Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 2012 yılını gelecek hafta verecekleri yeni yıl konserleri ile karşılayacak.

22.12.2011 09:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 2012 yılını gelecek hafta verecekleri yeni yıl konserleri ile karşılayacak.

CSO'nun 29 Aralıkta vereceği yeni yıl konseri Arena Ankara Spor Salonunda yapılacak. Konserde, Şef Erol Erdinç yönetimindeki CSO ile Anatolian Sopranos, yeni yıl özel programı ile seyirciyi selamlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası, 29 ve 30 Aralıktaki yılbaşı konserlerinde Şef Işın Metin yönetiminde sahne alacak. Konserlerde Mezzo Soprano Denyce Graves solist olarak izleyici karşısına çıkarken, Gershwin, McHugh, Fields, Arlen, Koehler, Rogers, Hart, Porter, Martin, Blane ve Pierpont'un yapıtlarından oluşan program sunulacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğunun (MDT) yeni eseri

"Gecenin Rengi", 24 Aralık Cumartesi günü prömiyer yapacak. Üç ayrı koreografiden oluşan yapıtın birinci perdesi iki bölümden oluşuyor. Frederick Chopin'in "Gece Müzikleri-Nocturne" adlı eseriyle süslenen yapıtın koreografisi Annabelle Lopez Ochoa'ya ait. "Semah" ismini taşıyan ikinci bölümün koreografisini Binnaz Dorkip hazırlarken, eserin ikinci perdesi, erkeksi biçimde siyah giyinen ve yüzlerini boyayan gençlerden esinlenilerek hazırlandı. Johann Sebastian Bach'ın "keman konçertosu" eşliğindeki yapıtın koreografisi, dekor ve kostüm tasarımı konuk sanatçı Ochoa'nın imzasını taşıyor.

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 19 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 5 eserle izleyici karşısına çıkacak.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Büyük Tiyatro: "Genç Osman" adlı oyun, yarın ve 25 Aralık'ta sahnelenecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner, kostümleri Gülümser Erigür, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait. Müziklerini Can Atilla'nın hazırladığı oyunda, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Mehmet Akay, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Necmettin Efe Ünal, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Çiğdem Mine Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör ve Nejat Armutçu rol alıyor.

Ali Berktay'ın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela" adlı yapıt, 27 Aralık'ta seyredilebilir. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeri Yakup Çartık'a ait. Eserde, Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi: "Kerbela", "Genç Osman", 27, 28 ve 29 Aralık'ta izleyiciyle birlikte olacak.

Şinasi Sahnesi: Faruk Erem'in yazdığı, Mehmet Baydur'un oyunlaştırdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "Elma Hırsızları", yarın, 24 ve 25 Aralık'ta görülebilecek. Faruk Erem'in "Bir Ceza Avukatının Anıları" adlı eserinden Mehmet Baydur tarafından oyunlaştırılan eser, hukuk ve yasaların adil olması zorunluluğunu farklı sosyal çevrelerden insanların yaşanmış gerçek hayat hikayeleriyle anlatıyor. Dekor tasarımı Kerem Çetinel'e, ışığı Kazım Öztürk'e ait eserin müziği Cem İdiz imzasını taşıyor. Eserde, Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Çağrı Evren Turan başlıca rolleri paylaşıyor.

"Tek Kişilik Şehir", 27, 28 ve 29 Aralık'ta sahne alacak. Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği oyunun dekor ve kostümleri Işın Mumcu'ya ait. Işık düzenini Şükrü Kırımoğlu'nun hazırladığı eserde, Cüneyt Mete, Devrim Yakut ve Benian Dönmez rol alıyor. Eser, büyük şehir insanının kalabalık içindeki yalnızlığını işliyor.

Küçük Tiyatro: Komedi türünün usta kalemi Fransız yazar Moliere'in "George Dandin" adlı oyunu, yarın ve 24 Aralık'ta izlenebilecek. Çevirisini Sema Kuray'ın yaptığı eser, konuk yönetmen Philip Boulay tarafından sahneye konulacak. Dekor ve kostüm tasarımını Jean-Guy Lecat'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Ahmet Karademir'e ait. Yaşlı ve zengin bir köylü olan George Dandin ile aile baskısı sonucu evlenen genç ve soylu Angelique arasında baş gösteren aşk ve kıskançlık çatışmasının konu edildiği komedide, Bülent Çiftçi, Zeynep Yasa, Serpil Gül, Cebrail Esen, Meliha Savaş, Gürkan Görbil ile Hüseyin Baylan rol alıyor.

Angelo Savelli'nin kaleme aldığı ve yönettiği "Figaro", 27, 28 ve 29 Aralık'ta sahnelenecek. Dekor ve kostümlerini Ceren Karahan'ın, ışık düzenini Zeynel Işık'ın hazırladığı yapıtta Şivan Binici, Tolga Tecer, Erdinç Doğan, Orkide Çivicioğlu, Aylin Atilla Konak, Aylin Levent, Deniz Yılmaz ve Burak Talı rol alıyor. Yapıt, Fransız Devrimi'nden 10 yıl sonra başarısız bir devrimin yaşandığı 1799 Napoli'sinde geçiyor.

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 25 Aralık Pazar günü minik izleyiciyle birlikte olacak.

Akün Sahnesi: "Gizler Çarşısı" adlı oyun, yarın ve 24 Aralık'ta izlenebilir. Turgay Nar'ın yazdığı, Laçin Ceylan'ın yönettiği eserin dekoru Turgut Kocaman'a, kostümleri Ceren Karahan'a ait. Işık tasarımını Şükrü Kırımoğlu'nun yaptığı oyunda, Ali Hakan Beşen, Uğur Çavuşoğlu, Nezih Işıtan, Mehmet Gürkan, Halil Akarsu, Yaprak Onat, Pınar Sesveren, Sanlı Baykent, Elif Çelikcan, Gülay Gür Bayram ile Acan Ağır Aksoy başlıca rollerde yer alıyor. Eser, modern dünyada insanların kendinden ve insanca olan her şeyden uzaklaşmasının öyküsünü anlatıyor.

Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Fosforlu Cevriye", 27, 28 ve 29 Aralıkta sahnelenecek. Gülriz Sururi'nin oyunlaştırdığı ve yönettiği eserin dekor tasarımını Hakan Dündar, kostümlerini Fatma Görgü yaptı. Işık düzeninin Yakup Çartık'ın gerçekleştirdiği eserin besteleri Atilla Özdemiroğlu'na ait. Fosforlu Cevriye'yi Feray Darıcı'nın canlandırdığı eserde, İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Dara Tan, Buket Türkyılmaz, Ömer Comba, Volkan İsmail Duru ve Zeynep Aytek Metin başlıca rollerde. Ünlü müzikal, eski kantocu, yeni radnevucu Sümbül Dudu'nun evinde geçenleri neşeli bir dille anlatıyor.

Çocuk oyunu "Camdan Kalp", 25 Aralık Pazar günü sahnelenecek.

Altındağ Tiyatrosu: Kerim Tinçurin'in yazdığı, Raşid Zagidullin'in yönettiği

"Sönmüş Yıldızlar" isimli eser, yarın ve 24 Aralık'ta seyredilebilir. Kerim Tençurin'in yazdığı, Raşid Zagidulin'in yönettiği yapıt, Tataristan'ın "Romeo ve Juliette"i olarak kabul edilen Server ile İsmail'in hüzünlü aşkını konu alıyor.

"Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun" adlı oyun, 27, 28 ve 29 Aralık'ta Başkent seyircisiyle... Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin oyunlaştırıp yönettiği eserin dekoru Ceren Karahan'a, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ve Özlem Gündoğdu'nun rol aldığı oyun, çeşitli sosyal sınıflardan kadınların evliliklerinde ezilişlerinin öyküsü.

"Boğaç Han" adlı çocuk oyunu, 25 Aralık Pazar günü görülebilir.

İrfan Şahinbaş Sahnesi: Arthur Miller'in yazdığı, Yıldırım Türker'in dilimize çevirdiği, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Orkestra" adlı yapıt, 24 Aralık'ta seyirci karşısına çıkacak. Dekoru Murat Gülmez'e, kostümü Hale Eren'e, ışığı Önder Arık'a ait eserde, Zeynep Hürol, Funda Gökgücü, Özlem Gür, Miraç Eronat, Aysın Işımer, Şeyda Akova Balcıoğlu, Mehmet Gökçer, Okay İrkören başlıca rolleri paylaşıyor.

"Yastık Adam", 28 ve 29 Aralık'ta izlenebilecek. Martin McDonagh'ın eserini İlham Yazar yönetti. Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çıdamlı ve Buğra Koçtepe'nin rol aldığı yapıt,kurgu ile gerçeğin birbirine karıştığı bir polisiye gerilim.

Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın ve 25 Aralık'ta sahnelenecek. Sylvie Luneau ile Roger Coggio'nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla canlandırdığı Aksenti İvanoviç Poprişçin'i Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Eserin dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor.

"İşte Baş, İşte Gövde, İşte Kanatlar" adlı oyun, 27 ve 29 Aralık'ta Başkentli sanatseverlerle birlikte olacak. Sevim Burak'ın yazdığı, İskender Altın'ın yönettiği oyunun dekor ve kostüm tasarımı Funda Karasaç'a, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait. Funda Gökgücü ile Elvin Beşikçioğlu'nun rol aldığı iki kişilik ödüllü oyun, iki kadının paylaştığı bir evde yaşananları konu alıyor.

Oda Tiyatrosu: "Dönülmez Akşamın Ufkundayız" adlı eser, yarın ve 24 Aralık'ta sahnelenecek. Nazlı Nihan Şenol'un yazdığı, Maral Üner'in yönettiği eserde Mehmet Ege ile Işıl Poyraz izleyici karşısında.

"Hüzzam" isimli eser, 27, 28 ve 29 Aralık'ta görülebilir. Maral Üner'in rol aldığı tek kişilik oyun, toplumsal değişmeyle birlikte bireyin içine düştüğü sıkıntıları konu alan dramatik bir yapıt.

-Opera-bale-

Opera Sahnesi: Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğunun (MDT) yeni eseri "Gecenin Rengi", 24 Aralık Cumartesi günü prömiyer yapacak. Üç ayrı koreografiden oluşan yapıtın birinci perdesi iki bölümden oluşuyor. Frederick Chopin'in "Gece Müzikleri-Nocturne" adlı eseriyle süslenen yapıtın koreografisi Annabelle Lopez Ochoa'ya ait. "Semah" ismini taşıyan ikinci bölümün koreografisini Binnaz Dorkip hazırlarken, eserin ikinci perdesi, erkeksi biçimde siyah giyinen ve yüzlerini boyayan gençlerden esinlenilerek hazırlandı. Johann Sebastian Bach'ın "keman konçertosu" eşliğindeki yapıtın koreografisi, dekor ve kostüm tasarımı konuk sanatçı Ochoa'nın imzasını taşıyor.

"Macbeth" operası 28 Aralık Çarşamba günü izlenebilir.

"Uyuyan Güzel" balesi, 29 Aralık Perşembe günü sahne alacak. Petipa'nın koreografisi, Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Başkoreografı Armağan Davran ile ADOB Bale Başöğretmeni Volkan Ersoy'un düzenlemesini yaptığı eseri Natalia Arobelidze sahneye koydu. Dekorunu Nihat Kahraman'ın, kostümlerini Nursun Ünlü'nün hazırladığı eserin ışık düzeni Fuat Gök'e ait. Orkestrayı Şef Bujor Hoinic'in yönettiği eserde, Almula Ersoy, Sanem Ergüler, Selin Sezer, Arzu Dirin Kıran, Cankat Özer, Burak Kayıhan, Oliver Spence, Eren Keleş, Kuzey Kıyıcan, Kadir Okurer, Emre Güler, Cansın Alpan, Mert Türkoğlu, Ertuğrul Bolat, Tarkan Serengül, Neşe Güne, Berdan Fettahlı, Sanem Subaygil, Özge Al, Ezgi Korkmaz, Sevim Başol, Şelale Polatkan, Bahar Keleş, Aslıhan Karaca, Özge Ataman, Defne Dinçer, Mine İzgi Örsçekiç ve Müge Göktan başlıca rollerde.

Leyla Gencer Sahnesi: Haldun Özörten'in yazdığı ve sahneye koyduğu çocuk müzikali "Sihirli Dünya"nın prömiyeri 25 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek. Ahmet Kahyaoğlu'nun müzik düzenlemesini yaptığı eserin dekor tasarımı Talat Ayhan'a, kostümleri Çimen Somuncuoğlu'na ait. Koreografisini Şebnem Şenel Akın'ın yaptığı çocuk müzikalinde Cem Buğdaycı, Yaşar Barış Çark, İdil Millioğulları, Meltem Gençtürk ve Erdem Gedik sahne alıyor.

Operet Sahnesi: "Seslerle Anadolu" adlı eser, 25 Aralıkta görülebilecek.

-Konser-

CSO: CSO'nun 29 Aralıkta vereceği yeni yıl konseri Arena Ankara Spor Salonunda yapılacak. Konserde, Şef Erol Erdinç yönetimindeki orkestra ile Anatolian Sopranos, yeni yıl özel programı ile seyirciyi selamlayacak.

BSO: Bilkent Senfoni Orkestrası, 29 ve 30 Aralıktaki yılbaşı konserlerinde Şef Işın Metin yönetiminde sahne alacak. Konserlerde Mezzo Soprano Denyce Graves solist olarak izleyici karşısına çıkarken, Gershwin, McHugh, Fields, Arlen, Koehler, Rogers, Hart, Porter, Martin, Blane ve Pierpont'un yapıtlarından oluşan program sunulacak.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement