Sokakta Çalışacaktı, Judonun Yıldızı Oldu - Son Dakika
Yerel

Sokakta Çalışacaktı, Judonun Yıldızı Oldu

Murat Yolcu - Kocaeli'de "sokaklarda çalışma riski" olduğu gerekçesiyle Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlilerince sahip çıkılan Nurhayat Ayyıldız, aldığı judo eğitimi sayesinde, minikler kategorisinde Türkiye üçüncülüğü ve çok sayıda turnuvada madalya kazandı.

02.01.2012 14:02

Murat Yolcu - Kocaeli'de "sokaklarda çalışma riski" olduğu gerekçesiyle Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlilerince sahip çıkılan Nurhayat Ayyıldız, aldığı judo eğitimi sayesinde, minikler kategorisinde Türkiye üçüncülüğü ve çok sayıda turnuvada madalya kazandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 30 yıl önce Mardin'den maddi imkansızlıklar nedeniyle Kocaeli'ye göç ederek İzmit'in Topçular Mahallesi'nde kiraladıkları eve yerleşen Davut ve Sultan Ayyıldız, çiftinin 8 çocukları oldu. Geçici işlerde çalışarak ailesini geçindirmeye ve çocuklarını okutmaya çalışan baba Ayyıldız, ekonomik sıkıntıları artınca 2005 yılında çocuklarından Ramazan, Yusuf ve Şehmus, sokaklarda mendil satıp, ayakkabı boyacılığı yapmaya başladı.

O dönem sokaklarda çalışan çocuklara yönelik başlatılan proje kapsamında, Ayyıldız çiftiyle görüşen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlileri, Ramazan, Yusuf ve Şehmus'u, ücretsiz etütlere katılmaları için 80. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne çağırdı.

"Sokakta çalışma riski" olduğu görülen ve o dönem 9 yaşında olan Nurhayat ile 7 yaşındaki kardeşi Songül de gençlik merkezine çağrılarak, çeşitli kurslara katılmaları sağlandı. Buradaki etütlerde İngilizce, matematik ve bilgisayar dersleri alan çocuklardan Nurhayat, merkezde judo eğitimlerine de başladı.

Antrenmanlarını belediyenin ve merkezin spor salonlarında sürdüren Nurhayat, geçen yıl Denizli'de yapılan Türkiye Minikler Judo Şampiyonası'nda 3. oldu, çeşitli turnuvalarda ise dereceler elde etti.

Şimdi 13 yaşında olan Nurhayat, ilköğretimini tamamladıktan sonra bir spor lisesine yazılarak, çok sevdiği judo sporuna devam edebilmeyi arzuluyor.

İlköğretim 7. sınıf öğrencici Nurhayat Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Kursa gittikten sonra bir yandan okul derslerime çalışırken bir yandan da judo yapmak çok hoşuma gidiyordu. Judo beni heyecanlandırıyordu. Haftada 3 gün judo antrenmanlarına katılıyorum. Denizli'de geçen sene düzenlenen Türkiye Minikler Judo Şampiyonası'nda 32 kiloda 3. oldum. Bunun dışında Balıkesir, Düzce ve Ankara'daki çeşitli şampiyonalarda birincilikler elde ettim. Bu bana yaptığım sporu ilerletmem de daha fazla cesaret verdi. Eğitimimi bir spor lisesinde sürdürmek ve Türkiye şampiyonu olmak istiyorum. Bu süreçte ailem de bana büyük destek veriyor."

-Anne Ayyıldız'ın en büyük amacı çocuklarını okutabilmek-

Nurhayat'ın annesi Sultan Ayyıldız da, hiç bir annenin çocuklarının sokakta mendil satmasına razı olamayacağını, ancak maddi imkansızlıkların kendilerini buna zorladığını dile getirdi.

Oğullarının mendil satarken Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkililerince gençlik merkezinde eğitim almasının sağlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz de kabul ettik ve daha sonra da 'sokakta çalışma riski var' diye Nurhayat ve Songül de merkezde gitmeye başladı. Kızım Nurhayat orada judoya merak sardı. Biz de ona destek sağladık. Kızım da bu güveni karşılıksız bırakmadı. İnşallah kızım ileri de iyi noktalara gelir, iyi meslek edinir. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkililerinden Allah razı olsun. Onlar olmasaydı çocuklarım hala sokakta çalışıyor olabilirlerdi."

Anne Ayyıldız, en büyük amacının çocuklarını okutabilmek olduğuna işaret ederek, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce sahip çıkılan çocuklarından Şehmus ve Yusuf'un lisede eğitimlerini sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sokakta Çalışacaktı, Judonun Yıldızı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement