Ötv Artışı, Trakya'da İkinci El Araç Piyasasını Canlandırdı - Son Dakika
Yerel

Ötv Artışı, Trakya'da İkinci El Araç Piyasasını Canlandırdı

Özgün Tiran - Motorlu taşıtlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da ikinci el araç piyasasının canlanmasını sağladı.

25.11.2011 15:03

Özgün Tiran - Motorlu taşıtlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da ikinci el araç piyasasının canlanmasını sağladı.

Kırklareli'de ikinci el otomotiv sektöründeki galerici Murat Kipriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son ÖTV artışından sonra motor silindir hacmi 1600 cc araçlarda ikinci el piyasasında bir hareketlilik yaşandığını söyledi.

Kipriş, ÖTV artışı ile sıfır araçlarda en az 2 bin lira ile 4 bin lira arasında bir artış yaşandığını, bu yüzden ikinci el araçlara ilginin arttığını kaydetti. Kipriş, "4 ay önce 50 bin lira olan bir araç bugün 56 bin lira oldu. Vatandaşlar, 56 bin lira verip sıfır kilometre araç yerine '30-40 bin lira vereyim, ikinci el alayım' demeye başladı. ÖTV zammından sonra ikinci el araç satışları hızlandı" diye konuştu.

Kipriş, motor hacmi 1600 cc'ye kadar olan araçların vergisinin artırılmadığını, motor silindir hacmi 1600-2000 cc arasında olan araçlarda vergi oranının yüzde 60'tan yüzde 80'e, motor silindir hacmi 2000 cc'nin üzerinde olan araçlarda yüzde 84'ten yüzde 130'a yükseltildiğini hatırlattı.

-"İkinci el araç galericiden alınmalı"-

İkinci el aracın galericiden alınması halinde daha garantili olacağını savunan Kipriş, şu görüşleri ifade etti:

"Trakya arabası Türkiye genelinde her zaman alıcı bulabiliyor. Edirne ve Kırklareli'de nem oranı düşük. Kaza riski daha az. Trakya'nın ikinci el araçları daha fazla rağbet görüyor. Manisalı ve İstanbullu galericiler, Trakya'dan araç alıp, illerinde satıyorlar.

Galericiden araç alma konusunda bazı ön yargılar var, bunlar yanlış. Hiç bir galerici bir aracı yüksek fiyata satamaz. Herkes alacağı aracın piyasasını araştırıyor. 17 bin liralık arabayı bir galerici 20 bin liraya satamaz. İnsanlarda galericilere karşı bir ön yargı var. Sahibinden bir araba aldığında kişiyle pazarlık payın fazla olmaz. Galericiye gelen vatandaş, pazarlık yapıyor alım kolaylığı sağlanıyor. Biz burada esnafız; yerimiz, yurdumuz belli. Sorunlu bir araç aldığında kişi bizi rahatlıkla burada bulabilir. İkinci el araç galericiden alınmalı."

-"ÖTV zammı ikinci el araç piyasasını canlandırdı"

Edirne'nin Keşan ilçesindeki Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uslu da, ÖTV zammının ikinci el araç piyasasını canlandırdığını söyledi.

ÖTV zammı ile beraber sıfır araç satan firmaların da kampanyalar düzenleyerek alıcıyı çekmeye çalıştığını belirten Uslu, ikinci elde araçta alıcının büyük oranda kar elde ettiğini savundu.

Alıcının galerilerde parasına göre araç bulabildiğini ifade eden Uslu, "ÖTV zammı sıfır araçların fiyatlarını arttırdı, ikinci el araç piyasasını canlandırdı. İkinci el araçlar alıcının menfaatine. Trakya'da ikinci el piyasasında canlılık yaşanıyor" diye konuştu.

-"Sıfır yerine ikinci el araç"-

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren galerici Özer Büyükkara da ÖTV artışından sonra ikinci el piyasasında canlılık yaşandığını, alıcıların sıfır kilometre yerine ikinci el araç almayı tercih ettiklerini ifade etti.

Büyükkara, "Araç alan olduğu kadar satan da çok. Alıcının da fazlalaştığını hissediyoruz. Ayda ortalama 10 araç satıyoruz. İşlerimiz şu anda iyi. Sıfır araç satan firmalar da zaman zaman kampanya düzenleyerek alıcıyı ÖTV'den muaf tutuyor" dedi.

Galerici Onur Bayraktar ise ÖTV zammı ile sıfır araçların fiyatlarının artmasıyla beraber alıcıların ikinci el araçlara yöneldiğini kaydetti.

- KIRKLARELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ötv Artışı, Trakya'da İkinci El Araç Piyasasını Canlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement