Nazilli Türk Ocağı'ndan Dış Politika Konferansı - Son Dakika
Yerel

Nazilli Türk Ocağı'ndan Dış Politika Konferansı

Nazilli Türk Ocağı\'ndan Dış Politika Konferansı

Türk Ocağı Nazilli Şubesi tarafından düzenlenen konferansta Türkiye'nin uluslararası sorunları 'Irak ve Suriye' konusunu konuştu.
Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda düzenlenen 'Irak ve Suriye Politikamız'...

03.12.2013 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Ocağı Nazilli Şubesi tarafından düzenlenen konferansta Türkiye'nin uluslararası sorunları 'Irak ve Suriye' konusunu konuştu.

Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda düzenlenen 'Irak ve Suriye Politikamız' konulu konferansa konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü başkanı Prof.Dr. Haydar Çakmak katıldı. Nazilli Belediye Başkan vekili Ziya Aksüt, MHP İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, Türk Eğitim-Sen Başkanı Olgun Ergün, Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi Hakan Kumcuoğlu, ADÜ İİBF öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sunuculuğunu Ali Yavaş'ın yaptığı konferansın açış konuşmasını ise şube başkanı Ahmet Çekim yaptı.

Nazilli Türk Ocağı Başkanı Ahmet Çekim, yaptığı açıklama; "Bu vatanda, kardeşkanının akmasını hiçbir insaf ve vicdan sahibi istemez. Ne var ki, 'siz kan dökülmesini mi istiyorsunuz' propagandasının arkasına sığınarak milletin büyük çoğunluğunun duygularını hiçe sayamazsınız. Yetkililere tekrar hatırlatıyoruz, çözüm adı altında ortaya konulan uygulamalarla etnik milliyetçiliğin kışkırtılmasının çözülmeye yol açacağını göremeyenler tarihi bir vebalin sorumlusu olacaktır. Milletin değerlerinden habersiz kozmopolit tabakanın yol göstericiliğinde varılacak nokta hüsran olacaktır. Türk Milleti sabırlıdır, vakurdur. Bu topraklarda bin yıldır kesintisiz süren hakimiyetinin tartışılmasına, bu toprakların Türklüğünün red ve inkarına izin vermeyeceğiz" dedi.

Son günlerde dış politikanın ülkemizde hem konuşulan hem de önemli hale gelen bir durumu olduğunu ifade eden Haydar Çakmak; "Ülkeler dış politikalarını egemen olmadıkları topraklarda, kendi ülkelerinin güvenliği için yaparlar. Kendi topraklarında günlük dış politikanın konuşulması doğru değildir. Daha önceleri halkımız, Ortadoğu ve Avrupa Birliği ile ilgili fazla konuşmazdı. Dış politika iyi gitmediği için vatandaş konuşuyor. Dolayısıyla halk arasında fazla yanlış bilgi var. Türk Dış Politikasının temel üç prensibi yani üç dayanağı var. Birincisi; Statükoculuk. Sınırların değişmemesi prensibi. İkincisi; iç işlerine karışmama prensibi. Üçüncüsü ise; Yurtta Sulh, Cihanda Sulh prensibi. Türkiye sınırlarına saldırı gelmedikçe, Türkiye saldırmaz. Türk Dış Politikası diğer ülkelerin iç işlerine karışmaz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu aşamasında Ankara'ya Osmanlı İmparatorluğunun çok değerli, tecrübeli, başarılı diplomatları katılmıştır. Bu diplomatlar, yaşadıkları, tecrübe edindikleri diplomatik bilgileri yeni diplomatlara aktarmış, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde başarılı diplomatlar haline gelmiştir. Bütün İmparatorluk hayatının dış politikasını idare eden bu diplomatlar, Cumhuriyetin ilk yıllarında çok faydalı olmuşlardır. Cumhuriyet Döneminde bütün hükümetler, dış politika prensiplerine Rahmetli Turgut Özal, Rahmetli Necmettin Erbakan ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan hariç uymuşlardır. Arap ülkelerinin yönetimleri Libya, Mısır, Irak ve Suriye gibi ülkeler Baas'çıdır. Yönetim anlayışlarında farklılıklar vardır. Kaddafi yönetimi, eğitim anlayışı diğerlerinden farklıdır. Suriye'de görülen olaylar dış desteklidir. Dış destek ortadan kalkarsa olayların duracağını düşünüyorum" dedi.

Konferansın anısına konuşmacı Prof.Dr. Haydar Çakmak'a Nazilli Belediyesi Başkan Vekili Sayın Ziya Aksüt teşekkür çiçeği takdim etti. Geceyi Nazilli'de geçiren Haydar Çakmak, ertesi gün ise Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesini, Arslanlı'daki Kıl Çadır Fabrikasını ve Kral İncir İşletmesini ziyaret ederek ilçeden ayrıldı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli Türk Ocağı'ndan Dış Politika Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement