Akdeniz Üniversitesinde "Horizon 2020" Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Akdeniz Üniversitesinde "Horizon 2020" Toplantısı Yapıldı

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergin: "AB'ye girme aşamasında olan Türkiye'nin bilimsel etkinliklerinin önümüzdeki 10 yıllar, 50 yıllar içerisinde bugünkü bulunduğu yerden istediğimiz, arzu etti...

12.11.2013 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı'nın devamı niteliğindeki yeni araştırma ve yenilik çerçeve programı "Horizon 2020"ye ilişkin, Akdeniz Üniversitesi ve TÜBİTAK ortaklığında eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Fen Edebiyat Fakültesi Kaşgarlı Mahmut konferans Salonundaki toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bilimsel gelişimi için çeşitli çerçeve programlarının yanı sıra, bakanlıklar ve TÜBİTAK gibi kurumların bilimsel çalışmalara destek verdiğini söyledi.

Yeni çerçeve programı olan "Horizon 2020"den Türkiye'nin yeterli biçimde yararlanabilmesi için TÜBİTAK tarafından seri halinde bilgilendirme toplantıları yapıldığını ifade den Ergin, "AB'ye girme aşamasında olan Türkiye'nin bilimsel etkinliklerinin önümüzdeki 10 yıllar, 50 yıllar içerisinde bugünkü bulunduğu yerden istediğimiz, arzu ettiğimiz bir alana doğru getirilmesi gerekiyor. Bunun için bu çerçeve programlarına ihtiyacımız var" dedi.

"Türkiye ödediği paya yakın payları alamadı"

Ergin, çerçeve programlarının AB'ye üye veya aday tüm ülkelerin ortak katılımıyla oluşturduğu bütçeden kaynak sağlanarak paylaşıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye, şimdiye kadar yaptığı bu ortaklıklardan kendisinin ödediği paya yakın payları henüz alamamıştır. Yani, çerçeve programlarına yıllık olarak ödediği aidatların, Türkiye'deki bilim insanları tarafından veya sanayi tarafından çekilmediğini biliyoruz. Dolayısıyla ortada bir kaynak var. Kullanmadığınız kaynaklar başka ülkeler tarafından paylaşılıp kaynak ediliyor. Çok fazla vakit geçirmeden bu konulara önem vererek, gündemimizde birinci konu olarak ele alıp 80 milyar avroluk bütçenin paydaşlarında, önemli bir ülke olmanın yolunda gayret sarf etmeliyiz."

Toplantıda, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Pınar Çetin "Horizon 2020 Programında Çağrı ve Proje Hazırlık Döngüsü", Melike Sevimli de "AB Araştırma ve Geliştirme Programları, Horizon 2020 Bileşenleri ve Horizon Alt Programları" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Toplantıya, çok sayıda akademisyen katıldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akdeniz Üniversitesinde 'Horizon 2020' Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement