"Biz Barışı Kürtlerden Daha Çok İstiyoruz" - Son Dakika
Güncel

"Biz Barışı Kürtlerden Daha Çok İstiyoruz"

"Biz Barışı Kürtlerden Daha Çok İstiyoruz"

Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, "Biz Kürtlerden daha çok ezildik ve barışı daha çok isteyen bir milletiz" dedi.

24.11.2013 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da bulunan Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karadayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Diyarbakır'a gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ve Şivan Perwer'e destek vererek, çözüm sürecinin arkasında olduklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecine destek vermek için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ve Şivan Perwer'in Diyarbakır'a gelmesine kentte bulunan Keldanilerde destek verdi. Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karadayı önemli açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE HEPİMİZİN VE HEPİMİZE DE YETİYOR. BÖLÜNMEYE GEREK YOK"

Karadayı, "Başbakan'ın Diyarbakır'a gelişine bizde katıldık. Biz Kürtlerden daha çok barışı isteyen bir milletiz. Sizden daha çok barışı istiyoruz. Kürtlerin ezildiği doğrudur, ama biz Kürtlerden daha çok ezildik. Bizim kadar bu ülkede daha çok ezilen olmamıştır. Biz daha önce, bu süreç için birçok görüşmeler gerçekleştirdik. Metropolitin yanına gittik, Belediye Başkanının yanına gittik. Diyarbakır'a barış gelmesini istiyoruz. Ermeni'si, Hanifi'si, Müslüman'ı, Kürdü hepimizi Allah yaratmıştır. Allah bizi yarattığı için biz herkesi bir görüyoruz. Bu Türkiye hepimizindir ve hepimize de yetiyor. Bölünmeye de gerek yok, bu ülke hepimize yetiyor"dedi

"SİZ HİRİSTİYAN, BİZ MÜSLÜMAN OLABİLİRDİK"

Hiç kimsenin doğarken dinini, dilini ve rengini seçemeyeceğini belirten Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karadayı,, "Siz Hıristiyan olarak dünyaya gelebilirdiniz. Biz Müslüman olarak dünyaya gelebilirdik. Hıristiyan olan Keldaniler, bin 500 aileye yakın İstanbul'da yaşıyorlar. Irak'ta da birçok Keldani var, Kawa şehrinde yaşıyor çoğu, nüfusları orada çok. Diyarbakır'da 1950-1960'larda, Keldaniler, Süryanîler ve Yahudiler vardı. Şu anda burada 50 kişi falan kalmışız. Bir hafta bu kilisede, bir hafta Meryem Ana Kilisesi'nde bulunmak üzere dönüşümlü Pazar günleri ayin yapıyoruz."dedi.

VATİKANDAN ÇOK BAYDEMİR YARDIM EDİYOR

Kiliselerinin mezhep olarak Vatikan'a bağlı olduğunu kaydeden Yusuf Karadayı, Vatikan'ın kendilerine herhangi bir yardımda bulunmadığını belirterek şöyle dedi:

"Bizim kilisemiz mezhep olarak Vatikan'a bağlıdır. Vatikan'a bağlıyız ama kimse bize yardım etmiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bize yardım ediyor, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir çok fazla olmasa bile bize yardımda bulunuyor. Onun dışında bize yardım eden yok, yardım eden olursa seviniriz. Daha önce kilisemiz 1910-1915'lerde, yıkık haldeydi. Biz kendi çabamızla, düzelttik, onardık, restore ettik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu konuda bize yardımcı oldu ve ufak tefek bağışlarla kilisenin onarımını tamamlayıp kiliseyi aslına uygun olarak restore ettik. Elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü burası herkesindir. Burası bizim dedelerimizden kalmadır. Hem Müslüman'ındır, hem Türkü'ndür, hem de Kürt'ündür. Buranın ayrıca tarihi değeri vardır. Buraya sahip çıkılsa çok güzel olur, seviniriz. Burada doğdum burası restore edilse ölsem bile gözüm arkada kalmaz. Hani kim yaşıyor, herkes öldü gitti. Hani burayı şuan yapanlar nerede? Öldüler, gittiler. Bizde öleceğiz, o yüzden diyorum ki herkes buraya sahip çıksın. Ben elimden geleni yapıyorum"

KİMSE İLE SORUNUMUZ YOK

Daha önceleri çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını kaydeden Karadayı, "Daha önce, sorunlarla karşılaşıyorduk ama şuanda herhangi bir sorun ile karşılaşmıyoruz. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bizlere destek çıkıyor. Geçmişe göre, şuanda burada Diyarbakır'da daha rahatız. Gerçeği söylemek lazım, devlet bize yardımcı oluyor, Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Hükümetimize, hepsine teşekkür ediyoruz"

AYAKTA KALMAK İÇİN ÇOK ÇABA GÖSTERDİK

"Keldaniler, bir kısmı Türk'tür, bir kısmı Kürt'tür, bir kısmı Arap'tır her milletten Keldani vardır ama çoğunluğumuz Arap'tır" diyen Karadayı, bundan 20–25 yıl önce Suriye'den başka ülkelerden gelen Keldani Kürtlerin de bulunduğunu ifade etti. "Her milletten Keldani vardır" diyen Karadayı, tüm hepsine saygı duyduklarını belirterek, "Eskiden sorunlar vardı Ermenilerin de ayrıca sorunları vardı, Müslümanların da sorunları vardı. Buradan gidenlerin kimisi işsizlikten dolayı gitti, kimi zulüme uğradı ondan dolayı gitti. Ben 1963 yılında bu kilisenin avlusunda dünyaya geldim. Benim babam bu kilisede çalışıyordu. Biz fakir olduğumuz için çok zor günler geçirdik. Ayakta kalmak için çok çaba gösterdik buradan gitmek istemedik. Kardeşlerim gittiler, ben sırf bu kiliseyi ayakta tutabilmek için hiç bir yere gitmedim burada kaldım. Ben normalde kuyumcuyum, istesem Avrupa'ya da giderim, ama burayı korumak için buradan hiç bir yere ayrılmıyorum. Sırf bu kilise için gitmek istemiyorum" diye konuştu.

KEŞKE DAHA ÖNCE GELSEYDİLER

Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karadayı," Keşke Şivan Perwer ve Barzani daha önce gelseydiler. Bütün herkes kardeştir, biz isteriz ki daha önce gelseydiler, geldikleri için çok sevindik. Yine gelseler yine sevineceğiz. Bunlar Türkiye'de olan çok güzel şeylerdir. Bunun devamını istiyoruz yine gelsinler. Türkiye herkese yeter kavga etmeye bence lüzum yok. Yurt dışına giden cemaatimizden üyelerin tekrar geri gelmesini istiyoruz, hepsinin geri gelmesini istiyoruz. Burası herkesindir ama gelse bile yaşlılar geliyor, gençler gelmiyor. 80 yaşına gelenler geliyor, biz istiyoruz ki herkes gelsin. Türkiye herkesindir herkes gelsin" şeklinde konuştu.

GERİ DÖNÜŞLER BAŞLADI

Karadayı son olarak, "Duyduğum kadarıyla Midyat'a geri dönüşler başlamış. Yavaş yavaş yurt dışındakiler gelip Midyat'a yerleşiyorlar. Ben okul okurken çocuklar bizi çok vuruyorlardı. Başımıza neler getiriyorlardı neler. Buna rağmen bir yere gitmedim. Henüz Diyarbakır'a yurt dışından dönen aile yok ama Midyat'a Mardin'e dönen var. Biz buraya da herkesin dönmesini istiyoruz ama şu ana kadar hiç kimse dönmedi. Biz sizden daha çok istiyoruz."diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Biz Barışı Kürtlerden Daha Çok İstiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement