ATO'dan 2011 Yılı Değerlendirmesi ve Beklentiler - Son Dakika
Yerel

ATO'dan 2011 Yılı Değerlendirmesi ve Beklentiler

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, tek beklentilerinin ekonominin sigortası olarak gördükleri siyasi istikrarın hükümet tarafından devamı ve ekonomik politikaların tavizsiz uygulanması olduğunu bildirdi.

27.12.2011 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, tek beklentilerinin ekonominin sigortası olarak gördükleri siyasi istikrarın hükümet tarafından devamı ve ekonomik politikaların tavizsiz uygulanması olduğunu bildirdi.

Gizer, yazılı açıklamasında, 2011'in, dünyanın çeşitli bölgelerindeki çok sayıda ülkede ekonomik çöküntüler yaşanan bir yıl olduğunu belirtti.

Başta Yunanistan olmak üzere İtalya, Portekiz ve şu sıralarda da Macaristan gibi ülkelerin ekonomik göstergelerinin olumsuz etkilendiği bir dönem yaşandığını bildiren Gizer, Türkiye'nin ise rekor düzeyde büyüme sağlamasının, iş dünyasının geleceğe daha güvenli bakmasını sağladığını ifade etti.

Gizer, bu olumlu gelişmenin, bölgesel olarak da kendini hissettirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Adana ekonomisi de bu gelişmelerden olumlu etkilenmiştir. Bu gelişmeler yabancı basın ve kuruluşlar tarafından da dikkatle izlenmektedir. Örneğin, 2006 yılında Fransa'da Financial Times Dergisi tarafından Türkiye çapında gerçekleşen değerlendirme sonucunda, Adana yatırıma en uygun bölge seçilmiş ve geleceğin en önemli metropollerinden biri olarak gösterilmişti.

Bu çalışmaya ek olarak bu kez Almanya'dan benzer bir değerlendirme yapılmıştır. Merkezi Berlin'de olan ve yabancı yatırımcıları Almanya'ya çekmek için dünyanın çeşitli bölgelerinde araştırmalar yaparak Alman işadamlarına raporlar sunan bir kuruluş olan Alman Ticaret ve Yatırım Ajansı Türkiye temsilcisi Dr. Marcus Knupp, Mayıs ayında Çukurova yöresini ziyaret etmiş, aralarında Odamızın da bulunduğu resmi kurumlarla görüşmesinin ardından, Almanya'da yayımlanan 'Markets' adlı dergide Çukurova yöresinin gelişmekte olan potansiyelini Alman işadamlarına aktaran bir makale yayımladı."

Gizer, söz konusu makalede "Türk ekonomisinin yükselen bir konjonktür yaşadığına" işaret edilerek, özetle "Özellikle herkesin gözü İstanbul şehrinin üzerinde. Ama İstanbul gibi dinamik gelişim merkezleri Türkiye'nin değişik bölgelerinde de gelişiyor. Bu gelişim, özellikle metropol olma yolunda ilerleyen Adana'nın gelecekteki önemini daha da artırmıştır. Türkiye'nin güney tarafında bulunan, Adana ve Mersin merkezlerinin etrafında bir ova olan Çukurova, gelecekte trafik ağının önemli bir kesişim noktası olacaktır. İskenderun, Osmaniye ve Gaziantep şehirlerini de bu eksene ekleyebiliriz. Bu şehirler birbirlerine karayolu ve demiryolları ile bağlanmış bulunmaktadır" gibi ifadelere yer verildiğini bildirdi.

Sonuç olarak, 2011 yılının Adana'nın mevcut potansiyelinin en iyi şekilde kullanılması için seferber olunan, bunda da önemli ölçüde başarı elde edilen bir dönem olarak anılacağına inandığını ifade eden Gizer, yeni yıl ile ilgili beklentilerine yönelik şunları kaydetti:

"Türkiye'nin siyasi istikrara bağlı olarak ekonomide de istikrarlı ve buna paralel olarak yabancı sermaye bakımından güven duyulan bir ülke konumuna gelmesi, önümüzdeki yıllarda bir enerji üssüne dönüşmesi beklenen Çukurova için de son derece yararlı sonuçlar yaratacaktır. Tek beklentimiz ekonominin sigortası olarak gördüğümüz siyasi istikrarın hükümet tarafından devamı ve ekonomik politikaların tavizsiz uygulanması. Ekonominin verimli kullanılarak israftan kaçınılması zaten bu yöndeki beklentilerin gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Türkiye 12 yıl sonrası için, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koymuştur ve bu hedefi mümkün kılacak her türlü potansiyele de sahiptir. Halen 200'den fazla ülkeye, 20 bin çeşit mal satıyoruz. Sanayimiz ve ihracatımız sadece belli ürünlere yoğunlaşmış değil. 19 farklı ürün kategorisinde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz.

Türk ekonomisi hükümetin hazırladığı 2023 yılı hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri adeta küçülürken, Türkiye'de böylesine olumlu bir ekonomik süreç yaşanmasında Türk özel sektörünün son derece dinamik bir yapıda olmasının da etkili olduğuna inanıyoruz."

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel ATO'dan 2011 Yılı Değerlendirmesi ve Beklentiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement