Beylikdüzü'nde Murat Kartal'ın öldürülmesine ilişkin 11 sanığın yargılanmasına başlandı - Son Dakika
Güncel

Beylikdüzü'nde Murat Kartal'ın öldürülmesine ilişkin 11 sanığın yargılanmasına başlandı

Beylikdüzü\'nde Murat Kartal\'ın öldürülmesine ilişkin 11 sanığın yargılanmasına başlandı

İstanbul Beylikdüzü'nde Murat Kartal'ın öldürülmesine ilişkin eski milletvekili Abdulsamet Turgut ve 2 polisin de aralarında bulunduğu 11 sanığın, ağırlaştırılmış müebbet ile 7'şer yıldan 20'şer yıla kadar değişen hapis cezaları istemiyle yargılanmasına başlandı.

09.03.2023 12:39  Güncelleme: 17:58

İstanbul Beylikdüzü'nde Murat Kartal'ın öldürülmesine ilişkin eski milletvekili Abdulsamet Turgut ve 2 polisin de aralarında bulunduğu 11 sanığın, ağırlaştırılmış müebbet ile 7'şer yıldan 20'şer yıla kadar değişen hapis cezaları istemiyle yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 8 tutuklu sanık ile bir tutuksuz sanık katıldı. İki tutuklu sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanırken, tarafların avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Savunma yapan tutuklu sanık Abdulsamet Turgut, milletvekilliği yapmış bir insan olduğunu ve böyle bir işe karışacak kadar gözü kararmış biri olmadığını belirterek, ölen kişiyle bir tanışıklığının olmadığını ve suçsuz olduğunu söyledi.

Duruşmaya tekerlekli sandalye ile katılan tutuklu sanık Mehmet Emin Baybaşin de "Olayla ilgili hiçbir bilgim yoktur. Ben olayı emniyette duydum. Daha öncesinde olaya dahlim yoktur. Oğlumun öldürülmesi olayı nedeniyle Murat Kartal ve ailesine husumetim yoktu. Oğlumun öldürülmesi davasına hiç katılmamıştım. Maktulü tanımam. Olaydan 1-2 ay önce felç geçirdim. Evde tedavim devam ediyordu. Desteksiz yürüyemiyorum. Yavuz Yavuztürk ile aile sorunları nedeniyle 4 yıldır görüşmüyorduk. Evimde çıkan peruk oğlumun peruğuydu, annesi saklıyordu. Beraatimi istiyorum." dedi.

Sanık Metin Atalan da savunmasında şunları söyledi:

"Yavuz Yavuztürk dayıma o gün telefon geldi. Sinirlendi. Birlikte yola çıktık. Bilmediğim bir yerde beklerken polis olduğunu anladığım iki kişi Murat Kartal'ı getirdi. Arabaya soktular. Dayım, 'Bizden habersiz polislerle iş çevirmişler.' dedi. Sonra şatoya geçtik. Sonra Mehmet Selim Baybaşin geldi. Gelir gelmez şahsın nerede olduğunu sordu. Sonra bize kızarak, 'Siz buradan uzak durun.' dedi. Mehmet Selim, Murat Kartal'a 'Sen benim yeğenimi nasıl öldürürsün?' diye hakaretler ediyordu. Sonrasında aracın içerisinde Mehmet Selim, Murat'a kızıyordu. Aracı Faysal sürüyordu, yanına ben oturdum, arkada da Murat Kartal ile Mehmet Selim vardı. Murat hayattaydı, oturuyordu, darp edilmemişti."

Şatonun dışına çıktıklarında yanlarından ekip arabası geçince sanık Faysal Gezen'in üzerindeki silahı dışarı attığını, biraz daha ilerleyince Mehmet Selim Baybaşin'in 'Burada durun.' dediğini ve Murat Kartal ile Mehmet Selim Baybaşin'in aşağı indiğini anlatan sanık Atalan, Baybaşin'in kendilerini şatoya gönderdiğini, 15-20 dakika sonra şatoya dönen Yavuz Yavuztürk'e şahsı metrobüse bıraktıklarını söylediğini aktardı.

Sanık avukatı söz alarak " Google'a Mehmet Selim Baybaşin yazdığımda atlı fotoğrafı çıkıyor. Bu kişi geçen yıl ölmüş. Sanığa bu fotoğraf gösterilebilir mi?" diye sordu. Sanık Atalan da fotoğraftaki kişinin şatoya gelen Mehmet Selim Baybaşin olduğunu söyledi.

Söz verilen sanık Mehmet Emin Baybaşin, "Mehmet Selim Baybaşin, benim ağabeyimin oğludur." dedi.

Bir diğer sanık Faysal Gezen de Mehmet Selim Baybaşin'in talimatıyla Metin Atalan ile araca bindiklerinde Murat Kartal'ın başının öne düşük vaziyette olduğunu ve kendisine ses vermediğini, hep birlikte onu arabadan taşıyıp boş arazide bir çukura bıraktıklarını anlattı.

Murat Kartal'ı gözaltına alan polislerden sanık Erdem Öntürk savunmasında, sanıklardan Yavuz Yavuztürk'ün Murat Kartal'a ulaşmak için kendisinden yardım istediğini anlatarak, "Bana Murat Kartal'ın telefon numarasını verdi. Ben de meslektaşım Fatih'ten yardım istedim. O da Murat Kartal'ın fotoğrafını ve evraklarını buldu. Olay günü Murat Kartal'a bir kafenin dışında ulaştık. Kendisine ifade vermesi gerektiğini söyledik. O da 'Tamam' diyerek araca bindi. Sonra Yavuz'u aradık ve buluştuk. Murat, Yavuz'u görünce, 'Beni polise mi aldırtıyorsunuz?' dedi. Birbirlerinin üstüne yürüdüler." dedi.

Sanık Öntürk, "Biz de gidecektik fakat Fatih'in omzu kötü olunca gitmemeye karar verdik. Biz Silivri'ye dönünce Yavuz Yavuztürk'ün yeğeni Hasan beni aradı. Bana, 'Adam gebermiş gitmiş bu konuyu kapatalım.' dedi. Benim dünyam başıma yıkıldı. Fatih ile kurban mı olduk diye düşündüm. Ne olduğunu netleştirelim diye kolluk birimlerine gittik. İyi niyetimizin kurbanı olduk." dedi.

Diğer savunma yapan sanıklar da suçlamaları reddetti.

Mahkeme, sanıkların savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına hazırlanan iddianamede, müşteki Döndü Kartal'ın 20 Ocak 2022'de oğlu Murat Kartal'ın kayıp olduğunu beyan ettiği, maktul Kartal'ın Beylikdüzü'nde 4 Şubat 2022'de ölü bulunduğu ve soruşturmanın başladığı belirtiliyor.

İddianamede, Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru sanıklar Erdem Öntürk ve Fatih Erkut'un suç tarihinde maktul Murat Kartal'ı Maltepe'den alarak kendi araçlarına bindirdikleri, ardından İstanbul Adliyesi yakınında Yavuz Yavuztürk ve yanındaki diğer sanıklara teslim ettikleri anlatılıyor. Yavuztürk'ün yanında bulunan diğer sanıklarla maktul Kartal'ı cebir ve şiddet kullanarak kendi araçlarına bindirdikleri bildirilen iddianamede, Beylikdüzü'nde "köşk" diye tabir edilen kendilerine ait bir yere götürdükleri ifade ediliyor.

Maktulden bir daha haber alınamadığı, köşk ve çevresinde yapılan araştırmalarda maktule ait olduğu değerlendirilen kan ve benzeri bulgular ile bir ayakkabının ele geçirildiği de iddianamede kaydediliyor.

İddianamede, Mehmet Emin Baybaşin ve Yavuz Yavuztürk'ün aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 4'er yıldan 14'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Ayrıca iddianamede, sanık olan iki polis memuru Erdem Öntürk ve Fatih Erkuş hakkında da "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçlarından toplam 7'şer yıldan 20'şer yıla kadar değişen hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Beylikdüzü'nde Murat Kartal'ın öldürülmesine ilişkin 11 sanığın yargılanmasına başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement