Türkiye'nin yerli otomobili Togg ile Kurtuluş Rotası belgeseli hazırlandı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin yerli otomobili Togg ile Kurtuluş Rotası belgeseli hazırlandı

Türkiye\'nin yerli otomobili Togg ile Kurtuluş Rotası belgeseli hazırlandı

Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla imza attığı özel belgesel için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlattığı Samsun'dan Ankara'ya uzanan Kurtuluş Rotası'nı Türkiye'nin yerli otomobili Togg'la katetti. AA muhabiri Serkan Kaya'nın hazırlayıp sunduğu belgesel kapsamında Samsun, Havza, Amasya, Tokat, Erzincan, Erzurum, Sivas, Kayseri, Kırşehir ve Ankara'da 12 gün süren çekimlerle 5 bölümlük '100. Yılında Kurtuluş Rotası' belgeseli hazırlandı.

23.10.2023 11:10  Güncelleme: 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla imza attığı özel belgesel için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlattığı Samsun'dan Ankara'ya uzanan Kurtuluş Rotası'nı Türkiye'nin yerli otomobili Togg'la katetti.

AA muhabiri Serkan Kaya'nın hazırlayıp sunduğu belgesel kapsamında Samsun, Havza, Amasya, Tokat, Erzincan, Erzurum, Sivas, Kayseri, Kırşehir ve Ankara'da 12 gün süren çekimlerle 5 bölümlük "100. Yılında Kurtuluş Rotası" belgeseli hazırlandı.

Ekip 12 gün süren çekimlerde 3 bin 200 kilometre yolculuk yaptı. 9 kentte 15 saat görüntü kaydedilen projede 2 bin kareden fazla fotoğraf çekildi. Belgeselde, Anadolu Ajansı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü arşivinden tarihe ışık tutan görüntüler de kullanıldı.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un kullanıldığı çekimlerde, her ilde Milli Mücadele ile özdeşleşen binalardan görüntüler alındı, konunun uzmanı isimler Mustafa Kemal'in rota üzerindeki illerde yürüttüğü faaliyetleri hakkında detayları anlattı.

Bölüm bölüm içerikler

Mustafa Kemal'in Samsun ve Havza'daki çalışmalarının anlatıldığı ilk bölümde Tütün İskelesi, Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi, Kurtuluş Yolu, Havza Atatürk Evi, Çonoglu Bayram Efendi Konağı'nda çekimler yapıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, Atatürk'ün kullandığı makam arabasının bir benzerinin de kullanıldığı çekimlerde 19 Mayıs Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulamaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, o dönemde yaşananları anlattı.

Amasya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serap Taşdemir'in, Milli Mücadele'de Amasya'nın önemini anlattığı ikinci bölümde ise Mustafa Kemal Paşa'nın Amasya'daki faaliyetleri ile Erzurum'a uzanan yolculuğunda yaşananlara yer verildi.

Üçüncü bölümde ise Erzurum Kongresi'nin toplandığı Erzurum Resim ve Heykel Müzesi ve Erzurum Atatürk Evi Müzesi'nde çekimler yapıldı, Erzurum Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, Milli Mücadele'de Erzurum'u anlattı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serap Bozbolat Ayan'ın röportajına yer verilen dördüncü bölümde ise Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi, Kayseri Atatürk Müzesi, Kırşehir'in Mucur ilçesi ile Beynam Köyü Atatürk Evi'nde çekimler yapıldı.

"100. Yılında Kurtuluş Rotası" belgeselinin son bölümü, Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak faaliyet gösteren Birinci Meclis binasında Kurtuluş Savaşı Müzesi sorumlusu Fatma Hicret Un ile Cumhuriyet Müzesi Müdürü Bahar Çakırhan'ın röportajlarıyla çekildi.

Belgeselde görev alanlar

Belgeselin çekimlerinde, Osman Baytürk yönetmen, Alican Ocak ile Kaan Yurtbaş kameraman ve kurgucu, Emin Sansar foto muhabiri, Fırat Sarıçam ise ulaştırma personeli olarak görev yaptı.

"100. Yılında Kurtuluş Rotası" belgeselinin ilk bölümü 24 Ekim Salı günü AA'nın sosyal medya hesaplarından yayımlanacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin yerli otomobili Togg ile Kurtuluş Rotası belgeseli hazırlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement