Cumhurbaşkanı Gül Hatay'da Ziyaretlerde Bulundu - Son Dakika
Yerel

Cumhurbaşkanı Gül Hatay'da Ziyaretlerde Bulundu

Cumhurbaşkanı Gül Hatay\'da Ziyaretlerde Bulundu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay Valiliği'nin ardından Garnizon Komutanlığı ve Antakya Belediye Başkanı AKP'li Lütfi Savaş'ı makamında ziyaret etti

03.11.2010 19:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay Valiliği'nin ardından Garnizon Komutanlığı ve Antakya Belediye Başkanı AKP'li Lütfi Savaş'ı makamında ziyaret etti.

Gül ile Belediye Başkanı Savaş bir süre baş başa görüştü. Belediye önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişiye hitap eden Gül, " Türkiye'nin farklı zenginliklerini bağrınızda taşıyorsunuz. Şunun hemen altını çizmeliyim ki; Hatay'a her gelişimde ilinizin geliştiğini, güzelleştiği görüyorum. Hatay'a yapılan havaalanı, oteller, sanayi tesisleri ve tarımı ile gelişen kent görmekten mutlu oldum" dedi.

Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı olarak vizenin kaldırılmasıyla ilişkilerin çok daha arttığını belirten Gül, "Hem Türkiye'de yaşayan vatandaşlara hem de Suriyeli kardeşlerimize vize konusunda kolaylık sağlanmıştır. Ancak bunun büyük yararını sizler görmelisiniz.

Vizesiz giriş çıkış ile karşılıklı ilişkilerin geliştiği gibi ticaret de o oranda artmıştır. Bu anlamla Türkiye'nin gelecekte parlayan yıldızı Hatay olacak, bundan şüpheniz olmasın"diye konuştu.

Gül, ardından kentin tarihi alış veriş merkezi olan Uzun Çarşı'ya geçti. Eşi Hayrünnisa Gül ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de eşlik ettiği Cumhurbaşkanı'na esnaf ve vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Esnaf temsilcileri, Gül'e 2 çift ayakkabı, mozaik tasvirli tablo, ahşap işlemeli büyük boy ayna ile kentin ünlü tatlısı olan künefe ikram etti.

Gül, ardından Habib-i Neccar Camii'ne gitti. İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, camii hakkında bilgiler verdi. Gül, caminin kuzey bölümünde bulunan İsa'nın havarilerinden Yunus ve Yahya'nın mezarlarını ziyaret etti.

Gül ve eşi daha sonra Havra'ya geçti. Gül'ü Türkiye Musevi Cemaat Başkanı Rizi Paleva karşıladı. Gül, Havra'ya girişinde keçi boynuzundan yapılmış şofar öttürüldü. 30 kadar Musevi vatandaşa hitap eden Gül şunları söyledi:

" Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı değerlidir. Burası hepimizin yurdu, ülkesidir. Yüzyıllardır hep beraber buradayız. Hoş görü, kardeşlik içerisinde yaşıyoruz.

Herkesin dini inancı farklı olabilir ama karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma içerisinde ülkemizi daha iyi noktalara getirmek için uğraşıyoruz. Bugün Musevi vatandaşlarımız ibadethanesini ziyaret ediyor olmak benim için gerçekten büyük bir mutluluk kaynağıdır."

OĞLUNUN KURTARILMASINI İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün Antakya Belediyesi'nden çıkışında kalabalık arasında bulunan 49 yaşındaki Ahmet Yurtman ile eşi 46 yaşındaki Hatice Yurtman, 'Sayın Cumhurbaşkanım sizden yardım istiyorum' diye bağırdı. Yardım çağrısını duyan Gül, korumalardan Yurtman çiftinin yanına gelmesine izin vermelerini istedi.

Yurtman çifti, oğulları TIR şoförü 28 yaşındaki Hasan Yurtman'ın üzüm götürdüğü Ukrayna'da trafik kazasına karıştığı, 1 kişinin ölümüne neden olduğu o günden bu yana tutuklu olduğunu hatırlatıp, "Oğlumuz bir kez bir mahkemeye çıkartılmadan hapiste çürütülüyor, sizden yardım istiyorum" dedi. Gül, ailenin sorunu not alıp yardımcı olacağını söyledi.

NERELERİ GEZDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği, kentin tarihiyle bütünleşen eserlerin özellikleri şöyle:

HABİB-İ NECCAR CAMİİ

Antakya'da bulunan tarihi cami Anadolu'da yapılan ilk cami olarak bilinir. Cami Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilmiştir. Günümüzdeki cami Osmanlı Devleti dönemi eseridir, etrafı medrese odaları ile çevrilidir.

Avlusunda 19 yüzyıl eseri bir şadırvan bulunur. Caminin kuzeydoğu köşesinde İsa'nın havarilerinden Yunus ve Yahya ile onlara ilk inanan ve şehit edilen ilk kişi olan Antakyalı Habib-i Neccar'ın türbesi bulunur.

UZUN ÇARŞI

Hatay'ın adı ile bütünleşen künefesinden sünme peynirine kadar tüm özel yiyeceklerinin satıldığı 'Uzun Çarşı', eski evleriyle kaplı bir mahalle arkasında rengarenk görüntüsüyle birbirinden ilginç portreler ve dükkanlarla, enstantaneler sunuyor.

Künefecilerle başlayan çarşıyı peynirciler ve nar ekşisi satıcıları dolduruyor. Son yıllarda ise çarşıya mağazalarda eklendi. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan çarşıda, yaklaşık 300 dükkan hizmet veriyor.

HAVRA

1700 yıllarında, Antakya'nın Kurtuluş Caddesi'ndeki bir binanın havraya dönüştürüldüğü tahmin edilmektedir. Havra'da bulunan 'Tevrat' ceylan derisi üzerine İbranice yazılmış olup, 500 yıllık bir geçmişse sahiptir. Düzenli olarak Musevi Cemaati burada ibadetlerini yapmaktadır.

ORTODOKS KİLİSESİ

2 bin yıl önce yapıldığı var sayılan ve 1872 yılında Antakya'yı yerle bir eden depremde yıkılan Ortodoks Kilisesi, aynı yıl 3 Rus mühendis ve Türk işçiler tarafından yeniden inşa edildi. Yapımı 1900'de tamamlanan ve 2 bin 500 metrekarelik alan üzerinde 1000 metrekare kapalı alanı bulunan kilise, 2000'de restore edildi.

Bizans, Rus ve Suriye menşeli paha biçilmez antika ikonaların bulunduğu kilisede ayrıca antika taştan yapılmış Vaftiz Kuyusu bulunuyor. Kuyunun suyu ise alt kattaki rahiplere ait mezarlığa akıyor. 1911'de Patrik IV. Gregorios zamanında yapılmış olan Ruhban Okulu ise şimdilerde karşılama salonu olarak kullanılmaktadır.

ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE 35 BİN ESER VAR

Roma İmparatorluğu'nun 3 büyük kentinden biri ve doğu başkenti olan Hatay'da bulunan Antakya Arkeoloji Müzesi'nde 35 bin civarında küçük ve büyük eser bulunuyor. Dünyanın mozaik sergileme kapasitesi bakından en büyük 3'üncü müzesi olan Hatay Müzesi, 1932 yılında bu yana çıkarılan eserleri muhafaza ediyor.

1939 yılında inşa edilen binanın en büyük özelliği döneminde çıkarılan eserlere göre planlanmış olması. Bir çok ünlü üniversiteden görevlilerin gelip araştırma yaptığı müzeye turistler yoğun ilgi gösteriyor.

1973 yılında ise ek inşaatı tamamlanan müze tarihi dokusunun tüm niteliklerini temsil ediyor. 8 teşhir salonun bulunduğu müzede Hitit, Asur, altın ve küçük eserleri ayrı ayrı sergileme olanağı bulunuyor. Yer darlığı nedeniyle tarihi eserlerin büyük çoğunluğu depolarda bekliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Cumhurbaşkanı Gül Hatay'da Ziyaretlerde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement