BİFO Mart Ayında Doludizgin - Son Dakika
Kültür Sanat

BİFO Mart Ayında Doludizgin

BİFO Mart Ayında Doludizgin

BİFO 13, 20 ve 24 Mart konserlerinde dünyaca önemli isimleri konuk ediyor.

05.02.2014 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) 13, 20 ve 24 Mart konserlerinde dünyaca önemli isimleri konuk ediyor. BİFO, Mart konserlerinde keman virtüözü Nicola Benedetti, viyolonsel sanatçısı Leonard Elschenbroich, orkestra şefi James Judd ve piyanist Markus Schirmer gibi isimlerle bir araya gelecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) İstanbullu müzikseverleri Mart ayındaki konserlerinde klasik müzik dünyasının yıldız isimleriyle buluşturuyor. Ayın, 13 Mart Perşembe günü gerçekleşecek ilk konserinde BİFO klasik müzik dünyasını kasıp kavuran isimlerden Nicola Benedetti ve Alman çellist Leonard Elschenbroich ile buluşuyor.

Virtüözlerin buluşması

İskoçya'da doğan İtalyan asıllı Nicola Benedetti beş yaşında başladığı müzik eğitiminin ardından pırıltılı kariyerinde birçok prestijli ödülün sahibi oldu. 2004 yılında BBC'nin Yılın En İyi Genç Müzisyeni ödülünü alan sanatçı, 2012 yılının Brit Klasik Müzik Ödülleri'nde de En İyi Kadın Sanatçı ödülüne layık görülmüştü. Klasik müzik otoritelerinin adından övgüyle söz ettiği Benedetti, İngiltere'nin en yenilikçi ve en yaratıcı sanatçılarından biri olarak tanımlanıyor.

1985 yılında Frankfurt şehrinde doğan ve günümüzün en karizmatik viyolonsel virtüözlerinden biri sayılan Leonard Elschenbroich da genç yaşında birçok ödülün sahibi oldu. Solist olarak Londra Filarmoni, Basel Senfoni, İsveç Radyo Senfoni ve St. Petersburg Filarmoni Orkestraları ile çalan Elschenbroich, Londra'da aynı okulda okuduğu Benedetti ile pek çok ülkede konserler verdi.

Leyla Gencer anısına Tosca

Leyla Gencer anısına düzenlenen geleneksel anma töreni bu sezon 20 Mart Perşembe günü gerçekleşiyor. Konserde Yekta Kara, Puccini'nin ünlü Tosca operasını sahneye koyacak. Almanya, Fransa, ABD, Meksika ve Bulgaristan gibi ülkelerde konuk yönetmen olarak çalışan ve Danimarka, Portekiz, Macaristan, Avusturya ve Güney Kore'de birçok opera sahneye koyan Kara'nın yönetmenliğinde konser versiyonu seslendirilecek olan Puccini'nin ünlü Tosca operasında Gökçen Koray yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Korosu da yer alacak. Floria Tosca'yı Maria José Siri'nin seslendireceği yapıtta "En iyi İspanyol Opera Sanatçısı" dalında Placido Domingo ödüllü tenor Alex Vicens de yer alacak. Klasik müzik takipçileri, İstanbulluların ilk kez dinleyeceği Maria José Siri'yi, Simon Ashley yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası'nın 1500 kişilik dev bir koro eşliğinde seslendirdiği, Verdi'nin Requiem'indeki solistliğinden hatırlayacaktır.

Müziğin içindeki öyküyü çıkaran piyanist: Markus Schirmer

BİFO'nun 24 Mart tarihli konserinin konuğu ise Avusturyalı piyano virtüözü Markus Schirmer. James Judd'in şefliğini yapacağı konserin solisti olan Schirmer, son derece zengin konçerto repertuarı ile dikkat çeken bir virtüöz. Müziğin içindeki öyküyü bulup çıkartması ve bunu piyano ile anlatış şekli müzik yazarlarınca "duyguların ifade yeteneği ve enerji ile birleşimi" olarak tanımlanan Schirmer, 2013 yılında yaptığı Mozart kayıtları ile "Maestro Pianiste" ödülünü aldı. Sanatçı konserde İngiliz besteci Benjamin Britten'ın yazdığı tek piyano konçertosunu seslendirecek. Konserin diğer yapıtları Berlioz'un Le Corsaire Uvertürü ve Mendelssohn'un 3. Senfoni'si.
On dört yıl boyunca Florida Filarmoni Orkestrasının ve 8 yıl boyunca Yeni Zelanda Senfoni Orkestrası'nın müzik yönetmenliğini yapan İngiliz koro şefi James Judd ise dünyanın önemli sahnelerinde yönettiği filarmoni orkestraları ile tanınıyor. İsmi Berlin Filarmoni ve İsrail Filarmoni Orkestrası ile özdeşleşen Judd, Avrupa'nın en prestijli salonlarında konserler yönetti.

PROGRAM
13 Mart 2014 Perşembe • Lütfi Kırdar UKSS • 20.00
BİFO & BENEDETTI & ELSCHENBROICH
Sascha Goetzel şef
Nicola Benedetti keman
Leonard Elschenbroich viyolonsel

Brahms: İkili Konçerto, Keman ve Viyolonsel için, La minör, Op. 102
Bruckner: 8. Senfoni, Do minör (1890 versiyonu)

Tam Fiyat: 130, 85, 65, 45 TL
BİFOKART Klasik: 104, 68, 52, 36 TL
BİFOKART Gold: 90, 60, 45, 32 TL

20 Mart 2014 Perşembe • Lütfi Kırdar UKSS • 20.00
Leyla Gencer Anısına
TOSCA
Sascha Goetzel şef
Yekta Kara sahneleyen
Borusan İstanbul Filarmoni Korosu
Gökçen Koray koro şefi

Giacomo Puccini (konser versiyonu)
Üç Perdelik Opera: İtalyanca; Türkçe üstyazılı

Floria Tosca Maria José Siri soprano
Mario Cavaradossi Alex Vicens tenor
Baron Scarpia Eralp Kıyıcı bariton

Tam Fiyat: 130, 85, 65, 45 TL
BİFOKART Klasik: 104, 68, 52, 36 TL
BİFOKART Gold: 90, 60, 45, 32 TL

24 Mart 2014 Pazartesi • Lütfi Kırdar UKSS • 20.00
BİFO & MARKUS SCHIRMER
James Judd şef
Markus Schirmer piyano

Berlioz: Le Corsaire Uvertürü
Britten: 1. Piyano Konçertosu, Op. 13 (1945 versiyonu)
Mahler: 5. Senfoni, Do diyez Majör

Tam Fiyat: 130, 85, 65, 45 TL
BİFOKART Klasik: 104, 68, 52, 36 TL
BİFOKART Gold: 90, 60, 45, 32 TL

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat BİFO Mart Ayında Doludizgin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement