ERÜ Hastaneleri'nde "İlk Kez" Bir Yabancıya Böbrek Nakli Yapıldı - Son Dakika
Güncel

ERÜ Hastaneleri'nde "İlk Kez" Bir Yabancıya Böbrek Nakli Yapıldı

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'dan Kayseri'ye gelen 44 yaşındaki böbrek hastası Kadısso Guiro Gassambe'ye, 42 yaşındaki erkek kardeşi Hamidou Gassambe'nin bağışladığı böbrek, başarılı bir operasyonla nakledildi.

24.08.2013 23:33

Organ naklini gerçekleştiren ekibin başındaki isim Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastanenin Organ Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Zeki YILMAZ, hastayla birlikte kameralar karşısına geçerek, operasyonu anlattı.

Prof. Dr. YILMAZ, Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşen hastadan organ bağışının çok yetersiz düzeyde olduğunu belirterek, halka organ bağışı çağrısını yeniledi.

"Organlar toprak olmasın, bedende can bulsun" diyen Prof. Dr. YILMAZ, "Avrupa'da milyon nüfus başına 30 beyin ölümü hastadan organ bağışı gerçekleşirken, bu sayı ülkemizde milyon nüfus başına 4'ün altında. Canlıdan organ naklinde Güney Kore'den sonra ikinci sıradayız. Bu ikincilik bizi sevindirmesin. Önümüzdeki dönemde Güney Kore'yi de geçebiliriz. Organ naklinde asıl olan canlıdan değil, beyin ölümü gerçekleşen hastadan organ bağışı alınması ve nakillerin beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan organlarla yapılması. Biz organ bağışı konusunda yetişmiş doktorlar olarak, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ bağışı yapılması konusunda sürekli halka çağrıda bulunuyoruz. Fakat bu konuda yeterli düzeye bir türlü ulaşamıyoruz. Ülkemizde en çok Akdeniz, ardından Ege ve Marmara'da beyin ölümlü hastadan nakil gerçekleşiyor. 81 ilin sadece 26'sında beyin ölümlü hastadan organ bağışı yapılıyor. Kayseri de ne yazık ki beyin ölümlü hastadan organ bağışı yapılmayan kentler arasında" dedi.

Hastanelerinde ilk kez bir yabancı hastaya organ nakli yaptıklarını ve bunun için mutlu olduklarını bildiren Prof. Dr. YILMAZ, "Organ nakli konusunda, hastane olarak her türlü imkan ve deneyimli personele sahibiz. Tek eksiğimiz nakil için organ bulmak" diye konuştu.

Ablasına böbreğini veren Hamidou Gassambe de, Kayseri'ye gelirken biraz tedirgin olduklarını, ancak burada çok sıcak karşılandıklarını, ameliyat sonrasında ablasının sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Başarılı nakille yeniden hayata tutunan 4 çocuk annesi Kadısso Guiro Gassambe ise, ülkesinde haftada 3 kez diyalize girmesi gerekirken, yetersizlik nedeniyle 2 kez girebildiğini belirterek, "Ülkemde organ nakli de yapılmıyordu. Melikşah Üniversitesi'nde okuyan yakınımızın önerisiyle Kayseri'ye geldik ve Erciyes Üniversitesi'nde bu operasyon gerçekleştirildi. 6 yıldır böbrek rahatsızlığım vardı. Şimdi hem kardeşim, hem benim sağlığımız son derece iyi. Operasyonu gerçekleştiren doktorlara ve böbreğini veren kardeşime çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

30 Temmuz 2013 Salı günü Erciyes Üniversitesi Semiha– Asım Kibar Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim ÖZDOĞRU ile İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent TOKGÖZ de katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ERÜ Hastaneleri'nde 'İlk Kez' Bir Yabancıya Böbrek Nakli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement