Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afrika'ya yönelik yardım projelerinin önemine işaret ederek Afrika'da 1 milyon 643 bin kişiye içme suyu sağladıklarını belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın Afrika ile kurduğu "Dostluk Köprüsü" kapsamında yürüttüğü projelerle tecrübelerini paylaştığı, eğitim desteği verdiği, teknik işbirliği sağladığı ve su kuyuları açtığı vurgulandı.
Açıklamada ifadelerine yer verilen Bakan Eroğlu, Türkiye'nin çölleşmeyle mücadele ve ormancılık alanında sahip olduğu bilgi birikimini Afrika kıtasındaki en az gelişmiş ülkelerle paylaştığını kaydetti.
Çölleşmenin temel olarak arazi bozulumu ve arazinin verimini yitirmesiyle meydana geldiğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Afrika'da yaşanan başta gıda kıtlığı olmak üzere göç, terör, fakirlik gibi pek çok sosyoekonomik sorunun temelinde toprakların verimsizleşmesi ve çölleşmesi yatıyor. Türkiye'nin 4 yıl önce açıkladığı 'En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Ekonomik ve Teknik İşbirliği' destek çalışmalarına Bakanlık olarak biz de destek sağlıyoruz. Afrika'daki bu sorunların temel çözüm noktalarından biri de bozulmuş olan toprakların nasıl verimli hale getirilebileceği, ormansızlaşma ile mücadele ve mevcut ormanların nasıl sürdürülebilir olarak kullanılabileceği konusunda insanların eğitilmesi ve kurumların kapasitelerinin artırılmasıdır."
Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün Afrika'daki ülkelerin teknik kapasitelerini geliştirmek maksadıyla "Afrika'da Bulunan En Az Gelişmiş Ülkelerin Çölleşme, Arazi Bozulması ve Kuraklık (ÇABUK) ile Mücadele Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi"ni uygulamaya koyduğunu ifade etti.
Projeyle alakalı bilgi veren Eroğlu, şunları kaydetti:
"Bu projeyle ülkemizin çölleşme ile mücadele ve ormancılık alanında sahip olduğu bilgi birikimini Afrika kıtasındaki ülkeler ile paylaşıyoruz. Yürüttüğümüz projelerle söz konusu ülkelerin sahip olduğu geleneksel bilgilerin geliştirilmesini hedefliyoruz. Eğitim ve teknik alanlarda işbirliği sağlıyoruz. Bununla çölleşme ve kuraklığın muhtemel olumsuz etkilerini azaltarak ormanların sürdürülebilir yönetimini sağlıyoruz."
Proje ilk olarak Nijer'de uygulandı
Projenin ilk ayağı olarak Nijer'in belirlendiğini ve bu kapsamda ÇABUK-Nijer Projesi'nin hazırlandığını belirten Eroğlu, ÇABUK-Nijer Projesi ile Nijer'de 100 dekarlık saha için Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı Projesi'ni hayata geçirdiklerini, sahada yapılan gözlemlerde, dikilen fidanların başarı oranının yüzde 85 olduğunu tespit ettiklerini aktardı.
Meteoroloji faaliyetleri konusunda da Afrika ülkelerindeki mühendislere eğitimler verildiğini kaydeden Eroğlu, Afrika'ya yardım elini uzatmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
"Afrika'da 1 milyon 643 bin kişiye içme suyu temin ettik"
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Bakanlık olarak su probleminin çok ciddi boyutlara ulaştığı Nijer, Somali, Sudan, Burkina Faso, Moritanya ve Mali'de açtıkları içme suyu kuyularıyla 1 milyon 643 bin kişiye içme suyu temin ettiklerini açıkladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğiyle Afrika'da içme suyu temin edilmesine öncülük ettiklerini belirten Eroğlu, Afrika'da içme suyu temin edilen kişi sayısının 2019'da 3 milyona ulaşacağına dikkati çekti.
Eroğlu ayrıca TİKA işbirliğiyle 12 farklı Afrika ülkesinden gelen katılımcılara sulama sistemleri, atık su yönetimi, kuraklık, sel yönetimi, baraj inşası ve işletmesi konularında Bakanlığına bağlı DSİ Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Su Enstitüsü uzmanlarınca eğitimler verildiğini aktardı.
"Türkiye mücadele tecrübesini diğer ülkelerle paylaşacak"
Türkiye'nin, ÇABUK konusuna geçmişte ve günümüzde verdiği desteği gelecekte de sürdürmek istediğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:
"Resmi adı 'Özellikle Afrika'da Ciddi Kuraklık ve/veya Çölleşmeye Maruz Ülkelerde Çölleşme ile Mücadele İçin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi' olan BM UNCCD'nin Taraflar Konferansı (COP 12) Türkiye'de ilk defa düzenleniyor. Türkiye, COP 12'de başlatacağı 'Ankara Girişimi' ile konferansta alınacak kararların uygulanmasında politik ve teknik destek sağlayacak. Bu girişimle kurak bölgelerde çölleşme ve arazi bozulması ile mücadele konusunda deneyim sahibi olarak bu bilgi ve tecrübelerimizi diğer ülkelerle paylaşmayı öngörüyoruz. Ülkemiz, halihazırda yürüttüğü ikili ve çoklu ilişkiler kapsamında birçok ülkeye destek olmaktadır. Ankara Girişimiyle Türkiye Hükümeti bu çabalarını daha etkili, kalıcı ve katılımcı hale getirmeyi hedefliyor."
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Afrika'daki Yardım Projeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?