15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

BİŞKEK/ Türkiye'nin Bişkek ve Taşkent Büyükelçileri, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Kırgızistan ve Özbekistan'da basın toplantısı düzenledi.

14.07.2017 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİŞKEK/ Türkiye'nin Bişkek ve Taşkent Büyükelçileri, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Kırgızistan ve Özbekistan'da basın toplantısı düzenledi.

Kırgızistan'da Büyükelçilik mensupları ve TİKA yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıda, Anadolu Ajansı (AA) tarafından hazırlanan belgesel film gösteriminin ardından Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kılıç, FETÖ'nün darbe girişiminin Türk halkı ve başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere devletin kurumlarının çabasıyla başarısızlığa uğratıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"15 Temmuz gecesi yaşananlar, Türkiye tarihinde en büyük terör olayıdır. O gece 250 vatandaşımız öldürüldü. 2 binden fazla vatandaşımız yaralandı. Komutanlar esir alındı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Meclis binası, Özel Hareket binası, Emniyet Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı bombalandı. Masum insanlara karşı en güçlü silahlar kullanıldı."

Hain darbe girişiminin Türkiye demokrasi için "büyük bir sınav" olduğunun altını çizen Kılıç, şunları kaydetti:

"15 Temmuz gecesi, TSK'daki kıdemli komutanlarının, TSK'nın böyle bir şeye kalkışmadığını, ordunun büyük bir bölümünün bu işin içinde olmadığını açıklamasının ardından darbeye kalkışanların TSK'nın içinden bir grup olduğu hemen anlaşıldı. Orduda bir grubun hareket ettiği yönündeki açıklanmasının ardından komutanlar derhal darbecilere karşı harekete başladılar. Bu örgütün faaliyetleri 2013'ten itibaren dikkat çekmeye başlamıştı. Böylece örgüt mensubu asker, polisler hakkında davalar açılmıştı. Ağustos ayında TSK'nın toplantısında bunların hepsi tasviye edilecekti. Tavsiye olmamak için FETÖ'cüler, 15 Temmuz'da darbe girişimine kalkıştılar."

Basın mensupların sorularını yanıtlayan Kılıç, FETÖ'nün Kırgızistan'daki okullarıyla ilgili, "Kırgızistan'daki Sebat Okularının Sapat Okulları olarak değiştirilmesini ve kurucu üyelerin arasına Kırgızistan Eğitim Bakanlığının girmesini olumlu buluyorum. " diye konuştu.

Kılıç, Kırgızistan'da Pakistan, Güney Afrika gibi ülkelerden de gelenlerle beraber 3 bin FETÖ sempatizanının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Kırgız din adamı Çubak Calilov'un, geçtiğimiz günlerde FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile görüşmesi ile ilgili soruya Kılıç, "Bir din adamının bu kişiyi ziyaret etmesi bizi tabii ki üzer. Çünkü bu kişinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca şimdiye kadar hiçbir ülkeden 15 Temmuz'dan sonra din adamı kendisini ziyarete gitmemiştir." yanıtını verdi.

Kılıç, Türkiye ile Kırgızistan'ın kardeş ülke olduğunu ancak Kırgız makamlarından FETÖ ile mücadele konusunda şimdiye kadar "büyük bir yardımlaşma" görmediklerini de sözlerine ekledi.

"Bu sınavı geçtiğimiz için gurur duyuyoruz"

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de büyükelçilik binasında Özbek gazetecilerle bir araya geldi.

15 Temmuz'un Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok önemli bir gün olduğuna işaret eden Şen, Türkiye'nin bu tarihte, kendi varlığına, Cumhuriyet'in varlığına yönelmiş terörist bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Şen, bu saldırının, çok büyük ölçekli olmasına rağmen 24 saati bulmadan demokrasisine, Cumhuriyeti'ne sahip çıkan Türk halkı tarafından bertaraf edildiğini vurgulayarak, Türk milletinin şah damarına dayanmış olan bir bıçağı, o bıçağın bileğini de kırarak kaldırıp attığını kaydetti.

Darbecilerin ülkenin demokratik kurumlarını savunmak için sokağa çıkan masum sivillere karşı ölümcül silahlar kullandıklarına dikkati çeken Şen, bu girişime katılmayan silah arkadaşlarını, askeri personeli ve komutanları da öldürdüklerini belirtti.

Şen darbecilerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, Milli İstihbarat Teşkilatı karargahını ve Özel Harekat Merkezi'ni bombaladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminde bulunduğunu hatırlatarak bu saldırılarda 250 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını dile getirdi.

"Darbe girişimi Türkiye demokrasisi ve devleti için bir güç sınavı, bir sebat ve dayanıklılık sınavıydı. Biz, Türk halkı olarak bu sınavı geçtiğimiz için, başardığımız için gurur duyuyoruz" ifadelerini kullanan Şen, Türkiye'nin tüm kurumlarının ve halkın ciddi bir sınav atlattığına vurgu yaptı.

Şen, örgütün Özbekistan'da diğer ülkelerdeki gibi yapılanamadığının altını çizerek şöyle konuştu:

"Bu örgütle birçok ülkede bu mücadele devam ederken, biz Özbekistan'ın öngörülü ve bu zararlı örgütü zamanında tanıyan, buna karşı önlemler alan idaresi sayesinde bugün Özbekistan'da bu mücadeleyi yürütmek zorunda kalmıyoruz. Dolayısıyla Özbekistan yönetiminin o zaman ne kadar isabetli kararlar verdiğini ve ne kadar basiretli davrandığını da biz 2013 yılının Aralık ayında başlayan mücadelemiz çerçevesinde anlaşmış bulunuyoruz. Bundan dolayı da Özbekistan yönetimine basireti için minnettarız." dedi.

Toplantı sonunda, gazetecilere AA'nın 15 Temmuz'a ilişkin video ve fotoğrafları gösterildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement