Erdoğan - İzmir, fetret dönemini artık geride bırakıyor - - Son Dakika
Politika

Erdoğan - İzmir, fetret dönemini artık geride bırakıyor -

Erdoğan - İzmir, fetret dönemini artık geride bırakıyor -

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart yerel seçimlerinin çok önemli olduğunu, parti teşkilatlarının durmadan, rehavete kapılmadan çalışması gerektiğini belirterek, "Öyle koşacağız ki 30 Mart sandıkların, AK Parti'nin inşallah Türkiye'nin 7 bölgesinden müjdeler dağıttığı bir gün olacak.

13.12.2013 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart yerel seçimlerinin çok önemli olduğunu, parti teşkilatlarının durmadan, rehavete kapılmadan çalışması gerektiğini belirterek, "Öyle koşacağız ki 30 Mart sandıkların, AK Parti'nin inşallah Türkiye'nin 7 bölgesinden müjdeler dağıttığı bir gün olacak. Onun için heyecanınız, heyecanımdır, coşkunuz coşkumdur. Bu heyecanla, coşkumla 30 Mart, Türkiye'de yeni bir dönemin adeta miladı olduğu bir gün olacaktır" dedi.

Erdoğan, İzmir Karşıyaka Spor Salonunda düzenlenen AK Parti Aday Tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İzmir'in tarihi boyunca Ege ve Akdeniz'in incisi bir şehir olduğunu, stratejik ve merkezi konumuyla, çalışkan, yiğit, mert insanlarıyla her zaman bulunduğu coğrafyanın parlayan yıldızı olduğunu söyledi.

İzmir'in tarihi boyunca acı dönemler de yaşadığını, Moğol istilasına uğradığını, Haçlı Seferlerine maruz kaldığını, büyük yangınlar, yıkımlar, isyanlar yaşadığını anlatan Başbakan Erdoğan, "İzmir, 1919'da tarihinin en acı günlerini yaşadı ancak şanlı bir direniş sergiledi. 9 Eylül 1922'de şanlı bir istiklale kavuştu. İzmir, Cumhuriyet tarihimizde, demokrasi tarihimizde her zaman müstesna yere sahip oldu" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, İzmir'in yakın tarihte, tek partili CHP yönetimine karşı en anlamlı, en dokunaklı, Türkiye'ye örnek teşkil edecek itirazları dile getirmiş şehir olduğunu ifade ederek, İzmir'in baskıya, zulme, dayatmalara boyun eğmediğini, her zaman demokrasiden ve özgürlüklerden yana tavır alan bir şehir olduğunu vurguladı.

İzmir ile ilgili tarihi bir olayı hatırlatmak istediğini belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarih 12 Ağustos 1930, Gazi Mustafa Kemal demokrasi tarihimiz açısından son derece önemli bir adım atıyor, tek partili sistemin mahsurlarını görüyor, ikinci bir parti kurulması, muhalefetin oluşması için bir adım atıyor. Fethi Okyar'ı çağırıyor, bir parti kurmasını istiyor, CHP'nin karşısına çıkmasını, CHP'yi muhalefet olarak eleştirmesini, demokrasinin gereği olarak bir muhalefet yapmasını istiyor. Fethi Okyar, bizzat Gazi Mustafa Kemal'in talimat ve teşvikiyle Serbest Cumhuriyet Fırkasını kuruyor. Halk buna müthiş derecede destek veriyor, CHP'nin baskılarından, keyfi kararlarından bıkmış olan halk bu yeni partiye umutlanıyor ve sarılıyor.

Bu yeni partinin oluşmasından sadece 22 gün sonra Fethi Bey, İzmir'e geliyor. Sadece 22 günlük parti, partinin ismini bile kimse bilmiyor, parti genel başkanını kimse tanımıyor ancak halk CHP'den o kadar bıkmış, o kadar rahatsız olmuş, o kadar illallah etmiş ki 22 günlük partiyi bağrına basıyor. İzmir, Fethi Bey'in ziyaretinde tarihi bir gün yaşıyor. Bütün İzmir halkı rıhtıma akın ediyor, İzmir adeta kurtarıcısını bekliyor, İzmir, CHP zulmüne 'dur' diyecek, CHP'yi frenleyecek, CHP'den hesap soracak bir lideri karşılamaya gidiyor. Heyecanla, umutlarla İzmir rıhtımında izdiham yaşanıyor, bugün Karşıyaka Kapalı Spor Salonunda olduğu gibi."

Fethi Okyar'ın İzmir ziyaretini o günün bir gazetesinin "Millet Fethi Bey'e sarılıyordu, birçokları ağlıyordu, İzmir rıhtımında vatandaşın sevgi gösterilerinde Fethi Bey'in ceketi yırtıldı, bu esnada denize düşenler, ezilenler, çiğnenenler oldu. Davullar, zurnalar çalıyordu" ifadeleriyle anlattığını aktaran Başbakan Erdoğan, İzmir'de o dönem bayram yaşandığını, demokrasiye susamışlığının göstergesi olarak yeni partiyi, lideri kucakladığını dile getirdi.

Erdoğan, o dönemde İzmir'deki bu umut atmosferinden rahatsız olanların bulunduğuna dikkati çekerek, " Cumhuriyet Halk Partisi, başına gelecekleri bildiği için Gazi Mustafa Kemal'in kurdurduğu bu partiden rahatsızdı. İzmir'de dönemin hükümeti Fethi Bey'e çok büyük zorluklar yaşattı. Yeni kurulan partinin milletle kuçaklaşmaması için dönemin iktidarı çok büyük eziyetler yaptı" diye konuştu.

Gazi Mustafa Kemal'in "bu partinin faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanmasını" emretmesine rağmen dönemin CHP hükümetinin partinin faaliyetlerinde güvenliğini sağlamadığını ifade eden Erdoğan, İzmir'de kalabalığa ateş açıldığını, 12 yaşında masum bir çocuğun bu esnada hayatını kaybettiğini anlattı.

-"Bunlar Türkiye'de parti kapatmakla meşgul olan bir zihniyettir"

Çocuğun ay yıldızlı bayrağa sarılı cenazesinin Fethi Okyar'ın önüne getirildiğinde Okyar'ın "İşte ilk kurbanımız" dediğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"İzmir, özgürlük istiyordu, İzmir demokrasi istiyordu, İzmir artık tek parti CHP'sinden kurtulmak istiyordu. Bunun için İzmirli canını bile vermeye hazırdır. İşte bu özgürlük, demokrasi taleplerini bastırdılar. Kurulduktan sadece 3 ay sonra, Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasına yol açtılar. Bunların demokrasi anlayışı budur. Serbest Cumhuriyet Fırkasını bu şekilde kapattılar. Bunlar Türkiye'de parti kapatmakla meşgul olan bir zihniyettir.

1950 yılına kadar 20 yıl boyunca Türkiye'de milletten, İzmir'den, demokrasiyi esirgediler. 1950'de demokrasinin güneşi bir kez daha Ege'den, bu bölgede doğdu. Aydın'da doğan, nüfus cüzdanında doğum yeri İzmir yazan Adnan Menderes buradan yola çıktı. İzmirli, Aydınlı, Egeli Adnan Menderes, Türkiye'yi demokrasiyle buluşturdu, on yıllardır hasret çeken milleti eserle, hizmetle, özgürlükle buluşturdu."

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, İzmir'in CHP'den çok çektiğini belirterek, "Gelirken, yolda onu gördüm, yerel yönetim anlayışında CHP'nin beceriksizliğini gördüm. Şimdi bütün bu gerçekler ortadayken hala İzmir inanıyorum ki CHP demeyecektir. Nasıl kentleri değiştiriyorsak, bu kentleri değiştirirken İzmir gerçek vizyonuna kavuşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Salonda bulunan gençlerin tezahuratları üzerine gençlere seslenen Erdoğan, "Çok çalışacağız, çok koşacağız, kapı kapı dolaşacağız, 30 Mart çok önemli. Durmak yok, yola devam. Öyle koşacağız ki, 30 Mart sandıkların, AK Parti'nin inşallah Türkiye'nin 7 bölgesinden müjdeler dağıttığı bir gün olacak. Onun için heyecanınız, heyecanımdır, coşkunuz coşkumdur. Bu heyecanla, coşkumla 30 Mart, Türkiye'de yeni bir dönemin adeta miladı olduğu bir gün olacaktır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İzmir'in yeniden "yeter" dediğini, ama bu defa kendilerinin de buna "yeter, söz de karar da milletindir" ifadelerini eklediğini ifade ederek, "İzmir, fetret dönemini artık geride bırakıyor, tarihteki o asil makamına, müstesna konumuna yeniden kavuşuyor" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan - İzmir, fetret dönemini artık geride bırakıyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement