Sandıklı ilçesinde 176 yıllık Havai Camisi'nde yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında dönemin sanatını yansıtan altın varak, barok ve ahşap tarzı süslemeler gün yüzüne çıkarıldı.
Minberdeki sanat eseri niteliğindeki işlemelerin üstünün, süreç içinde yağlı boya ile kapandığı belirlendi.
Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 1840 yılında inşa edilen caminin restorasyonu için çalışma başlattı. İlk etapta temeli güçlendirilen caminin iç mekanında da düzenleme yapılıyor.
Restorasyon çalışmalarını yürüten yüklenici firmanın sahibi Mehmet Akçay, 176 yıllık caminin süslemelerinin, dönemin sanat, kültür ve ekonomisini yansıttığını belirtti.
Akçay, caminin minberinin 5-6 kat yağlı boya ile boyandığını dile getirerek şunları söyledi:
"Isı tabancaları ile uzun süre uğraşarak minberin tüm ahşap işlemelerini ortaya çıkardık. Bunların korunması için gomalak cila dediğimiz, Afrika'daki bir böceğin kabuklarından elde edilen maddeyi ispirtonun içerisinde eriterek ahşaba süreceğiz. Gomalak cila bu ahşaplar üzerinde bir katman oluşturacak hem ahşabı koruyacak hem de böceklerin ahşaba zarar vermesini engelleyecek. Caminin içerisinde altın varak işlemeler de var. Mumluk, püskül ve rahlelerde altın varak uygulanan cami içerisinde hat süslemeleri ve barok süslemeleri var. Burada bir karma sanat yapılmış ve çok güzel bir şey ortaya çıkmış."
Restorasyon çalışmasını yapan mimar Ziya Dazkırı da barok süslemelere bu bölgelerde çok sık rastlanmadığını, bunların genelde İstanbul'daki yapılarda görüldüğünü bildirdi.
Sandıklı'da barok süslemeye rastlanmasının oldukça ilginç olduğunu belirten Dazkırı, "Barok süsleme tanzimatın son zamanlarda Türkiye'de ortaya çıkan bir şey. Birçok ilde bu süslemeleri göremezsiniz. İstanbul'da barok süslemelere rastlanır. Konya'da bile barok süsleme göremezsiniz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Yağlı Boyanın Altından Sanat Eseri Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?