15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

MOSKOVA/KİEV/ Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için Rusya, Ukrayna ve Özbekistan'da anma törenleri yapıldı.

15.07.2017 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MOSKOVA/KİEV/ Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için Rusya, Ukrayna ve Özbekistan'da anma törenleri yapıldı.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinde düzenlenen törende, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Törende konuşan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu zor süreçte göstereceğimiz birlik ve beraberlik her zamankinden daha değerli ve anlamlı olacaktır." dedi.

Türkiye'nin, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele ederken dahi demokratik kimliğini güçlendirmeye yönelik arzusunu devam ettirdiğini vurgulayan Diriöz, "FETÖ ile de en çok küçümsedikleri değer olan hukukun üstünlüğü, ahlak ve demokrasi çerçevesinde mücadeleye devam edilecektir." ifadelerini kullandı.

- "İçimizdeki hainleri temizliyoruz"

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğindeki törene Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ukrayna Temsilcisi Murat Rasulov, büyükelçilik çalışanları, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, Türk ve Ukrayna vatandaşları katıldı.

Şehitler için saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, 15 Temmuz gecesi şehit olan 250 kişi ve yaralanan 2 binden fazla kişinin yaptıklarını unutmamak gerektiğini vurguladı.

Tezel, bu insanların Türkiye'nin hayat tarzı olarak benimsediği demokrasi için kendilerini tankların ve uçakların önüne attığını ifade etti.

Hiç kimsenin ailesini, çocuklarını bırakarak o gece sokağa çıkıp böyle bir mücadeleyi vermesinin kolay olmadığını anlatan Tezel, "Bu nedenle, şehitlerimizin ne yaptığını iyi anlamak, doğru değerlendirmek gerekir. Bu insanlar darbenin arkasında kimin olduğunu bilmiyordu. Amaçları sadece haklarını geri almaya çalışmaktı. Bu olaylar bir daha tekrarlanmasın diye bizim buradan doğru dersler çıkarmamız lazım." dedi.

FETÖ'nün geçen yılki darbe girişiminden sonra Türkiye'nin toparlandığını ve güçlendiğini vurgulayan Tezel, "İçimizdeki hainleri temizliyoruz ve bu işten daha güçlü çıkacağız. Biz bundan kurtulacağız ama yurt dışındaki dostlarımızın dikkatli olması lazım. Dünyada bu yeni asimetrik tehdit, garip yapı ile ilgili yurt dışındaki dostlarımızın daha gerçekçi ve akılcı olması lazım." diye konuştu.

Tezel, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların birlik ve beraberliğini bozmaya çalışmak için yalan söyleyen kesimlere kulak asılmaması tavsiyesinde bulundu.

Tezel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun darbe girişiminin yaşandığı sabahın ilk saatlerinde Ukrayna'nın Türkiye'ye desteğini bildirdiğini hatırlattı.

"Özgürlük ve bağımsızlık bizim karakterimiz olduğu için başardık"

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki Türk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen anma törenine Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, büyükelçilik çalışanları, öğretmenler, Özbek ve Türk vatandaş katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Büyükelçi Şen, yaptığı konuşmada, vatanları uğruna canlarını ortaya koyarak şehit olan 250 vatandaşı saygıyla andıklarını belirtti.

O gece darbecilerin gösterdiği vahşet ve hıyaneti tanımlayacak uygun kelimeleri bulmanın imkansızlığından bahseden Şen, darbe girişiminin Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en kanlı terör eylemi olduğunun altını çizdi.

Şen, asker kılığına giren hainlerin, kendilerine yönelik direnişi kırmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, Milli İstihbarat Teşkilatı karargahını ve Özel Harekat Merkezi'ni bombaladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminde bulunduklarını hatırlatarak, o gece 249 Türk vatandaşının şehit olduğunu anımsattı.

Büyükelçi Şen, şunları kaydetti:

"Bu hain darbe teşebbüsü sadece devlete değil, bizim irademize de yapılmıştı. Bu bizim temel hak ve özgürlüklerimizi ve bizi biz yapan değerleri elimizden almayı amaçlayan girişimdi. Bayrağımıza, inancımıza, devlet kurumlarımıza, milli irademize, hak ve özgürlüklerimize kasteden bu alçak girişim, milletimizin kahramanca savunmasıyla püskürtüldü. Biz, binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir millet olduğumuz ve binlerce yıllık devlet geleneğine sahip olduğumuz için Ulu Önderimiz Atatürk'ün söylediği gibi, özgürlük ve bağımsızlık bizim karakterimiz olduğu için başardık."

Törende, AA'nın hazırladığı 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili görüntü ve fotoğraflar da gösterildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement