Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-9

Dha Yurt Bülteni-9

1)BM YARDIM KONVOYU, KİLİS'TEN SURİYE'YE GEÇİŞ YAPTIBİRLEŞMİŞ Milletler (BM) tarafından gönderilen insani yardım malzemesi yüklü 11 TIR, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçiş yaptı.

16.12.2016 15:40

1)BM YARDIM KONVOYU, KİLİS'TEN SURİYE'YE GEÇİŞ YAPTI

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) tarafından gönderilen insani yardım malzemesi yüklü 11 TIR, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçiş yaptı.

BM öncülüğünde çeşitli ülkeler tarafından Türkiye'ye gönderilen insani yardım malzemesi yüklü 11 TIR'dan oluşan konvoy, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın geçişlere kapatılması üzerine Kilis'e yönlendirildi. BM yetkililerinin eşliğinde Kilis'e öğleden sonra ulaşan konvoy, güvenlik önlemleri arasında Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçiş yaptı. İnsani yardım malzemelerinin Halep'teki Suriyelilere dağıtılacağı belirtildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Öncüpınar Sınır Kapısı

BM eskortluğunda giden TIR'lar

BM yardım tırı konvoyu

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 323 MB

=====================================================

Halep'ten Türkiye'ye yaralılar geliyor (EK)

2)REYHANLI'DA DESTEK EYLEMİ

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde Cuma namazı çıkışı Türk ve Suriyeliler, Halep'e destek eylemi yaptı. Mustafa Şevki Paşa Camisi'nde kılınan Cuma namazı çıkışında Türk ve Suriyeli sığınmacıların Halep'e destek eyleminde polisler, geniş güvenlik önlemi aldı. Kadınların da katıldığı, tekbir getirilen ve rejim karşıtı sloganların atıldığı eylemin Kaymakamlık'tan izin alınmadan yapıldığını belirten polisin uyarısıyla, göstericiler dağıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Camideki Türk ve Suriyeliler

Eylem yapanlar

Ellerinde 'Halep katillere mezar olacak' yazılı pankartlar

Arapça sloganların atılması

Türklerin "Ordular Halep'e" sloganı atması

Polislerden görüntü

Kadınların dışarıda slogan atması

BOYUT: 81 MB SÜRE: 02'25"

Haber- Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),

========================================================

3)CESEDİN YERİNİ 3 KEZ DEĞİŞTİRMİŞLER

ANTALYA'da kaybolduktan 10 gün sonra ormanlık alandaki tarihi höyükte cesedi bulunan 40 yaşındaki Erdoğan Veziroğlu'nun sırtına taşla vurulduktan sonra vücuduna elektrik verilip telle boğulduğu, cinayetten sonra cesedin yerinin 3 kez değiştirildiği belirlendi. Cinayetle ilgili 8 kişi gözaltına alındı. Geçen 23 Mart günü Kepez ilçesi Kirişçiler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yol çalışması yapan belediye ekipleri, kötü koku üzerine baktıkları tarihi höyükte, yarı çıplak erkek cesediyle karşılaştı. İhbar üzerine olay yerine gelen Kepez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, 10 günlük olduğu tahmin edilen cesedin Erdoğan Veziroğlu'na ait olduğunu belirledi. Yüz bölgesinde darp izleri bulunan ceset, Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Antalya'da mobilya ticareti yaptığı belirtilen Veziroğlu'nun cenazesi, sonrasında Sakarya'da toprağa verildi.

CİNAYETTE ÇARPICI DETAYLAR

Cinayetin ardından geniş çaplı araştırma başlatan Kepez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, olay mahalline yakın bölgedeki onlarca kamera görüntüsünü aylarca inceledi. Soruşturma sonunda çarpıcı bilgilere ulaşıldı. Veziroğlu'nun N.K. adlı kadınla arkadaşlık kurduğunu ortaya çıkartan jandarma, bu ilişki sırasında çekilen video görüntüsüyle Veziroğlu'nun kadına şantaj yaptığını tespit etti. N.K.'nin, Antalya'da görevli polis memuru E.D.'nin temin ettiği uyku ilacını, piknik bahanesiyle götürdüğü Veziroğlu'nun yemeğine kattığı kaydedildi. Uyutulduktan sonra Konyaaltı İlçesi ormanlık alana götürülen Veziroğlu'nun sırtına M.A. tarafından büyük bir kayayla vurulduğu, B.E.'nin telli kabloyla maktulü boğduğu, bu sırada N.K.'nin Veziroğlu'nun bacağına elektrikli şok uyguladığı, S.Y.'nin ise kablonun çekilmesine yardım ettiği öne sürüldü. Cinayette kullanılan suç aletlerini yakan şüphelilerin, daha sonra Veziroğlu'nun üzerinde bulunan tabanca, cep telefonu, çakmak ve gümüş tesbihini aldıkları ortaya çıktı.

CESEDİN YERİ 3 KEZ DEĞİŞTİ

Veziroğlu'nu öldürdükten sonra önce Konyaaltı Bölgesi'nde ormanlık alana bırakan şüphelilerin, yakalanma korkusu yüzünden kiraladıkları otomobile aldıkları cesedi saatlerde bagajda gezdirdikten sonra Antalya'nın Kemer İlçesi'nde Tekirova Mahallesi'nde ormanlık alana bıraktığı belirlendi. Ertesi gün yine Erdoğan Veziroğlu'nun cesedini bulunduğu yerden alan şüphelilerin, bu kez Kepez İlçesi Varsak Mahallesi'ndeki tarihi höyüğün içine attığı ortaya çıktı. Veziroğlu'nun kalan elbiselerini başka bir alanda yakan şüphelilerin, olay yerine bir gün sonra giderek, 'dilek taşı atıyoruz' bahanesiyle höyüğün büyük bölümünü doldurduğu belirlendi.

Veziroğlu'dan alınan tesbihin 'hatıra' diye polis memuru E.D.'ye verildiği, tabancasının ise S.Y.'de olduğu ortaya çıktı. Operasyonla gözaltına alınan N.K., S.Y., E.D., M.A., B.E., E.S.Y., S.T. ve Ö.A.G., ifadelerinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Jandarma karakolu dış plan görüntü

Jandarmanın cesedin bulunduğu yerde çalışma yaparken görüntü

Olay yerinin görüntüsü

Şüphelilerin jandarma karakolundan çıkışları

Jandarma araçlarının adliyeye gidişi

Şüphelilerin adliyeye girişleri

Adliye dış plan görüntü

Öldürülen kişinin resmi

88 MB/// 02.46ö

HABER: Bülent TATOĞULLARI- KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

===============================================

4)TÜRK DOĞALTAŞINDA RADYASYON İDDİALARINA BİLİMSEL YANIT

İSTANBUL'da inşaatı devam eden 3'üncü havalimanında yerli mermer ya da Türk doğaltaşının radrasyon oranı yüksek olduğu için kullanılmayacağına yönelik iddialar tartışma yarattı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ile Prof. Dr. Turgay Onargan ve Yrd. Doç. Dr. Nejat Kun, bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Mevlüt Kaya, "Dünyanın en prestijli projelerinde Türk mermer ve doğaltaşı tercih ediliyor. Dünyanın dört bir köşesine doğaltaş ve mermer ürünlerini ihraç ederken, yurtiçinde kamu binaları başta olmak üzere birçok yapıda ithal taşlar kullanılması son derece manidardır. Doğaltaşın anavatanına dışarıdan ithal taş getirilmesi ile ilgili itirazlarımızı yıllardır dile getiriyoruz. Ancak bu konuda artık isyan noktasındayız" dedi.

Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan ve inşaatı devam eden İstanbul'daki 3'üncü havalimanında yerli doğaltaş ya da Türk mermeri kullanılması için yürütülen çalışmalardan sonuç alınamadığı ileri sürüldü. Türk mermeri ve doğaltaşında, yüksek oranda radrasyon bulunduğu şeklindeki söylentilerinin buna neden olduğu ne ifade edildi.

YANIT İZMİR'DEN GELDİ

İddiaların gündeme gelmesiyle başlayan tartışmalara İzmir'de toplantı düzenleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, bilim adamlarıyla birlikte cevap verdi. Mevlüt Kaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Doğal Yapıtaşları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Onargan ile Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejat Kun'la birlikte açıklamalarda bulundu. Dünya'nın 7 harikası Keops Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri, Halikarnas Mozolesi, Artemis Tapınağı başta olmak üzere bilinen tüm eserlerde doğal taş tercih edildiğini söyleyen Mevlüt Kaya, "Mermer konusunda doğa Anadolu'ya son derece cömert davranmış ve bugün ülkemizde, 300 çeşidi mermer, 200 çeşidi ise traverten, limestone ve granit olmak üzere, 500 değişik renk ile desen içeren taş mevcuttur. Bugün, değer ve üretim miktarıyla dünyada ilk beş ülke arasında yer alan Türk doğaltaş sektörü, İtalya, Çin, İspanya ve İran gibi ülkelerle rekabet halindedir. 170 ülkeye, 2 milyar dolar ihracat yapan Türkiye bunun çok üzerinde bir potansiyele sahiptir" dedi.

Bugüne kadar dünyanın en prestijli projelerinde Türk mermer ve doğaltaşının tercih edildiğini de vurgulayan Mevlüt Kaya, "Dünyanın dört bir köşesine doğaltaş ve mermer ürünlerini ihraç ederken, yurtiçinde kamu binaları başta olmak üzere birçok yapıda ithal taşlar kullanılması son derece manidardır. Doğaltaşın anavatanına dışarıdan ithal taş getirilmesi ile ilgili itirazlarımızı yıllardır dile getiriyoruz. Ancak bu konuda artık isyan noktasındayız. Yılda 50 milyon kişinin kullandığı New York JFK Havalimanı Terminal 1'de, 6 bin 700 metrekare Türk mermeri kullanıldı. Ege Bölgesi'nde çıkarılan 25 mermer çeşidi artık dünyadaki birçok prestijli yapıyı süslüyor. Eddie Murphy, Sting, Jennifer Lopez gibi ünlüler de Ege mermerini tercih edenler arasında. Aziz Sancar'ın ABD'de kuracağı Türk Kültür Evi'nin mermer ve granitleri Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden verilecek" diye konuştu.

Radrasyon iddialarına da değinen Mevlüt Kaya şunları söyledi:

"Türkiye'nin vitrini haline gelecek İstanbul'un 3'üncü havalimanına Brezilya'dan granit ithal edilecek olması bizleri üzmüş ve bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Sektörümüzü daha çok üzen ve tepkisine neden olan gelişme ise bu ithalatı yapan kişilerin bu ithalata gerekçe olarak gösterdikleri, Türk mermerlerinde radyasyon olduğu iddialarıdır. Bu asılsız iddiayı ortaya atanlar bilmelidirler ki, en sağlıklı ve hijyenik yer ve duvar kaplama malzemesi olan Türk doğaltaşlarına büyük zarar veriyorlar."

BİLİMSEL AÇIKLAMADA AKADEMİSYENLERDENE GELDİ

İddialarla ilgili bilimsel açıklamaları da Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Doğal Yapıtaşları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Onargan ile Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejat Kun yaptı. Türkiye'nin ürettiği ve tüm dünyada çok büyük talep gören mermerlerinin, tek mineralli kalsit minerallerinden oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Turgay Onargan, "İçeriğinde kayaç yapıcı ve renk veren oksitleri de barındırmaktadır. Bu tür mermerlerin içeriğinde radyasyon kaynağı olabilecek hiçbir radyonükleidler yer almamakta olup herhangi bir radyasyondan söz edilmesi de kesinlikle mümkün değildir. Bu nedenle Türkiye'nin mermer üretiminin yüzde 95'ini oluşturan, traverten, bej mermerler, beyaz ve diğer renkli karbonatlı mermerlerin hiçbirisi radyasyon ve çevresel açıdan en küçük bir emisyona sahip olmadığı gibi birçok açıdan da insan sağlığına olumlu yönde etkileri bulunmaktadır. Türk doğaltaşları tüm dünyada yüksek talep gören neredeyse tamamı karbonatlı kayaç sınıfında olup, sahip olduğu teknik özellikler nedeniyle Yeşil Yapı Elemanı sınıfında doğal yapı ve kaplama malzemesidir. Diğer yapı malzemeleri ile karşılaştırıldığında iklim değişikliği perspektifinde karbon ayak izi minimum seviyededir. Yapılarda enerji tasarrufunda alttan ısıtmalı sistemlerde vazgeçilmez yapı malzemesidir. Biyo-klimatik çevresel mimarlık konseptinde en çok tercih edilen yapı elmanı özelliğindedir. Sıcak iklimlerde açık renkli doğaltaş kaplama seçilerek ortam sıcaklığı yüzde 20 daha az hissetmek mümkün olmakta ve 'sıcak ada etkisi' denilen olumsuzluklardan kurtularak yüzde 25 enerji tasarrufu sağlamak da mümkün olabilmektedir" dedi. Yrd. Doç. Dr. Nejat Kun da Türk doğaltaşında radyasyon bulunduğu ididalarının gerçeği yansıtmadığını belirti.

Görüntü Dökümü

---------------------------:

-Basın açıklamasından görüntü.

-Katılanların görüntüsü.

Haber: Taylan YILDIRIM, kamera: Yasin TİNBEK/ İZMİR

=======================================================

5)IRAKLI EMLAKÇIYI PARA İÇİN SURİYELİLER ÖLDÜRDÜ

KAYSERİ'de, Iraklı emlakçı Mehdi Saleh'i elleri bağlı boğarak öldürdükleri iddiası ile gözaltına alınan Suriye uyruklu 4 kişi adliyeye gönderildi.Olay, geçtiğimiz Salı günü saat 11.00 sıralarında Kocasinan ilçesi Fatih Mahallesi Kanal Caddesi Kısmet Apartmanında meydana geldi. İddiaya göre, Suriye uyruklu S.S. (27), A.O. (20), A.N. (19) ve H.İ. (26) Irak uyruklu emlakçı Mehdi Saleh'in (53) ofis kasasında bulunan parayı almak için plan yaptı. Suriye uyruklu zanlılar Iraklı Saleh'in evine giderek kendisini boğarak öldürdü. Emlakçının kasa anahtarını aldıktan sonra ofise giden zanlılar 3 kez denemelerine rağmen kasayı açamayarak, olay yerinden kaçtılar. Iraklı emlakçının yakınları Saleh'in evde kapıyı açmaması üzerine durumu polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekipler çilingir yardımıyla kapıyı açtı. Polis emlakçıyı elleri arkadan bağlı boğularak, öldürülmüş halde buldu. Olayla ilgili inceleme başlatan ekipler Suriyeli zanlıları gözaltına aldı. Şüpheliler gözaltının ardından sağlık kontrolünden geçirilerek, adliyeye götürüldü.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Zanlıların Emniyet Müdürlüğü'nden çıkışı

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ DHA)

DV 1 DOSYA, 1 dakika 05 saniye/35 MB

=======================================================

6)GAZİANTEP'TE 3 ASIRLIK CAMİ İBADETE AÇILDI

GAZİANTEP'te, yaklaşık 300 yıl önce inşa edilen tarihi Ayşe Bacı Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden ibadete açıldı.

Savcılı Mahallesi'nde 300 yıl önce inşa edilen tarihi Ayşe Bacı Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Restorasyonu tamamlanan caminin açılışı törenle yapıldı. Açılışa; Vali Ali Yerlikaya, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Müftüsü Ahmet Çelik, il protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla hizmete açıldı. Protokol üyelerinin katıldığı restore edilen camide Cuma namazını İl Müftüsü Ahmet Çelik kıldırdı.

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Savcılı Mahallesi Muhtarı Ökkeş Titiz, 303 yıllık geçmişi olan tarihi caminin restore edilerek hizmete sunulmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Mahallemizde bulunan bu tarihi cami restore edilmeden önce çok kötü bir haldeydi. İl ve ilçe yöneticileri ile görüşerek bu caminin restore edilmesini istedik, onlarda bize gereken desteği verdi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz tarihi Ayşe Bacı camimizi restore ederek, teslim etti. Ayşe Bacı Camisi eski haline sadık kalınarak ve 500 kişi ibadet edebilecek kapasite restore edildi" dedi.

Camide restorasyon sonrası kılınan ilk Cuma namazının ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından vatandaşlara yemek ikram edildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Tarihi Ayşe Bacı Camisi

Vali Ali Yerlikaya'nın gelişi

Cami'deki vatandaşlar

Vatandaşlara yemek ikramı

Ökkeş Titiz röp.

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 178 MB

==========================================================

7)AMASYA'DA FUHUŞ OPERASYONU

AMASYA'da polis tarafından düzenlenen fuhuş operasyonunda 57 kişi gözaltına alındı.

Amasya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, 1.5 aylık takibi sonucu 3'ü otel olmak üzere 13 adreste 4 gün önce eş zamanlı 'Bal 05' kod adıyla fuhuş operasyonu düzenledi. Fuhuş yapmak, aracılık etmek ve yer temin etmek suçlarından aralarında yabancı uyruklu kadınların da bulunduğu 57 kişi gözaltına alındı. Operasyonda ayrıca 27 bin 700 lira para, 42 çeyrek ve gram altına da el konuldu.

Gözaltına alınan 57 kişiden 49'u ifadelerinin ardından savcılık tarafından serbest bırakıldı. Şüphelilerden N.İ., D.K., M.K., A.M. ve A.H. isimli kadın ile A.K.T., E.Ö., ve B.Ü. adlı erkek şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından bugün geniş güvenlik önlemi altında adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü :

----------------------

Şüphelilerden detay

Adliyeden detay

(SÜRE : 1.30 - BOYUT : 58.4 MB)

Haber-Kamera : Sinan HARMANCI/ AMASYA,-

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-9 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement