tarımda yanlış ilaç kullanımı ve bilinçsiz gübreleme sonucu "kınalı ve çil keklik" sayılarında ciddi oranda düşüş yaşandığını belirtti.
Yanlış ilaç kullanımı ve gübreleme
Keklik sayılarının azalması sonucu Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Afyonkarahisar'da keklik üretim istasyonları kurulduğunu ifade eden Kuşçu, şöyle devam etti:
"Kekliğin doğadaki zararlarla mücadelesi herkesin malumu. Özellikle bir tahıI zararlısı olan süneyle mücadelede keklik çok önemli roller üstleniyor. Aynı zamanda keneyle mücadelede de keklik onları yiyerek doğadaki kene zararlısının da azalmasına katkı sağlıyor. 'Çil keklik' ülkemizde Marmara, İç Ege,Trakya,Orta Anadolu'nun tamamı ve İç Anadolu'nun bir bölümünde bulunur. Doğada yaşam ortamı olarak tarım alanları, çayırlar, çalılık araziler açık alanlar, dağlık kayalık ve eğimli düzlüklerdir. 'Çil keklikler' doğada çiftleşme ve kuluçka dönemi hariç aile halinde yaşarlar beslenirken böcekler, yeşil yapraklar, tahıl ve ot tohumları başlıca yiyecekleridir. Tarım alanlarındaki yanlış ilaç kullanımı ve gübreleme, bilinçsiz avcılık nedeniyle kekliklerin sayıları çok azaldı. Biz bunun doğadaki sayısını artırmak üzere üretmeye karar verdik. Kınalı kekliğin üretimi daha kolay ama 'çil kekliğin' üretimi, yetiştirilmesi daha zor. Farklı bir yöntemle yetiştiriliyor. Yetiştirilmesi zor olduğu için bu sahaya girilmemişti. Biz inşallah bu yıl burada veteriner hekimlerimizle bu işi halledeceğiz."
Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Turgut Civri de anaçlardan alınan yumurtaların kuluçka makinasında 24 gün sonra civciv haline geldiğini söyledi.
Civcivleri ilk olarak büyütme kafeslerine koyduklarını bildiren Civri, "Bir ay burada kaldıktan sonra dışarıdaki alıştırma ünitesi dediğimiz kısımlara alıyoruz. Orada yeterince büyüyor. Toplam 4 ay tesisimizde kalıyor. Kanat ve uçma yetisini kazandıktan sonra doğaya salınmaya başlıyor. Keklik popilasyonunun azaldığı yerlerde doğadaki popilasyonları desteklemek amacıyla götürüp salıyoruz. Yerel halkla, yöneticilerimizle çalışmalar yaparak kekliklerin saldığımız alanda korunmasını sağlıyoruz" diye konuştu. - Afyon
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de İlk Kez 'Çil Keklik' Üretimine Başlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?