İthal Patates, Depolardaki Patates Fiyatlarını Ucuzlattı - Son Dakika
Güncel

İthal Patates, Depolardaki Patates Fiyatlarını Ucuzlattı

İthal Patates, Depolardaki Patates Fiyatlarını Ucuzlattı

Nevşehir'de bulunan depolarda patatesini bekleten üreticiler, ithal patates gelecek haberleri üzerine ucuz satışa başladı.

18.01.2014 19:06  Güncelleme: 19:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'de bulunan depolarda patatesini bekleten üreticiler ithal patates gelecek haberleri üzerine satışa başladı. Geçen hafta fiyat 2,5 liraya yükselmesine karşın 5 lira olmasını bekleyen üreticiler, ithal patates lafını duyunca fiyat düşürerek satış yapmaya başladı. Fiyatlar önce 2,1 liraya iki gün önce de 1,80 liraya kadar geriledi. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, fiyatların artışında basında yer alan fiyatların üreticileri etkilemesinin ve de aracıların yüksek fiyattan satma isteğinin rol oynadığını iddia etti.

Birkaç haftadır market raflarında, manavlarda ve pazarlarda fiyatı 3,5 lirayı geçen patatese önlem almak için Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçmiş, Nevşehir ve Niğde'de patates depolarında denetim yapmıştı. Bunun sonunda Nevşehir'de depolarda bekletilen patatesler fiyatları düşürülerek satılmaya başladı. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, fiyatların yüksek olduğunu söyleyenlerin şu anda spekülasyon yaptıklarını ileri sürdü ve haberlerin çoğunun asılsız olduğunu kaydetti. Son günlerde 'sanki Türkiye'de patates yokmuş' gibi izlenim verilmeye çalışıldığını ifade eden Ekiz, bunun patates eken çiftçiye ve yörelere verilen en büyük zarar olduğunu söyledi. Ambarların patatesle dolu olduğunu söyleyen Ekiz Nevşehir'de binin üzerinde büyük, bin civarında da çiftçinin kendi çabalarıyla oluşturduğu küçük ölçekli depolarımızda patates vardır. Ancak fiyatların yüksek seyretmesinin yanında basında çıkan haberlerle de çiftçinin daha da yükseleceğini varsaymasıyla piyasaya sevkiyat durma noktasına gelmişti. Depodan 2,5 liraya çıktığı zaman piyasa patatesi yemez oldu. Bu durum İstanbul gibi büyük kentlerde satılan patatesin kilosunu 5 liraya kadar çıkardı. Çiftçimiz depo çıkışı 5 lirayı bulur diye beklentiye de girdi. Bu beklentiyi kırma adına çiftçilerle toplantılar yaptık. Çiftçinin elde ettiği gelirin düşmemesi, dışarıdan patates getirilmemesi adına çiftçilerle yaptığımız toplantılar sonucunda fiyatlar 1 lira 80 kuruş ile 2 lira arasına çekilmiş oldu. Hatta son iki günde 20 kuruş gibi bir düşme oldu. 2 lira 10 kuruşa kadar depodan çıkan patates şu anda 1 lira 80 kuruşa geriledi dedi.

ARACILARA MÜDAHALE EDİLMELİ

İstanbul ve Ankara gibi kentlerdeki market ve semt pazarlarındaki fiyatların yüksekliğinin burada üreticileri ürküttüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Ekiz, aracının kazandığı kazanca da müdahale edilmesini istediklerini vurguladı. Depolarda Türkiye'ye yetecek patates bulunduğunu söyleyen Ekiz Nevşehir ve Niğde başta olmak üzere ülke genelinde 700 bin ton patates olduğu tespiti yapılmıştır. Nevşehir'deki depolarda ise Çorum, Sivas, Kayseri, Konya ve Yozgat'ta üretilerek buraya getirilen patateslerle birlikte 350 bin ton patates bulunuyor. Niğde ile birlikte 500 bin tonu buluyor. Önümüzdeki Nisan ayına kadar yetecek durumda patates olduğu konusunda sıkıntımız yok. Tüketicimizin de rahat olmasını istiyoruz. Çiftçimiz 2 yıl üst üste zarar etti, patatesleri sokağa döktü. Bu fiyatlarla o zararlar telafi edilecek. Ama perakendede hiçbir zaman patates 4- 5 lirayı bulmayacak. Bir hafta- 10 gün içerisinde bu durum daha iyi görülecek diye konuştu. Patateste normal fiyatın eğer üretimde aşırı kısılma ya da aşırılık olmazsa, geçen yılki felaket yaşanmazsa 1 lira civarı seyretmesinin doğal olacağını kaydeden Ekiz 1-1,5 lira olması gerekir. Bu da hükümetimizin alacağı tedbirlere bağlıdır. Girdiler ne kadar düşerse fiyatlar da o kadar düşer. Mazot, gübre ve elektrik fiyatları diğer üretici ülkelere yüksek olduğu için rekabeti önlüyor. Geçen yıllarda yaşanan felaketten dolayı çiftçi üretimden çıktı. 1 milyon tona yakın üretim eksikliği var. Bir de medyanın aşırı derecede patatesi gündemde tutması depo çıkışlarını engelleyen unsur haline geldi dedi.

TOHUM SORUNU YAŞANMAZ

Doğa Tohumculuk firması Genel Müdürü Kamil Aşkın ise, önümüzdeki yıl için yeterli tohum stokunun bulunduğunu söyledi. Türkiye'de 400 bin ton sertifikalı tohum olduğunu tahmin ettiğini kaydeden Aşkın Türkiye 170 yıldır dışarıdan patates ithal ediyor. Doğa Tohumculuk olarak bugün Türkiye'nin tohum ithalini tamamen bitirmesek de büyük bir bölümünün ihtiyacını 2 yıl içerisinde karşılayacağımızı söyleyebilirim. Yerli üreteceğimiz tohumla çiftçinin tohum maliyetinin yarı yarıya düşeceğini söyleyebilirim. İthal tohumlar çiftçiye tonu bin 200 ila bin 500 EURO arasında satılıyor. Bunun asıl fiyatı bu değildir. Yerli üretimle fiyatı 500- 600 EURO'lara kadar düşüreceğiz. Bölgeye bulaşan siğil hastalığı ithal tohumlarla oluyor. Yerli tohumla hastalıklardan da topraklarımızı korumuş olacağız ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İthal Patates, Depolardaki Patates Fiyatlarını Ucuzlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • milli görüş: siz patatesi bırakında buğdayı düşünün şimdiden bu günlerden görülüyorki bu bereketsiz hükümet yüzünden ülke gün gün kötüye gidiyor bakın görün bu ülke gene saman ithal eder adanada buğdaylar yanıyor her yer kurak gelecek günlerden ümit kesit bu siyonislere bir ders verilmeli hükümeti yönetme işi ehline verilmeli derhal milli görüşşahlanmalı bide adam taımın t sinden anlamıyor daha tarım bakanı bu akp ye hangi öküzler oy veriyor anlayamıyom hele çifçi olup oy verenin aklından şüphe edilir 6 2 Yanıtla
  • mert: buna kargalar bile güler madem ithal edecek patatesiniz vardıda niye beklediniz bu zamana kadar bu devletin işi gücü yalan koskoca yalan siz bu laflarla sadece koyunlarınızı kandırırsınız 5 3 Yanıtla

Advertisement