Belgeselde Gördüğü Meyveleri Tarlasında Yetiştiriyor - Son Dakika
Yerel

Belgeselde Gördüğü Meyveleri Tarlasında Yetiştiriyor

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Ziya Görgün, belgesellerde gördüğü meyveleri tarlasında yetiştiriyor.

29.11.2011 13:20

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Ziya Görgün, belgesellerde gördüğü meyveleri tarlasında yetiştiriyor.

Alanya'nın Kestel beldesinde tarımla uğraşan "Toprak Dede" lakaplı Mehmet Ziya Görgün'ün bahçesinde muz, avokado, Hint ayvası, longan (kedi gözü), rambutan, mango, ananas, passiflora, pepino, papaya, altın çilek, tamarillo, karambola, kamkat, kahve gibi 50 çeşit tropikal meyve bulunuyor.

Görgün, kendisini ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Umut Olgun ve gazetecilere yaptığı açıklamada, yetiştirdiği meyvelerin isimlerini ağaçlara astığı yazılar sayesinde ayırt ettiğini, zamanının büyük bölümünü bahçesindeki ağaçlarla ilgilenerek geçirdiğini söyledi.

Televizyondaki belgesellerde veya tarım programlarında gördüğü farklı bitkiler hakkında bilgi edindiğini, bu meyvelerin Alanya iklimine uygun olup olmadığını araştırdığını ifade eden Olgun, "Bahçemde yetiştirebileceğimi düşündüğüm meyvelerin tohumu veya fidesini de sık sık yurt dışına giden oğlum veya yakınlarımdan getirmesini istiyorum. Bahçemde 20 yıldır tropikal meyve yetiştiriyorum. Türkiye'de veya Antalya'da bilinmeyen meyveleri yetiştirmeyi tercih ediyorum. Bazen yakınlarım ismini bilmediğim meyve tohumları getiriyor. İnternetten araştırarak bahçeme dikiyorum. Bahçemde kahve ağacı var. Değişik değişik meyveler var. Bahçemde yetiştirdiğim bitkilerin Alanya ve çevresinde yetiştirilmesi için yetkililerle görüşüyorum" dedi.

-Karambola ilk meyvesini verdi-

Görgün'ün bahçesindeki 50 meyve türü arasında bulunan, "yıldız meyvesi" olarak da bilinen karambola, bu yıl ilk meyvesini verdi.

Görgün, karambola tohumunu 6 yıl önce bahçesine ektiğini, bu yıl ağacın ilk kez meyve verdiğini söyledi.

Başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere İsrail ve Brezilya'da yaygın olarak yetiştirilen karambolanın potasyum ve fosfor açısından zengin olduğuna dikkati çeken Görgün, bahçesinde yetiştirdiği kamkat meyvesinin de pahalı olması yüzünden Türkiye'de fazla alıcısı olmadığını kaydetti.

Mehmet Ziya Görgün, turunçgiller türünden kamkat meyvesinin süs bitkisi olarak otellerde ve villalarda kullanıldığını belirtti.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Belgeselde Gördüğü Meyveleri Tarlasında Yetiştiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement