Şanlıurfa 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı

Şanlıurfa 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin yürüttüğü 'Kızların Eğitimi Projesi' tamamlandı.

10.06.2013 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin yürüttüğü 'Kızların Eğitimi Projesi' tamamlandı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 16 ilde 26 ay süren çalışmalarda 3 bin 200 ailenin ziyaret edildiğini ve 2 bin kız çocuğunun okullaştırıldığını söyledi.

Kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması, ilk ve ortaöğretim ile mesleki eğitimde okullaşma oranlarının arttırılması, okulu terk oranlarının azaltılması, var olan iş gücünün mesleki beceri ve yeterliliklerinin geliştirilmesi, eğitimin önemi konusunda ailelerin farkındalığının arttırılmasının hedeflendiği ve 26 ay süren 'Kızların Eğitimi Projesi'nin kapanış toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı. Toplantıya; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Salih Çelik, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, Avrupa Birliği Büyükelçisi Jean Rıpert, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Daire Başkanı Cengiz Aydemir, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Halil Mutlu, projenin yürütüldüğü16 illin milli eğitim müdürleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, proje kapsamında 16 milyon Euro'nun harcandığının ve 26 ayda 16 ilde 3 bin 200 ailenin ziyaret edildiğini belirterek, "Bu çalışmada 2 bin kız çocuğu okullaştırıldı. Günümüzde bilgi ve iletişimde ki gelişmeler, hayatın her alanında hissedilmekte. Değişikliğin en çok hissedildiği alan eğitim. Türkiye yeni yılda önceliği eğitime vererek, bu yönde harcamalar yapmıştır. Çeşitli nedenlerden dolayı eğitim hakkı kısıtlanmış kızlarımıza ulaşarak, okullaştırılmasını sağladık" dedi.

Açıkgöz'ün ardından konuşan Büyükelçi Jean Rıpert ise çocukların okulu terk etmesinin Türkiye'de ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Türkiye'de erken yaşta evlilik, tarım işçiliği gibi başlıca sorunlar çocukları okullardan uzaklaştırıyor. Bu sorunlar sadece Türkiye'de değil Avrupa ülkelerinde de var. Bizim projedeki amacımızı, bu sorunları aşarak çocuklarımızı okullaştırmak" diye konuştu.

"HAYALLERİME KAVUŞTUM"

Projenin uygulandığı illerden Muş'ta yeniden okula gitmesi sağlanan Esra Çetinkaya da toplantıda yaptığı konuşmada okula giderek hayallerine yeniden kavuştuğunu belirterek, "Okula giden arkadaşlarımı görünce hüzünleniyordum. Hayallerime ulaşmam için okula gitmem gerekiyordu. Okula giden arkadaşlarım, okulu anlattığında daha da hüzünleniyordum. Okula gitme konusunda tam umudumu kaybettiğimde bir akşam kapı çaldı ve beni hayallerime kavuşturacak kişiler evimize geldi. ve şimdi lisede okuyorum. Hayallerime yeniden kavuştum. İlerde bir meslek sahibi olduğumda yapacağım ilk i kızların okullaşmasını sağlamaktır" dedi.

VALİ GÜVENÇ: KIZLARIN EĞİTİMİNDE AVRUPA ÜLKELERİ YAKALANDI

Toplantıda son olarak kürsüye çıkan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, proje kapsamında hedeflerinin yüksek olduğunu belirterek, "Projelerimiz başarıyla gerçekleşiyor. Çitalarımız çok yüksek ve kıyıda köşede bir tane Esra kalırsa başarısız sayarız kendimizi. Hedefimizi yüksek tutmalıyız ve bu anlamda işimiz zor. Türkiye'de 20 milyonun üzerinde eğitim çağındaki çocuğumuz var. Türkiye son yıllarda kızların ilkokullaşması konusunda Avrupa ülkelerini yakaladı. Artık herkes kızların okullaştırılması bilincindedir" dedi.

Türkiye'de yıllardır terör sorunu yaşandığına da vurgu yapan Vali Güvenç, "Biz Bir Hollanda, Fransa, İngiltere değiliz. Bizim etrafımız yangın yeri. Biz terörle, şiddetle onlarca yıldır uğraşıyoruz. Ama çok şükür o konularda da toplumun duyarlılığı ve bilinci sayesinde bir çözüm noktasına geleceğiz. Kardeşkanı akmayacak, kardeşkanı Türkiye duracak" diye konuştu.

Toplantı sonunda, projeye katkı sunan ve görev alanlara plaket verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şanlıurfa 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı 16 İlde 2 Bin Kız Okula Kazandırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement