Nıkolaus Meyer-Landrut: Türkiye'de Yasaların Koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi'nin Korumaya Çalıştıkları Arasında Farklılıklar Var - Son Dakika
Güncel

Nıkolaus Meyer-Landrut: Türkiye'de Yasaların Koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi'nin Korumaya Çalıştıkları Arasında Farklılıklar Var

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Landrut, “Maalesef bazı açıklar var kanunda. Kanunun koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi’nin korumaya çalıştıkları arasında bazı farklılıklar var. O farklılıkların da ele alınıp kapatılması gerekir” dedi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Mikael Herrström ise, “Kadınların güçlendirilmesi, bir toplumun büyümesi, gelişmesi anlamına geliyor. Sadece ekonomik açıdan da değil. Dolayısıyla erkeklerin değişmesi gerek. Burada bulunan tüm erkekler için geçerli diye düşünüyorum. Hepimizin sorumluluğu var. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınları desteklemeliyiz” diye konuştu.

25.11.2022 23:42  Güncelleme: 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: MELİS YILDIRIM - Kamera: LADİN DEĞER

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Landrut, "Maalesef bazı açıklar var kanunda. Kanunun koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi'nin korumaya çalıştıkları arasında bazı farklılıklar var. O farklılıkların da ele alınıp kapatılması gerekir" dedi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Mikael Herrström ise, "Kadınların güçlendirilmesi, bir toplumun büyümesi, gelişmesi anlamına geliyor. Sadece ekonomik açıdan da değil. Dolayısıyla erkeklerin değişmesi gerek. Burada bulunan tüm erkekler için geçerli diye düşünüyorum. Hepimizin sorumluluğu var. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınları desteklemeliyiz" diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bu akşam Bilkent Üniversitesi'nde bir panel düzenledi. Okan Bayülgen'in  moderatörlüğünü yaptığı panele AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Herrström, klinik psikolog ve psikoterapist Prof. Dr. Ceylan Daş ve Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu katıldı.  Panelde katılımcılar özetle şöyle konuştu:

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KÜRESEL BİR SORUN"

Büyükelçi Meyer-Landrut: "AB için bu konunun neden önemli olduğundan bahsetmek istiyorum. AB için kadına yönelik şiddetle mücadele küresel bir mesele. Küresel bir sorun. Hem üye devletlerimiz nezdinde bir sorun, dünya çapında hakkında vaazlar verdiğimiz bir konu değil. Tedbirler almamız gerekiyor. Bu mücadeleyi küresel anlamda da yürütüyoruz.

İstanbul Sözleşmesi'nden bahsettiniz. Bunu önceden de belirtmiştim. Türkiye bu Sözleşme'den çekildiği zaman çok üzüntü duyduk. Bunu esefle karşıladık. Çünkü bu, farkındalığın arttırılmasını sağlıyordu ve bu konudaki tedbir ve korumaları da arttırıyordu. Evet, Türkiye'de bir kanun var. Kanunlar uygulandığı ölçüde iyidir. O yüzden onların uygulanması gerekir ki koruma sağlayabilsinler. Kendi açımdan şunu belirtmek isterim ki, maalesef bazı açıklar var kanunda. Kanunun koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi'nin korumaya çalıştıkları arasında bazı farklılıklar var. O farklılıkların da ele alınıp kapatılması gerekir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin temeline baktığımız zaman toplumsal cinsiyet ve kadının güçlendirilmesini ele almalıyız, ekonomik, sosyal ve politik alanda güçlendirilmesini ele almalıyız. AB olarak bu zaten bizim programlarımızın bir parçası."

HERRSTRÖM: ŞİDDETİN ERKEKLER TARAFINDAN UYGULANMASINDAN UTANÇ DUYUYORUM

Büyükelçi Herrström: "O zamanlar, İsveç'teki kadınların sadece yüzde 30'u istihdamda yer alıyordu. Hem toplumsal cinsiyet eşitsizliği hem de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet açısından bir kadının ekonomik bağımsızlığı çok önemli. Eğer bir kadın, ekonomik olarak bağımsız ise, 'Benim gelirim, kaynaklarım var' diyebiliyor. Bu gerçekten çok büyük bir değişiklik getirdi. Kadının istihdamda yer alması büyük değişiklik getirdi ülkeme.

İsveç'i bir başarı ülkesi anlatıyorum ama her şey çok iyi diyemem, çok korkunç toplumsal cinsiyete dayalı şiddet örnekleri de var. Ama kadınların ekonomiye katılması büyük bir değişiklik getirdi.

Ben bir erkek olarak, şiddetin erkekler tarafından uygulanmasından utanç duyuyorum. Tabii her erkek şiddet uygulamıyor. Ama sıklıkla erkekler uyguluyor, pek çok erkeğin değişmesi gerekiyor. Aslında toplumsal cinsiyet eşitsizliği bizim faydamıza olduğu için de değişmeli.

Kadınların güçlendirilmesi, bir toplumun büyümesi, gelişmesi anlamına geliyor. Sadece ekonomik açıdan da değil. Dolayısıyla erkeklerin değişmesi gerek. Burada bulunan tüm erkekler için geçerli diye düşünüyorum. Hepimizin sorumluluğu var. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınları desteklemeliyiz.

Türkiye ile terörizmle mücadele konusunda yakın bir iş birliği içindeyiz. Finlandiya da dahil olmak üzere. Ama ben bu noktada toplumsal cinsiyetin ekonomik açıdan sağladığı faydalara değinmek istiyorum. Dünya Bankası, 'Toplumsal cinsiyet eşitliği akıllı ekonomi demektir' ifadesini kullanıyor. Bu gerçekten doğru. Çünkü toplumsal düzeyde yapılan tahminlere göre, kadınların istihdamda daha fazla yer almasının büyüme üzerindeki etkisi oldukça güçlü."

KAPTANOĞLU: ŞİDDET BİR İNSAN HAKKI İHLALİ

Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu: "Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadele için bir yasamız var, 6284 sayılı yasa 2012'de yürürlüğü girdi. Bu alanda önemli gelişmelerin ve yasal düzenlemelerin olduğunu söylemek de mümkün. Diğer taraftan da bu konudan bahsederken İstanbul Sözleşmesi'nden bahsetmiyoruz. Biliyorsunuz, Türkiye'nin ilk imzacı olduğu ve Türkiye'de imzalanan Sözleşme'den 2021 yılında çıktık.

Cinsel, fiziksel şiddet, ısrarlı takip ve çocuk yaşta evlilikler de bir şiddet biçimi ve ayrımcılık. Yeni şiddet kavramları da gündeme geldi. Dijital şiddet diyebiliyoruz, siber şiddeti diyebiliyoruz. Flört şiddeti gençler arasında çıkan şiddet biçimlerinden biri. Cep telefonlarının şifresini vermek ya da hesaplarının şifresini vermek aslında bir şiddet. Bunlar gençler arasında birbirini sevmenin karşılığı olarak da görülüyor. Bunun farkında olmak önemli.

Şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu söylememiz gerekiyor. Bütün uluslararası sözleşmeler bunun altını çiziyor."

MEYER-LANDRUT: ENTEGRASYONUN EN İYİ YÖNTEMLERİNDEN BİRİSİ EĞİTİM

Panelin soru cevap bölümünde gelen göçmenlerin entegrasyonu sorusu üzerine Büyükelçi Meyer-Landrut, "Göçmenler ve mültecilerin entegrasyonu konusunda, AB olarak Türkiye'de destek vermeye çalışıyoruz, bizim şöyle bir deneyimimiz oldu:  Eğitim, eğitim, eğitim. Okul çağında çok fazla mülteci var. Dolayısıyla, Türkiye'den arkadaşlarıyla aynı sınıfta eğitip alıp dil öğrenecekler ve toplumla ilgili çok şey öğrenecekler. Entegrasyonun en iyi yöntemlerinden birisi eğitim. Bu Almanya ve Türkiye için de geçerli" yanıtını verdi.

Düzenlenen bugünkü panelle "Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm" kampanyası da başlamış oldu. Kadına yönelik şiddet ve hak ihlalleri konusunda farkındalığının arttırılması hedeflenen söz konusu kampanya, dünya çapında yürütülüyor.

Nıkolaus Meyer-Landrut: Türkiye\'de Yasaların Koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi\'nin Korumaya Çalıştıkları Arasında Farklılıklar Var
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Nıkolaus Meyer-Landrut: Türkiye'de Yasaların Koruduğu ile İstanbul Sözleşmesi'nin Korumaya Çalıştıkları Arasında Farklılıklar Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde Play-off'a Kalacak Son Takım Belli Olacak
    12:34 Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde Play-off'a Kalacak Son Takım Belli Olacak

    ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde normal sezonun son haftası yarın yapılacak maçlarla tamamlanacak. Fenerbahçe Alagöz Holding liderliğini garantileyerek play-off'a kalırken, çeyrek finale kalmayı garantileyen diğer takımlar Mehmet Kavan Yapı İzmit Belediyespor, OGM Ormanspor, Beşiktaş, Galatasaray Çağdaş Faktoring, ÇBK Mersin ve Nesibe Aydın oldu. Play-off'a son bilete ise Melikgazi Kayseri Basketbol ya da BOTAŞ aday olacak.

  • Depremler Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Kıdem Tazminatını Kazandı
    12:33 Depremler Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Kıdem Tazminatını Kazandı

    Gaziantep'te yaşanan depremler nedeniyle işine 3 gün gidemeyen ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan bir işçi, hukuk mücadelesi sonucunda kazandı. İş Mahkemesi, işçinin devamsızlığının makul ve mazur görülebilecek nedenlere dayandığını belirterek işverenin iş akdini haklı gerekçeyle sonlandıramadığını ifade etti. İşçi, yaklaşık 70 bin lira kıdem tazminatını faiziyle birlikte almaya hak kazandı.

  • Karaisalı Kaymakamlığı Şehit Ailelerine ve Gazilere İftar Verdi
    12:33 Karaisalı Kaymakamlığı Şehit Ailelerine ve Gazilere İftar Verdi

    Karaisalı Kaymakamlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehit aileleri ve gazilere iftar verdi. Kaymakam Muhammed Huzeyfe Onur, Çeceli Kadın, Gençlik ve Kültür Evi'nde düzenlenen iftarda şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirtti. Programda şehitler için dua edildi ve Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Aslan ile kent protokolü de iftara katıldı.

  • Volkswagen Grubu'nda yazılım krizi: Infotainment sisteminde ciddi hatalar var
    12:32 Volkswagen Grubu'nda yazılım krizi: Infotainment sisteminde ciddi hatalar var

    Alman otomobil devi Volkswagen Grubu, bünyesindeki markalar arasında yaygın yazılım sorunlarıyla karşı karşıya. Bu sorunlar, müşteriler tarafından ciddi şekilde eleştiriliyor ve markanın prestiji için bir tehdit oluşturuyor. Son zamanlarda, VW Grubu'nun birçok modelinde, özellikle infotainment sistemlerinde ciddi hatalar rapor ediliyor. Bu durum sürücüler için rahatsız edici olmasının yanı sıra güvenliği de tehdit ediyor. Sürüş yardım sistemleri, acil frenleme, şerit takip asistanları ve trafik işareti tanıma gibi önemli özelliklerde hatalar meydana geliyor. Volkswagen Grubu, bu sorunları çözümlemek için yoğun çaba sarf etmek zorunda.

  • HONOR Watch GS 4: Sağlık ve spor tutkunları için yeni akıllı saat
    12:32 HONOR Watch GS 4: Sağlık ve spor tutkunları için yeni akıllı saat

    HONOR, sağlık ve spor tutkunları için tasarlanmış yeni akıllı saati HONOR Watch GS 4 modelini duyurdu. Şık tasarımı ve geniş sağlık ve spor özellikleriyle dikkat çeken saat, kullanıcılara yüksek performans ve uzun pil ömrü sunuyor. HarmonyOS 2.0 işletim sistemi, 1.43 inç AMOLED ekran, 100'den fazla spor modu gibi özelliklere sahip olan HONOR Watch GS 4, 138 dolar başlangıç fiyatıyla satışa sunulacak.

  • İstanbul'da Nesli Tehlike Altındaki Hayvanları Tahnit Edip Müze Kuran Şüpheli Yakalandı
    12:32 İstanbul'da Nesli Tehlike Altındaki Hayvanları Tahnit Edip Müze Kuran Şüpheli Yakalandı

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, Sarıyer ve Arnavutköy ilçelerindeki adreslerde nesli tehlike altındaki hayvanların tahnit edildiği bilgisine ulaştı. Operasyon sonucunda şüpheli gözaltına alındı ve yapılan aramalarda 405 parça hayvan ve bitki türü ele geçirildi. Şüpheli hakkında kaçakçılıkla mücadele ve CITES'e aykırılık suçlarından işlem başlatıldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dr. Senai Demirci ve Eşref Ziya'yı Diyarbakırlılarla buluşturdu
    12:32 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dr. Senai Demirci ve Eşref Ziya'yı Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında Dr. Senai Demirci ve sanatçı Eşref Ziya'yı Diyarbakırlılarla buluşturdu. Senai Demirci 'Ümmet Coğrafyası' üzerine söyleşi gerçekleştirirken Eşref Ziya ise sevilen ezgilerini seslendirdi.

  • Türkiye ve Pakistan Arasında Ortak Komando ve Özel Kuvvetler Tatbikatı CİNNAH-2024 Gerçekleştirildi
    12:32 Türkiye ve Pakistan Arasında Ortak Komando ve Özel Kuvvetler Tatbikatı CİNNAH-2024 Gerçekleştirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye ve Pakistan arasında gerçekleştirilen CİNNAH-2024 tatbikatından fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaştı. Tatbikat, Isparta'daki Dağ, Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ile Ankara'daki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda eş zamanlı olarak icra edildi.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum'da kadınlarla buluştu
    12:30 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum'da kadınlarla buluştu

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum'da kadınlarla bir araya gelerek seçildikleri takdirde Muğla'da kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacağını ve belediyede kadın çalışan oranını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayaydın, ayrıca kadınların istihdama daha çok katılmalarını sağlamak için kreşler yapacaklarını ve şiddet gören kadınlara avukat desteği sağlanacağını belirtti.

  • Gazze'deki İsrail saldırılarında ölü sayısı 31.726'ya yükseldi
    12:30 Gazze'deki İsrail saldırılarında ölü sayısı 31.726'ya yükseldi

    Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 31.726'ya, yaralı sayısı ise 73.792'ye yükseldi.

  • Bilal dede, takımının galibiyetini gözyaşları içerisinde kutladı
    12:29 Bilal dede, takımının galibiyetini gözyaşları içerisinde kutladı

    Zonguldak Kömürspor'un 87 yaşındaki fanatik taraftarı Bilal Aykın, takımının son dakikada bulduğu golle galibiyeti gözyaşları içerisinde izledi. Bu anlar izleyenleri duygulandırdı.


Advertisement