Tekrar) İşte Türkiye'nin İlk Hava Şehidi - Son Dakika
Yerel

Tekrar) İşte Türkiye'nin İlk Hava Şehidi

Tekrar) İşte Türkiye\'nin İlk Hava Şehidi

Türkiye'nin ilk Hava Şehidi olan Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey şehadetinin 100. yılında Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

27.02.2014 20:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk Hava Şehidi olan Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey şehadetinin 100. yılında Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Bigadiç ilçesinde bulunan Şehit Fethi Bey anıtındaki törene, Kaymakam Barış Aktan, Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığından Hv. İs. Albay Cüneyt Öztürk, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Han Doğan, Belediye Başkanı Mustafa Göksel, İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Özenci, Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri, 9. Ana Jet Üs Komutanlığından subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören programı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin için saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Şehit Yüzbaşı Fetibeyin anıtına çelenk konularak başladı. 9. Ana Jet Üs Komutanlığından Hava Piyade Üsteğmen Gökay Kocatepe günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi;

"Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı, milletin bağımsızlığı için canını feda eden aziz şehitlerimizden Hava Kuvvetleri Komutanlığının ilk şehidi Yüzbaşı Fethi Bey'in 100. ölüm yıldönümünde hatıralarını saygı ile anmanın, minnet ve şükran duygularımızı dile getirmenin bilinci ile burada bulunmaktayız. Türkiye'de ilk defa şehidimizi sahiplenerek, havacılık aşkınız ile aziz şehidimiz Fethi Bey'in anısını yaşatmak ve değerlerimize sahip çıkmak adına geçmişte var olan ismini Fethi bey olarak değiştirerek göstermiş olduğunuz özveri, içtenlik ve milli değerlerle perçinleşen vatanseverliğinizden dolayı güzel ilçemiz Bigadiç'de yaşayan siz değerli halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz".

Bigadiç Atatürk İlköğretim Okulu öğrenciler tarafından şiirler okunmasının ardından program ilk Türk hava şehidi Yüzbaşı Fethi Bey'in anıtında hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

YÜZBAŞI FETHİ BEY KİMDİR?

1887 İstanbul doğumlu olan Şehit Pilot Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, 1901 yılında Deniz Çarkçı Lisesini bitirdi. 1908 yılında mezun olduktan sonra Çarkçı Üsteğmen rütbesi ile fabrikaya tayin edildi. Yüzbaşı Fethi Bey ve Yüzbaşı Sadık 10. etap olan Şam - Kudüs hattına kadar uçuşu başarıyla devam ettirdiler. Ancak, uçuşun 10. etabını gerçekleştirmek üzere 27 Şubat 194 günü Şam'dan havalandıktan kısa bir süre sonra Taberiye Gölü civarında Küfrühar Kayalıkları üzerinde uçak düşmüş, Yüzbaşı Fethi Bey beraberindeki Yüzbaşı Sadık Bey ile şehit oldular. Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk hava şehitleri olan Yüzbaşı Fethi Bey ve Yüzbaşı Sadık Bey'in cenazeleri Şam'a getirilerek Emeviye Camisinde bulunan Selahaddin-i Eyyübi Türbesinin yanına defnedildiler. Taberiye Gölü doğusunda -Ayngev- yakınında bir anıt yaptırıldı. Fethi Bey'in anısına 1914 yılına kadar Muğla'nın -Megri- (Makri) adıyla anılan ilçenin ismi Fethiye olarak değiştirilmiştir. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tekrar) İşte Türkiye'nin İlk Hava Şehidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement