Şair İlhan Berk, Bodrum'da Anılıyor - Son Dakika
Güncel

Şair İlhan Berk, Bodrum'da Anılıyor

Şair İlhan Berk, Bodrum\'da Anılıyor

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 3 yıl önce, 90 yaşındayken yaşamını yitiren şair ve ressam İlhan Berk'in anısına, resim, şiir, kitap ve özel eşyasından oluşan sergi açıldı.

27.08.2011 12:52

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 3 yıl önce, 90 yaşındayken yaşamını yitiren şair ve ressam İlhan Berk'in anısına, resim, şiir, kitap ve özel eşyasından oluşan sergi açıldı.

Şair ve ressam İlhan Berk, Bodrum'da üç gün boyunca düzenlenecek çeşitli sanat etkinlikleri ile anılacak. Ölümünün 3'üncü yıldönümünde İlhan Berk'i anmak amacıyla oğlu Mimar Ahmet Berk'in desteğiyle Nurol Sanat Galerisi'nde, 'İlhan Berk'i Anma Sergisi' açıldı. Ahmet Berk, yazar Latife Tekin ile Bodrum'da yaşayan şairlerin birlikte açılışını yaptığı sergide, İlhan Berk'in yaptığı resimler, el yazısı şiirler, çalışma odasındaki eşya, sanatçının farklı dönemlerde yaptığı 31 eser, çalışma masası, daktilosu, koltuğu, kahve köşesi, kitapları ve kitaplığı da sergi salonuna getirilerek, sanatçının kullandığı biçimde dekore edildi. Serginin açık kalacağı süre içinde salonda İlhan Berk'in kendi sesinden şiirleri dinlenecek.

Bodrum Belediyesi, Gümüşlük Akademisi Vakfı ve Oasis Kültür Merkezi'nin organizasyonu ile düzenlenen etkinlikler kapsamında yarın saat 17. 00'de İlhan Berk'in Gümbet'teki Türbe Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma töreni düzenlenecek. Gümüşlük Akademisi Vakfı'nda da 3'üncü Gençlik Sanat Buluşması yapılacak. Etkinlikler hakkında bilgi veren Vakıf Başkanı Latife Tekin, "Usta edebiyatçımızın anısını yaşatmak için Gümüşlük Akademisi Amfi Tiyatrosu'nu açık bir sahneye dönüştürdük. Akademi mekanları genç sanatçıların çalışmalarını sergileyeceği bir sanat agorası haline gelecek. Ayrıca Bodrum'da gerçekleşecek sokak etkinliğinde şairin şiirleri seslendirilecek. Usta şairin şiirini, yaşam felsefesini, insan tutkusunu gelecek nesillere aktarmak için her yıl artan etkinliklerle anma törenlerini düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıl ise İlhan Berk'i anma haftasına uluslararası edebiyat alanından da çeşitli yazarlar ve şairler katılacak" dedi.

-----KUTU-----

İlhan Berk kimdir?

İlhan Berk, 1918'te Manisa'da doğdu. Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'ndan mezun olan Berk, Espiye'de iki yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne girdi. Enstitünün Fransızca bölümünden mezun (1944) olan Berk, 1945-1955 yılları arasında Zonguldak, Samsun ve Kırşehir'de ortaokul ve liselerde Fransızca öğretmenliği yaptı. 1956 yılından itibaren on üç yıl boyunca Ankara'da Ziraat Bankası Yayın Bürosu'nda çevirmenlik yaptı. Berk, bu süre içinde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve Ezra Pound'un şiirlerini çevirerek kitaplaştırdı. Bu tarihten sonra kendini tümüyle yazmaya veren Berk, bir anlatı kitabı dışında, yalnız şiir ve şiire ilişkin yazılar yazdı. "Kül" adlı kitabıyla 1979 yılında Türk Dil Kurumu ve "İstanbul" kitabı ile de 1980 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüllerini kazanan Berk, 1983'de "Deniz Eskisi" adlı kitabıyla, Yedi Tepe Şiir Armağanı'nı, 1988'de de "Güzel Irmak" adlı kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü (F. Edgü ile) aldı. 28 Ağustos 2008 tarihinde Bodrum'da 90 yaşında vefat etti. - Muğla/ Bodrum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şair İlhan Berk, Bodrum'da Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement