Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi Beyşehir'de - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi Beyşehir'de

Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi Beyşehir\'de

Çanakkale Savaşları’nda kullanılan malzemelerin sergilendiği gezici müze, Konya’nın Beyşehir ilçesine geldi.

24.04.2018 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nda kullanılan malzemelerin sergilendiği gezici müze, Konya'nın Beyşehir ilçesine geldi.

Çanakkale Savaşları'nda verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları gelecek nesillere daha iyi anlatmak için Türkiye'yi il il dolaşan ve bugüne kadar gündeme gelmeyen ve bilinmeyen materyalleri ziyaretçilerine sunan Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi, Beyşehir İlçe Belediyesinin katkıları ile ilçe merkezine getirilerek ziyarete açıldı. Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi'nde 30 Nisan'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan müzenin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Törende konuşan Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, Gezici Müzenin 7 yıldan bu yana Türkiye'yi karış karış gezdiğini vurgulayarak, "Niçin dolaşıyor, amacımız nedir? Çanakkale'ye gidemeyen, oraları görme imkanı olmayan öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza Çanakkale'yi ve Çanakkale ruhunu anlatabilmektir. Dolayısıyla, müzemiz bu sene 18 Mart etkinliklerinde Konya'da idi. Konya ile başladık ve Konya ilçeleri ile de bitireceğiz. Bu vesile ile Beyşehir'deyiz. Bundan evvel Akşehir ve Ilgın ilçelerini dolaştık. Orada çok büyük katılımlarla, rekorlarla karşılaştık" dedi.

Yürükaslan, Çanakkale denildiğinde tek düşünülecek şeyin bugünlere nasıl gelindiği ve nasıl yaşanıldığı gerçeğinin sorgulanması gerektiğini vurgularken, "İşte Çanakkale sayesinde, o Çanakkale ruhunun getirdiği azimle bugün ordularımız hala cepheden cepheye koşuyor ve savaş veriyor. Çanakkale dediğimiz zaman unutmamanız gereken en büyük gerçek, bizim bugünlere nasıl geldiğimizi, Cumhuriyetimizin nasıl kurulduğunu ve nasıl yaşadığımızı anlamamız gerektiğidir. İşte bunları canlı olarak nakledebilmek için bu müze hazırlandı. 7 senedir de Türkiye'yi dolaşıyoruz, köşe bucak" diye konuştu.

Müzeyi ziyaret eden 50 kişiye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ziyareti

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, ülke tarihinin destanlarla dolu olduğunu, bunlardan en büyük destanın ise Çanakkale destanı olduğunu vurguladı. Çanakkale'de yaşanılan o ruhun günümüzde de unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğinin altını çizen Özaltun, "Bu münasebetle günümüzde Türkiye'nin dört bir yanından Çanakkale'ye birebir yerinde görmek için geziler düzenleniyor. Bu müze uygulaması ise gerçekten çok harika olmuş. Çanakkale sizlerin ayağına gelmiş. Çanakkale ruhunu görebilme adına bu müze işte içeride. Düşünen herkese teşekkür ediyorum. Birlikte gezeceğiz inşallah. Akşehir ve Ilgın'da müzenin gezi rekorları kırdığı belirtildi, inşallah Beyşehirimizde de bu anlamda rekorlar kıracağımızı umut ediyoruz. Rekora katkı sağlaması amacıyla da Beyşehir Belediyesi olarak bir destek daha vermek istiyoruz. Beyşehir'den müzemizi ziyaret edenler arasında tutulan kayıtlardan yola çıkarak noter huzurunda çekilecek kurada belirlenecek ilk 50 kişiyi hızlı trenle Ankara'ya götürüp Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni ziyaret ettirmek istiyoruz. Şimdiden ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

"Minnet borçluyuz"

Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir de, Çanakkale ruhundan ve Çanakkale savaşlarının tarihçesinden bahsederek, Çanakkale'de atalarımızın canları pahasına "Çanakkale geçilmez" diyerek büyük bir destana imza attığını dile getirdi. Kaymakam Özdemir, "Çanakkale savaşlarında itilaf devletleri, günümüzdeki gibi güçlü ülkelerdi, büyük ve önemli silahları vardı. Bizim Türk milletinin ise Çanakkale ruhunun doğmasına sebep olan neyimiz vardı; bizim de cesaretimiz ve imanımız vardı. İşte, bu cesaret ve iman gücüyle biz bu büyük savaşı kazanarak Çanakkale'nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiş olduk. İşte bu Çanakkale'deki ruhu, bu müze aracılığıyla sizlere yansıtacağız. Müzeler bildiğiniz gibi, toplumun tarihi ile alakalı konuları görsel yollarla sizlere aktarıyor. Bir bilginin öğrenilmesinde yapılan araştırmalara göre görsellik yüzde 75 katkı sağlıyor. Dolayısıyla, en önemli öğrenme yolu görsel yoluyla öğrenmedir. Bu anlamda, bu savaşları bize kazandıran Mustafa Kemal Atatürk ve diğer tüm komutanlarımıza ve atalarımıza millet olarak minnet ve şükran duygularımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Başkan Özaltun, Kaymakam Özdemir ve beraberindeki protokol mensupları ile katılımcılar Kültür ve Yaşam Merkezi'nde açılan müzeyi ziyaret etti. Müzeyi gezen protokol ve katılımcılar, sergilenen materyallerle ilgili olarak bilgiler aldı. Açılışa, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yalçın Urlu, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Kılıç, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Beyşehir Belediyesi, bir hafta süreyle ziyarete açık kalacak olan müzenin öğrenciler tarafından da gruplar halinde gezilmesi için okullara yönelik olarak otobüsler tahsis etti. Otobüslerin bir hafta boyunca müzeye öğrenci taşıyacağı kaydedildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Savaşları Gezici Müzesi Beyşehir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement