Dünya rekoru için geri sayım - Son Dakika
Güncel

Dünya rekoru için geri sayım

Dünya rekoru için geri sayım

Bu yıl 3 bin 500 kişinin aynı anda yapacağı bilimsel atölye çalışmaları ile 'Dünya Rekoru' kırmaya hazırlanan Bursa Bilim Şenliği, 2 bin 900 kişiyle Avusturalya'ya ait olan rekoru Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.

02.05.2017 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Türk Havayolları'nın isim sponsorluğunda BEKBA'nın destekleriyle Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türk Hava Yolları 6. Bursa Bilim Şenliği 4-5-6-7 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Fuar alanında yapılacak. Bilim şenliği basın toplantısında konuşan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, uluslararası bir etkinlik olmamasına rağmen bu yıl da yurt dışından büyük bir ilgi olduğunu Çin, Fransa, Hollanda, Moldova, İngiltere, Kanada, İtalya ve Polonya'dan gelecek ekiplerin atölye çalışmalarına katılacağını söyledi.

Bursa'da bilimi 7'den 70'e herkese sevdirmek, çocuklara eğlenerek öğrenme imkanı sağlayacak bir platform sağlamak amacıyla 6 yıl önce 10 bin ziyaretçi hedefiyle yola çıkıp, ilk yılında 50 bin ziyaretçiye ulaşan Bursa Bilim Şenliği, aradan geçen 6 yılda Dünya'nın en büyük bilim şenliklerinden biri haline geldi. Bugün Türk Hava Yolları gibi dünya markasının isim sponsorluğunda, Büyükşehir Belediyesi, BEKBA, TÜRKSAT, Bursa Teknik Üniversitesi, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI- TUSAŞ, LİMAN Enerji, Akınsoft ve daha birçok marka kurum ve kuruluşun destek verdiği bir organizasyon haline gelen Bursa Bilim Şenliği, 4 Mayıs'ta TÜYAP Fuar alanında başlıyor. Türk Hava Yolları 6. Bursa Bilim Şenliği'nin tanıtım toplantısı, BTM'de Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, Milli Eğitim İl Müdürü Veli Sarıkaya ile destek veren kurum yöneticilerinin katılıyla yapıldı.

Hedef, dünya rekoru

BTM Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, 'Enerji verimliliği' ana temasıyla düzenlenen şenlikte bu yıl 100 binin üzerinde atölye çalışması gerçekleştirmeyi hedeflediklerini hatırlattı. Olumsuz hava koşullarından etkilenmemek amacıyla şenliğin bu yıl TÜYAP Fuar alanına alındığını kaydeden Bakan, bu yılki en büyük hedeflerinin ise dünya rekoru kırmak olduğunu belirtti. Konuyla ilgili olarak Guinness'e yaptıkları başvurunun kabul edildiğini dile getiren Bakan, "Şenlikte aynı anda 3 bin 500 kişinin yapacağı atölye çalışması ile bu rekoru kıracağız. Rekor şuan da 2 bin 900 kişi ile Avustralya'ya ait. Geçtiğimiz yıl yapılan toplam 72 bin 882 atölye çalışmasını düşündüğümüzde bu rekoru çok rahat kıracağımızı düşünüyorum" dedi.

Uluslararası katılım

Bilim Şenliği'nin uluslararası bir kimliği olmamasına rağmen uluslararası ölçekte önemli bir katılım olduğunu ifade eden Bakan, bu yıl da Çin, Fransa, Hollanda, Moldova, İngiltere, Kanada, İtalya ve Polonya'dan gelecek ekiplerin atölye çalışmalarına katılacağını vurguladı. Şenlik kapsamında düzenlenen ödüllü proje yarışması hakkında da bilgi veren Bakan, geçen yıl kategori sınırlaması olmayan yarışmaya 1366 proje başvurusunun yapıldığını, bu yıl ise kapsamı dar tutup sadece 'enerji verimliliği' alanında yarışma düzenlemelerine rağmen 1120 başvuru yapıldığını, bunun da ülke çapında yeni bir rekor olduğuna dikkat çekti.

Şenliğin kapsamında uygun olarak bu yıl açılış, kapanış ve ödül töreni konuşmalarının Akınsoft robotları tarafından yapılacağını dile getiren Bakan, şenlik boyunca görevli personelin haricinde 38 üniversite arasında seçilen 123 kişinin de gönüllü olarak şenlikte görev yapacağını kaydetti.

Yine şenlik kapsamında farklı okullarda öğrenim gören 6 bin öğrencinin katılımıyla dev bir mangala turnuvası düzenlenecek.

BEKBA Genel Sekreteri ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu da BEBKA olarak katma değeri yüksek ekonomiye geçiş sürecinde olan bölgede inovasyan ve tasarım konusunun güçlendirilmesine katkı sağlamayı önemsediklerini vurguladı. Kadiroğlu, "Bu dönüşümü sağlamak için erken yaştan itibaren bilimi ve araştırmayı seven toplum yetiştirmenin önemine inanıyoruz. Bilime olan ilgiyi artırmayı, çocuklarımıza bilimsel deneylerle farklı bakış açıları kazandırmayı amaçlıyoruz. Bilim Şenliği bu alamda önemli bir görev üstleniyor. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Eğitime büyük katkı

İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya ise özellikle meslek liselerindeki öğrencilerin derslerde yaptıkları projeleri şenlikteki atölye çalışmalarında sergileme imkanı bulduklarını belirterek, aynı zamanda öğrencilerin okul dışında bir sosyal etkinlikte yer almasının da özgüven gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi. İlkokul çağındaki çocukların farklı yeteneklerinin tespit edildiği Bilim Sanat Merkezlerine Bursa'da bir yenisinin daha eklendiğini dile getiren Sarıkaya, "Büyükşehir Belediyemiz tarafından Bursa'ya kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi, özellikle Bilim Sanat Merkezlerimiz için güzel bir uygulama atölyesi olacak. Okulun bir eklentisi gibi buradan yararlanacağız. Bu kadar sayıda atölye ve laboratuvarı Bilim Sanat Merkezlerinde kurmamız imkansız. BTM bize böyle bir imkan sağlıyor. Büyükşehir Belediyemiz bize formal eğitimin yanında bize mekan ve imkan sağlıyoruz. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemize bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünya rekoru için geri sayım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.


Advertisement