Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye Eğitim Yardımı - Son Dakika
Güncel

Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye Eğitim Yardımı

Görüntü Dökümü : -Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller'in konuşması -UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle'in konuşması -Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın konuşması -Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük'ün konuşması Almanya'dan, UNICEF Türkiye'ye eğitim yardımı Almanya, Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere, UNICEF Türkiye'ye 25 milyon avro yardımda bulundu Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Müller: "Çocuklar bu savaştan kaybedenler olarak çıkmamalı. Onlara eğitim vererek katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekiyor" Almanya, "Kayıp Kuşaklar Olmasın" girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere UNICEF Türkiye'ye 25 milyon avro yardım yaptı.

27.01.2016 00:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

- Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller'in konuşması

-UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle'in konuşması

- Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın konuşması

-Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük'ün konuşması Almanya'dan, UNICEF Türkiye'ye eğitim yardımı

Almanya, Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere, UNICEF Türkiye'ye 25 milyon avro yardımda bulundu

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Müller: "Çocuklar bu savaştan kaybedenler olarak çıkmamalı. Onlara eğitim vererek katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekiyor"

Almanya, "Kayıp Kuşaklar Olmasın" girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere UNICEF Türkiye'ye 25 milyon avro yardım yaptı.

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Mersin Valiliğinde düzenlenen basın toplantısında, mültecilere yönelik üstlendiği sorumluluk ve ortaya koyduğu uygulamalardan dolayı Türk hükümeti ve halkına teşekkür etti.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın mültecilerden söz ederken "mülteci" yerine "misafir" kelimesini kullanmasına büyük bir saygı duyduğunu belirten Müller, Suriye'den kaçarak Türkiye'ye gelen insanların 1,1 milyonun da Almanya'ya vardığını belirtti.

İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinden de hareket ederek Almanya'nın bu zor zamanında Türkiye'nin yanında olması gerektiğinin altını çizen Müller, "Bu konuda destek olacağımızı zaten Almanya Şansölyesi Angela Merkel de birçok kez ifade etti. Varılan anlaşmaların geçerliliğini koruduğunu da vurguladı. Ben de bunu tekrarlamak istiyorum. Bu konularla ilgili olarak zaten cuma günü hükümetler arası yapılan görüşmelerde de gerekli açıklamalar yapıldı. Desteğimiz hem Avrupa düzeyinde hem ikili düzeyde devam edecektir" dedi.

Suriye'deki savaş ve Irak'taki savaş şartlarının herkes için bir görev teşkil ettiğini vurgulayan Müller, "Bu görev hem Avrupa hem de dünya topluluğu için bir görev. Burada bazı devletlerin de bu görevi üstlenmemek istemesinden dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Onlar, Türkiye'den de örnek alarak, böyle zor zamanlarda ve savaş şartlarında birlikte görevlerin üstlenilmesi gerektiğini aslında görmeliler" diye konuştu.

Müller, yarın Irak'a gideceğini, kampları ziyaret edeceğini, orada Dünya Gıda Programı çerçevesinde yapılan gıda yardımlarının parasızlık nedeniyle azaltılması gerektiği konusunda da büyük utanç duyduğunu söyledi.

Müller, şöyle devam etti:

"Bu tür desteğe ve yardıma destek vermeyen dostlarımız dediğimiz dünyadaki diğer devletlerin de utanması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, Türkiye ile Almanya'nın bu insan ticaretine karşı da tutumunu aynı şekilde sürdürerek, bu suç örgütleriyle mücadele ederek, Akdeniz'de botlarla, teknelerle kaçırılmak istenen insanların daha fazla ölmemesi için çabasını birleşerek devam ettirmesi gerekiyor."

Alman hükümetinin ikili düzeyde 2016'daki yardım miktarını 50 milyon avroya çıkarma kararı aldığını vurgulayan Müller, şunları kaydetti:

"Bunun 25 milyonunu da UNICEF ile çocuklara yönelik kullanarak uygulamaya koymak istiyoruz. Çocuklar bu savaştan kaybedenler olarak çıkmamalı. Onlara eğitim vererek katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekiyor. 300 bin civarında okula gidemeyen çocuğa eğitim imkanı sağlanması gerekiyor. Biz de bu şekilde katkıda bulunmak istiyoruz. Hem sizinle hem de UNICEF ile çalışarak daha çok sayıda çocuğun okulda eğitim almasını, gençlere mesleki eğitim vererek onların çalışma hayatına kazandırılmalarını sağlamak istiyoruz. Yetişkinlere yönelik programlar da gerçekleştirerek yetişkinlerin çalışma hayatında yer almalarına katkıda bulunmak istiyoruz."

- UNICEF'den destek sözü

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise Suriye'de yaşanan problemlerin ve savaş durumunun çok yakında 5. yılını dolduracağını, bu durumun ne zamana kadar devam edeceğinin bilinmediğini söyledi.

Suriye'deki insanların sürekli sıkıntı yaşadığını ifade eden Duamelle, bu sıkıntıları hiçbir çocuğun görmemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de yaşayan 2,5 milyon Suriyelinin yarısının çocuklardan oluştuğunu belirten Duamelle, Suriye'de bir neslin kaybedildiğini ve bu kaybın devam etmesini istemediklerini dile getirdi.

Ne Suriye ne de diğer ülkeler için bu sıkıntıları artık görmek istemediklerini belirten Duamelle, şöyle konuştu:

"Her nerede olursa olsun tüm çocuklar için en önemli şey kaliteli eğitime erişimdir. Bugün Türkiye'de 310 bin çocuğun okulda eğitim görüyor olması çok önemlidir. Öte yandan 450 bin çocuğun da bizim desteklerimize çok ihtiyacı olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Onları da okula kazandırmalıyız. Bugüne kadar yapılmış tüm yardımlar takdire şayandır. Bu elibolluğun ve Türk hükümetinin katkılarının altını çizmemiz gerekiyor. Tüm bu yardımların devam etmesi çok önemli. Hiçbir çocuk eğitimden ve korumadan mahrum kalmasın. UNICEF, Türk hükümetini çocukların tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için desteklemeye devam edecektir. Burada tüm Alman halkına da müteşekkir olduğumuzu söylememiz gerekiyor."

Mersin'de 13 bine yakın Suriyeli çocuğa eğitim

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da Türkiye'nin Suriye'de yaşanan iş savaş nedeniyle yaşam hakkı tehdit altında olan 2,5 milyona yakın Suriyeliye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, "Devlet olarak üzerimize düşen bu tarihi sorumluluğu bugüne kadar Suriyeli kardeşlerimiz için 8 milyar doların üzerinde bir harcama gerçekleştirerek fazlasıyla yerine getirmekteyiz" diye konuştu.

Mersin'de oluşturulan 15 geçici eğitim merkezi ile 300'e yakın derslikte 13 bine yakın Suriyeli çocuğun eğitim ve öğretim almasının sağlandığını vurgulayan Çakacak, şunları söyledi:

"Bu okullarda görev yapan Türk idareci ve öğretmenlerin yanında 750 civarında Suriyeli öğretmen de UNICEF'in katkılarıyla görev yaparak hem kendi geçimlerini karşılamakta hem de öğretmenlik mesleğinin vecibelerini de yerine getirmektedirler. Bunların haricinde 4 binin üzerinde Suriyeli çocuk da Türk okullarında eğitim görmektedir. Böylelikle Mersin'de ikamet eden Suriyeli çocuklardan 17 bininin eğitim alması sağlanmakta."

Çakacak, Suriyelilere yönelik, Almanya öncülüğünde diğer Avrupa ülkelerinden olumlu bir yaklaşım görmenin mutluluk verici olduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinden daha fazla destek beklediklerini sözlerine ekledi.

310 bin çocuk eğitim sisteminde

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası Türkiye'ye gelen Suriyeli çocuklardan eğitimin içerisine dahil etmedikleri biri dahi kalmayıncaya kadar Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerinin devam edeceğine dikkati çekti.

Kaybedilen her çocuğun Türkiye devletinin ve milletinin yüreğinde bir yara olacağının vurgulayan Büyük, bu durumun bütün dünyanın da yüreğinde yara olması gerektiğinin altını çizdi.

Büyük, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre 5-17 yaş arası eğitim-öğretim çağındaki Suriyeli çocuk sayısının Türkiye'de 620 bin olduğunu, bugün itibarıyla 310 bin çocuğun eğitim sistemin içerisinde bulunduğunu bildirdi.

"Yıl sonuna kadar Sayın Bakanımızın talimatıyla 450 bin çocuğu eğitim-öğretimin içerisine dahil edeceğiz" diyen Büyük, "Gerek ulusal gerekse uluslararası sivil toplum kuruluşlarına bardağın dolu tarafını görmelerini öneriyoruz. 310 bin çocuk eğitimin içerisindeyken maalesef pek çok gerekçe ile sisteme dahil olmayan çocukları sürekli ön plana çıkararak Türkiye devletinin ve hükümetinin yapmış olduklarını gözardı etmelerinden rahatsız olduğumu ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Müller, Duamelle, Çakacak ve Büyük günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.

Almanya\'dan, Unıcef Türkiye\'ye Eğitim Yardımı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye Eğitim Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement