10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı - Son Dakika
Güncel

10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı

Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı artık koşar adımlarla giderek tamamlamak zorundayız. Siber suçlarla daha etkin mücadele için büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya da karar verdik.

20.10.2017 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı artık koşar adımlarla giderek tamamlamak zorundayız. Siber suçlarla daha etkin mücadele için büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya da karar verdik. Önümüzde uzun bir yol, yapılacak çok ama çok işimiz var." dedi.

Yıldırım, Bilgi Güvenliği Derneğince, "Siber Güvenlik ve Yapay Zeka" temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlenen 10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nın (ISCTURKEY 2017) açılışına katıldı.

Milli ve yerli yazılım konusunda şu anda istenilen yerde olunmadığını, çok mesafe alınması gerektiğini belirten Yıldırım, hükümet olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde en temel hedeflerinin siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek, bunun yolunun da tehdit unsurlarını saldırı yapılmadan önce karşılamak ve bertaraf etmek olduğunu, bu yönde adımlar atıldığını anlattı.

Saldırıya karşı savunma yönünde önemli bir kapasite oluşturduklarının altını çizen Yıldırım, bu konuda ilk 10'dan ikinci 10'a geçildiğini bunun iyi bir adım olduğunu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile HAVELSAN'ın bu konuda öncü çalışmalar yaptığını aktardı.

Bunların yeterli olmayacağına dikkati çeken Yıldırım, "Yol haritası da var. Bu harita da hazırlandı. 2019'a kadar ne yapacağız, hangi adımlar atacağız bunlar da belli." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, siber güvenliği en etkin şekilde sağlamak ve dışa bağımlılığı en aza indirmek için milli ürünlerin önemini vurgulayarak, 2012'de başlanan ULAK Projesi'nin bittiğini ve test edilir hale geldiğini belirtti. Bunun küçük bir adım olduğunu ancak örnek oluşturduğunu söyledi. Yıldırım, "Demek ki isteyince oluyor, azmedince başarılıyor. Bunların sayısını artırmamız lazım." diye konuştu.

"Başkasının aklı ile yapılmış ürünlere bel bağlamak ileride bizi yalnız bırakabilir, çaresiz bırakabilir." diyen Binali Yıldırım, "O halde kendi aklımızın içinde olduğu ürünlere daha çok zaman, daha çok para ayırmamız lazım. Teknoloji ve yerli ürün noktasında daha çok gayret edeceğiz. Bu sebepten bunu yaptığımızda hem ekonomimiz hem milli güvenliğimiz de çok daha gelişmiş olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

En önemli işlerden biri yerli çip üretimi

Bu konudaki en önemli alanların yerli mikroelektronik sanayi yani yerli çip üretimi, yerli yazılım ve teknolojilerine geçiş olduğuna işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar demek ki önümüzde yapmamız gereken en önemli işlerden biridir. Yerli yazılımdan sadece yerli mühendislerin kodladığı yazılımları kastetmiş olmuyoruz. Bizim iyi kod yazan yazılım mühendislerimiz var. Ancak yerli yazılım geliştirme platformları üzerinde yazılan yazılımlara ihtiyacımız var.

İçeride tarlayı sürecek adam lazım ama tarla da bizim olması lazım. Tarlaya sahip olmazsak günün birinde çeker altımızdan alır, ondan sonra yine ortada kalırız. O bakımdan bunu çok önemsiyoruz. Yerli yazılım geliştirme programlarının inşa edilmesine azami özen göstermemiz lazım."

"Başardıktan sonra da turkuaz halıyı serer 'kulübümüze hoş geldiniz' derler"

Başbakan Yıldırım, Türkiye'de içten yanmalı motor yapabilen bir kabiliyetin, bir teknolojinin, bir aklın bulunduğunu, ama içten yanmalı motorun prensibi ve bu prensibin üzerine geliştirilmiş patentli teknolojilere sahip olunmadığında asla maliyette avantajlı hale gelinemeyeceğini ve küresel piyasalarda tanınamayacağını anlattı.

Yapılan ürünün, ülkenin dışına çıkamıyorsa o zaman işin tamam olamayacağının altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:

"Kolay kolay sizi o gruba dahil etmek istemeyeceklerdir. Oluncaya kadar tepenize vururlar, başardıktan sonra da turkuaz halıyı serer, 'kulübümüze hoş geldiniz' derler. Böyle bir dünya var. Bu gerçeği de bileceğiz. Onun için kendi aklımıza, kendi teknolojimize daha çok çalışacağız, daha çok gayret edeceğiz. Fuzuli işlerle birbirimizin enerjisini tüketmeyeceğiz. Daima ileri bakacağız, daima geleceğe odaklanacağız, daima muasır medeniyetler seviyesinin üzerine nasıl çıkacağız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize işaret ettiği o hedefe nasıl erişeceğiz, buna yoğunlaşacağız. Gerçekten de güvenliğimizi sağlayabilecek çözümleri o zaman gerçekleştirmiş olacağız. Aksi halde, başkalarının verdiği kadar, başkalarının teknolojileri ile onlara bağımlı olarak sesimiz kısık olarak yaşamaya devam ederiz."

Siber güvenliğin diğer unsurlarından birinin de Ulusal Kamu Veri Entegre Merkezi'ni kurmak ve kamu verilerinin yüksek güvenlikli bir ortamda muhafaza etmek olduğunu dile getiren Yıldırım, siber güvenlik konusunda uzman yetiştirmek üzere YÖK ve üniversitelerle birlikte çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Yıldırım, "Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı artık koşar adımlarla giderek tamamlamak zorundayız. Siber suçlarla daha etkin mücadele için büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya da karar verdik. Önümüzde uzun bir yol, yapılacak çok ama çok işimiz var." dedi.

Konferansın önemli konularda atılacak adımlara yararlı katkılar sağlayacağına inandığını belirten Yıldırım, bu konudaki farkındalığın artırılması yönünde bugüne kadar yapılan çalışmaların bundan sonra da artarak devam etmesini diledi.

Başbakan Yıldırım, etkinliği düzenleyen Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Atalay'a ve etkinliği destekleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan olmak üzere, ODTÜ, İTÜ ve Gazi Üniversitesi ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile diğer emeği geçenlere teşekkür etti.

Yıldırım, "Gelecek bilişimde, gelecek iletişimde, gelecek akıl terinde, onun için bu konuda çok daha fazla yapacağımız işler var." diyerek sözlerini tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement