Yılın Girişimcisi Baydöner Oldu - Son Dakika
Güncel

Yılın Girişimcisi Baydöner Oldu

Yılın Girişimcisi Baydöner Oldu

Ey'nin (Ernst&Young) bu yıl dünya üzerinde 27'inci, Türkiye'de ise Hürriyet Gazetesi iş birliği, CNN Türk ve Endeavor'ın katkılarıyla 9'uncusunu düzenlediği "Yılın Girişimcisi" ödülü Baydöner'in oldu.

21.02.2014 02:30

Ey'nin (Ernst&Young) bu yıl dünya üzerinde 27'inci, Türkiye'de ise Hürriyet Gazetesi iş birliği, CNN Türk ve Endeavor'ın katkılarıyla 9'uncusunu düzenlediği "Yılın Girişimcisi" ödülü Baydöner'in oldu.

Çırağan Sarayı'nda, dün saat 19.30'da düzenlenen ödül törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Ernst&Young Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca ile çok sayıda iş adamı ve davetli katıldı.

Ödül töreninde konuşan Ernst&Young Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca, Anadolu insanının çılgın olduğunu belirterek, "Boşuna bu topraklarda 'ekmeğini taştan çıkarmak' diye bir deyim yokmuş. Anadolu uygarlığın beşiği. Buğdayın doğduğu yer. Hatta bugün ticarete baktığımız zaman, Asur geleneği, Asur ticareti, onları ticaret yolları, her şeyin başladığı yer olarak görüyoruz. Türk ekonomisi ve Türk girişimciliği ilerleyecek. Bundan hiç şüphem yok. Önümüzdeki günlerde bizi gururlandıracak çok başarılı girişimciler yetişecek" dedi.

Gençlerin geleceğinin Türkiye'nin girişim kapasitesine bağlı olduğunu söyleyen yarışmanın Jüri Başkanı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, "Grup olarak bu sene dokuzuncu defa bu yarışmaya destek veriyoruz. Dokuzuncu kez bu kürsüde, girişimcilik hakkında bir şeyler söylemek üzere bulunuyorum. Geçtiğimiz yıllarda yaptığım konuşmalara baktığımda, gerçekten çok güzel konuşmalar yapmışım. Girişimcilik hakkında söyleyecek nerdeyse her şeyi söylemişim. Girişimciliğin karakteristik özelliklerinden, ekonomiye olan faydasından, Avrupa'nın niye Amerika'yı yakalamasından tutun da, Adam Smith'e kadar her şeyi söylemişim. Bu akşama fazla bir şey kalmadı. Sonra bir gazeteci arkadaşım, 'Doğruları tekrar tekrar söylemek yeni bir şey söylemekten daha önemlidir. Sen çık yine girişimcilik hakkında doğruları söyle' dedi. Yıllar içinde söylediklerimizin özünde yatan şu: Türk insanında bir girişimcilik ruhu var. Ama biz bu girişimcilik ruhunu ekonominin içinde nasıl faydaya çevirebiliriz? Yapısal değişikliklerle bunun yolunu nasıl buluruz? Bugünlerde sermaye artık eskisi kadar bol değil. Çok daha kısıtlı sermayelerle iş yapılması gerekiyor. Dış kaynaklar da, ülkemize daha az geldiği için, her zamankinden daha yaratıcı olmak zorundayız. Bu yıl yarışmaya katılan adayların hepsi yaratıcılıklarını kullanmışlar, azimle çalışmışlar, risk almışlar. Başarılı ve büyüyen işler kurma becerisini göstermişler. Kendilerini yürekten kutluyorum. Jüri olarak sadece birini birinci seçmeye mecburduk. Seçtiğimiz aday Montecarlo'da Türkiye'yi temsil edecek. Girişimcilerimizi Montecarlo'ya götürerek yatırım potansiyelimizi bütün dünyaya gösteriyoruz. Bundan 4-5 yıl önce Euro Barometre'nin yaptırdığı bir anket önümüze geldi. Bu ankette Amerika'da çalışan kitleye sormuşlar, 'Kendi işini yapmak ister misin?' diye yüzde 61 'evet' demiş. Avrupa'da sormuşlar, yüzde 50'ye bile ulaşamamış. Avrupalı kendi işini falan yapmak istemiyor. Halinden memnun. Maaşını alsın risk almasın. Bu anketten Lizbon kriterlerine uzanan bir sonuç çıkıyor. Avrupa niye Amerika'yı yakalayamayacak. Biz bundan çok heyecanlanarak, Türkiye'de 3 bin kişinin katıldığı bir anket yaptık. Sonuç yüzde 66 çıktı. Bu girişimcilik ruhu, laz fıkrası hikayesi falan kesinlikle lafta değil. Biz bu ankette bunu ispatladık. Dünyanın en girişimci ekonomisi Amerika'dan bile daha yüksek bir oran çıktı. Hürriyet ile CNN Türk olarak desteklediğimiz bu yarışmalar bir değer olarak girişimciye duyduğumuz saygıyı, girişimcilerimize olan inancı gösteriyor. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin toplumun tüm katmanlarına, girişimciliğin önemini yaymak için çalışalım. Gençlerimizin geleceğinin Türkiye'nin girişim kapasitesine bağlı olduğuna her platformda anlatalım. Bu ruhun faaliyete geçebilmesi için gerekli tüm yapısal değişikliklere her türlü desteği verelim" diye konuştu.

Ardından konuşan Bakan Işık, hiçbir başarının tesadüfi olmadığını vurgulayarak, "Bu gün başarıyı yakalamış tüm ülkelerin hikayelerinin altında mutlaka çok çalışmak, disiplinli çalışmak ve bu çalışmaları sürekli kendi içinde değerlendirmek yatıyor. Eğer bu ülke sürdürülebilir kalkınmasını devam ettirecekse, bunu girişimcileri sayesinde yapacak. Elbette çok parlak fikirler olacak. Parlak fikirler cesur girişimcilerle, rasyonel, stratejik adımlarla ve doğru desteklerle ancak başarıya dönüşüyor. Türkiye olarak dünyada ihracat yapmadığımız bir tek ülke yoktur. İrili ufaklı dünyanın tüm ülkelerine ihracat yapıyoruz. Girişimciliğin desteklenmesi noktasında son derece önemli adımlar attık. 'Başıma icat çıkarma' dönemini kapatmak istiyoruz. Aksine, 'Devlet fikri olanın yanında' diyoruz. Şimdi yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Kredi garanti fonu ile TUBİTAK ve KOSGEP olarak anlaşmaya vardık. Artık avans olarak destekleyeceğiz. Parayı peşin vereceğiz, kredi garanti fonu garantisini garantileyecek. İhtiyaç duydukça parayı alacak, harcayacak. Proje bittiği zaman hesabımızı göreceğiz. Türkiye'de çok ciddi potansiyel taşıyan girişimciliğimizin, değere en hızlı ve en yüksek dönüşmesini arzu ediyoruz. Girişimciliği sadece üniversite değil, okul öncesinden itibaren desteklemek istiyoruz. 3 konuda kendimize hedef koyduk: Çocuklarımıza daha benliğini kazandıkları anda bilim sevgisini aşılamak, çocuklarımıza okul öncesinden başlamak üzere girişimcilik ruhunu aşılamak, çocuklarımıza verimlilik bilincinin oluşturmak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. "Yılın Girişimcisi" ödülünü finale kalan 5 finalist arasından "Baydöner Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feridun Tunçer" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın elinden aldı.

Finale kalan diğer girişimciler ise Bürotime Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tosunoğlu, Doğuş Çay Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alpaslan Karakan, Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuğrul Tekbulut ve Özsüt Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Urlulu oldu.

Tören, toplu fotoğrafın çekilmesinin ardından sona erdi.

MD (İY) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yılın Girişimcisi Baydöner Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement