Hasvak'ın 40. Hizmet Yılı - Son Dakika
Güncel

Hasvak'ın 40. Hizmet Yılı

Başbakan Yardımcısı Arınç: "Maalesef vakıf kurup, hastalık veya sağlık alanında bunu istismar edenler de var. Üzülerek söylüyorum, isimlerini vermeyeceğim ama müfettişlerimiz zaman zamam bu vakıflarda denetim yapıyor, adı sağlıkla ilgili olsa dahi bazıları vakıflarımızın burayı başka amaçlarla kullandığı konusunda bize raporlar veriyor" "Hasta yurttaşlarımıza ve onların hastanelerine hizmet etmek üzere kurulmuş vakıflarımızın belki parmakla gösterebilecek kadar az olduğunu zannediyorum.

05.12.2014 22:04

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, vakıf kurup, hastalık veya sağlık alanında bunu istismar edenlerin olduğunu belirterek, "Üzülerek söylüyorum, isimlerini vermeyeceğim ama müfettişlerimiz zaman zaman bu vakıflarda denetim yapıyor, adı sağlıkla ilgili olsa dahi bazıları vakıflarımızın burayı başka amaçlarla kullandığı konusunda bize raporlar veriyor" dedi.

Rixos Grand Otel'de Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfının (HASVAK) 40. hizmet yılı kutlama programına Başbakan Yardımcısı Arınç ve eşi Münevver Arınç ile AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile Sağlık Bakanlığından yetkililer de katıldı.

Burada konuşan Arınç, HASVAK'ı; Meclis Başkanlığı döneminden itibaren tanıdığını söyledi.

Vakfın bazı faaliyetlerine gönüllü katıldığını belirten Arınç, HASVAK'ın 1974'ten bu yana gönüllülük esasına göre 1985'ten bugüne kadar da artık bir vakıf olarak hizmet ettiğini bildiğini ifade etti.

Vakıfların gönüllülük esasına göre devam ettiğine işaret eden Başbakan Yardımcısı Arınç, "Ben de 6 yıldan bu yana onun öncesinden de bir vakıf dostu olarak resmi, bana bağlı bir kurum olarak Vakıflar Genel Müdürlüğünden sorumluyum. Vakfın ana gayesinin ne olduğunu biliyorum, bu gaye uğrunda yeni vakıfları da içine koyduğumuz takdirde şu anda Türkiye'de binlerce vakfımız var" diye konuştu.

Arınç, yüzlerce yıl öncesinden sağlık amacıyla kurulmuş pek çok değerli vakfın bulunduğunu dile getirerek, bunların mazbut vakıflarından olanlarının da hala tahsis ettikleri gelir üzerinden hizmetlerine devam ettiklerini anlattı.

Yıllar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğünün iki üniversite kurduğunu hatırlatan Arınç, bunlardan birisinin Bezmialem Vakıf Üniversitesi bir diğerinin de Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi olduğunu söyledi.

-"Siyasette bunun çok faydasını gördüm"

Başbakan Yardımcısı Arınç, cemaat vakıflarının da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan farklı inanç gruplarında ve azınlıkların kendi mal varlıklarından kurulmuş vakıflar olduğunu söyledi.

Bu vakıfların da hastaneleri ve eğitim kurumları olduğunu belirten Arınç, onları da vakıflar statüsünde eşit kurulmuş vakıflar olarak bildiklerini ve desteklediklerini vurguladı.

Arınç, vakıflardan 40 yılı doldurmuş ve her yılı başarılarla fakirlere, yoksullara yardım edildiğine değinerek, "Özellikle HASVAK için söylüyorum; hasta yurttaşlarımıza ve onların hastanelerine hizmet etmek üzere kurulmuş vakıflarımızın belki parmakla gösterebilecek kadar az olduğunu zannediyorum. HASVAK başarılı olanlardan en başta gelenidir" dedi.

HASVAK'ın Türkiye'de 10 ilde, yurt dışında ise Almanya ve Hollanda olmak üzere 2 şubesinin olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi:

"Bu hastanelerin cihazlarının temin edilmesi, bütün ihtiyaçlarının karşılanması ve hastalarla doğrudan ilgilenmek çok önemlidir. Önce Allah'ın rızasını kazandırır sonra da insanların sevgisini kazandırır. Siyasi hayatımda ki 40 yıla yaklaştı, hastane ziyaretlerini açık söylemek gerekirse biraz da siyasi amaçla yapıyordum. Ancak bunun çok faydasını gördüm. 12-13 yıl önceden hemen hemen 15 günü geçirmemek üzere hastaneleri ziyaret ederdik. Hastanelerimizin o zaman ki durumlarını çok daha iyi biliyoruz. Yani sağlam girenin, sağlam çıkamadığı o hastanelerimizde bazen bir yatakta iki kişinin bulunduğu, tuvaletlerine girilemediği ve maalesef hastanelerimizin hasta bakıcısı ve doktoru, yönetimiyle zaafta bulunduğu zamanlardı. Bir kenarda kıvranan insanları görürdük, herkes bir ihtiyacını ifade ederdi biz de onları dinler, mümkün olduğu kadar çare bulmaya çalışırdık. Öncelikle onların duasını alırdık ki ben siyasette bunun çok faydasını gördüm."

Arınç, bugün hastanelerin çok iyi durumlara geldiğini vurgulayarak, İzmir'deki 9 Eylül Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören abisini ziyarete gittiğinde hastaların ziyaretçi beklediğini dile getirdi.

Hastalara güven verecek, onları hayata bağlayacak birkaç şefkatli söze insanların ihtiyacı olduğunu belirten Arınç, "Bunu gönüllü olarak yapanlar çok büyük dua alıyor ve başarı kazanıyor. O yüzden siyasi amaçları bir kenara koyalım, hiçbirimiz için artık onlara ihtiyaç kalmadı . Ama insani amaçlarla bizim hastaneleri ziyaret etmemizde çok büyük fayda var" ifadesini kullandı.

-"Vakıf kurmuşlar ama amaçlarına uygun hareket etmiyorlar"

Sağlıkta dönüşüm programının çok başarılı olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bunu hükümet propagandası olarak kabul etmeyin ama bu reform, artık hastanelerimizi hastaların tedavi edildiği, umutlandığı, umutların yeşerdiği bir yer haline getirdi. Hem hastanelerimizin hem de hastalarımızın şefkate, ilgiye, yardıma, güler yüze ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları HASVAK gibi bir vakıf karşılıyorsa ne mutlu ona" değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, şunları kaydetti:

"Vakıf eserlerini ihya ediyoruz, ayağa kaldırıyoruz ve vakıflarımızın hem sayısını artırmak hem de nitelik açısından daha iyi hizmet verecek haline getirmek istiyoruz. Maalesef vakıf kurup, hastalık veya sağlık alanında bunu istismar edenler de var. Üzülerek söylüyorum, isimlerini vermeyeceğim ama müfettişlerimiz zaman zaman bu vakıflarda denetim yapıyorlar. Adı sağlıkla ilgili olsa dahi bazıları vakıflarımızın burayı başka amaçlarla kullandığı konusunda bize raporlar veriyorlar. Şu anda yöneticilerinin görevden alınmasıyla ilgili pek çok davamız var. Dosyalarını özel olarak okuduğumda görüyorum ki onlar bir sürü vakıflar kurmuşlar ama içinde amaçlarına uygun hareket etmiyorlar. Bu yüzden HASVAK'a teşekkür etmemiz lazım."

Bülent Arınç, HASVAK Başkanı Engin Öztürk'ü çalışmalarından dolayı tebrik ederek, vakfın emsallerinin çoğalması temennisinde bulundu.

Konuşmasının ardından Arınç'a katkılarından dolayı plaket verildi.

HASVAK Başkanı Engin Öztürk de 40 yılı anlatmanın çok uzun olduğunu belirterek, vakfın tamamen sevgi ile kurulduğunu söyledi.

Vakfın sevgi mucizesini gençlere devretmeye hazırlandıklarını kaydeden Öztürk, geceye katılanlara teşekkür etti.

-AA muhabiri Merve Yıldızalp'e onur ödülü

Gecede Anadolu Ajansı (AA) İç Haberler Editörlüğünde görev yapan muhabir Merve Yıldızalp'e onur ödülü verildi.

HASVAK'a yaptığı farkındalık artırıcı haberlerinden ötürü kendisine plaket verilen Yıldızalp, ödülünü Başbakan Yardımcısı Arınç'tan aldı.

Arınç, ödülü takdim ederken AA'nın üç yıl önce 2020'de dünyanın en saygın 5 haber ajansından biri olmak iddiasıyla yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi.

AA Haber Akademisi'nin faaliyete geçtiğini kaydeden Arınç, "Akademide diplomasi, finans alanında hatta savaş muhabiri de yetiştirdik. Merve kızımız, haber akademisinin ilk mezunlarından onu ayrıca tebrik ediyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Yıldızalp'e gazetecilik hayatında başarılar diledi.

Gecede ayrıca Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ile Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş de plaket aldı. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement