Tzob Başkanı Bayraktar: Çiftçiyi Makus Talihinden Kırsal Kalkınma Kurtarır - Son Dakika
Güncel

Tzob Başkanı Bayraktar: Çiftçiyi Makus Talihinden Kırsal Kalkınma Kurtarır

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsalda genç nüfusun azalmasının tarımı olumsuz etkilediğini belirterek, "Kırsal kalkınma çiftçiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar"...

23.06.2013 12:33

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsalda genç nüfusun azalmasının tarımı olumsuz etkilediğini belirterek, "Kırsal kalkınma çiftçiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanıdır" dedi Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırsalda genç nüfusun azalmasının tarımı olumsuz etkilediğini belirterek, "Kırsal kalkınma çiftçiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanıdır" dedi.

Bayraktar yazılı açıklamasında, özellikle genç nüfusun köyden kopmasının tarımın ve kırın geleceği açısından fevkalade olumsuz bir durum olduğunu ifade etti. 2008-2012 dönemi incelendiğinde, köy ve beldelerde, 0-44 arası yaş gruplarının nüfusunda azalma görüldüğünü, buna karşın, 44 yaş üstü nüfusta artış yaşandığını belirten Bayraktar, "Yaş grupları içinde kırsaldaki en fazla nüfus azalması çocuklarda ve gençlerde yaşanıyor. En fazla nüfus artışı ise 55-64 yaş grubunda görülüyor. Emekli olanlarda kıra yönelme olduğu tahminini yapabiliriz. Genç nüfusun büyük şehirlere göç etmesi, kırın ve tarımın bugününü ve özellikle geleceğini etkiliyor" dedi.

Kırsal nüfus ile tarım nüfusunun da birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Kırsal nüfus ile tarım nüfusu karıştırılıyor. İnsanların kırsalda ikamet etmesi tarımda çalışacağı anlamına gelmiyor. Gelişmiş ülkelerde tarım nüfusu yüzde 3'lerin altına düştü. Tarım nüfusunun yüzde 1,5-2,5 arasında olduğu ABD, İngiltere, Kanada ve Hollanda'da kırsal nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 17-20 arasında. Bu oran, tarım nüfusunun yüzde 2'nin altında olduğu Almanya'da yüzde 25'in, yüzde 3 olduğu İtalya'da yüzde 30'un üzerinde. Kırsal nüfus, Polonya'da yüzde 40'a yaklaşıyor. Kırsal nüfusun yüzde 50'nin üzerinde olduğu, Avrupa Birliği (AB) üyesi Slovenya gibi gelişmiş ülkeler var. Bu ülkelerde nüfusun önemli bir oranı kırsalda oturuyor ama tarımda istihdam edilmiyor. Kırsalda tarım dışı sektörlerde çalışıyor" dedi.

-"GENÇ NÜFUSU TUTMANIN TEK YOLU KIRSAL KALKINMA"-

Bayraktar, kırsalda ve tarımda genç nüfusu tutmanın tek yolunun kırsal kalkınma olduğunu, hem kente göçü önlemek için tedbir alınması, hem de köye dönenlere destek verilmesi gerektiğini belirterek, tarım ve kırsalın genç nüfusunu kaybetmemesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Tarım sektöründe iş kurmak isteyen genç girişimcilere özendirici destekler verilmeli. 40 yaşın altındaki genç çiftçilere, Avrupa Birliği'ndeki gibi köyden kente göçün önlenmesi, üretimin teşvik edilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için faizsiz yatırım desteği gibi özel destekler verilmeli. Tarımda ülke ortalamasının üçte biri olan yurtiçi gelirin, ülke ortalamasına hızla yaklaştırılması için önlemler alınmalı. Kırsal kalkınma yatırımlarına hız verilmeli. Topyekun kalkınma sağlanmalı. Kırsalda sosyal kalkınma sağlanmalı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) gibi büyük bölgesel projelerinin özellikle tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili yatırımları hızla tamamlanmalı.

Türk tarımına uluslararası piyasada rekabet koşulları kazandıracak önlemler alınmalı. Pazara yönelik, sözleşmeli üretim yapılmalı, üretim planlamasına gidilmeli, Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğü olduğu ürünlerin üzerinde odaklanılmalı, bu ürünlere tanıtım ve ihracat destekleri verilerek dünya pazarlarında hakimiyetleri sürdürülmeli ve artırılmalı."

Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin olağanüstü boyutlarda olduğunu, bu nedenle kırsalda özellikle tarıma dayalı sanayi tesisleri kurmak ve bunları ülke ve dünya ekonomisine entegre etmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Kırsal kalkınma, çiftçiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanıdır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tzob Başkanı Bayraktar: Çiftçiyi Makus Talihinden Kırsal Kalkınma Kurtarır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement