Toroslar'ın Zirvesinde "Deniz" Keyfi - Son Dakika
Kültür Sanat

Toroslar'ın Zirvesinde "Deniz" Keyfi

Toroslar\'ın Zirvesinde "Deniz" Keyfi

Karaman'ın Ermenek ilçesi, tarihi, yemyeşil doğası ve gök mavisi baraj gölüyle, deniz ve kumdan sıkılan turistler için önemli bir alternatif sunuyor.

11.06.2014 11:52  Güncelleme: 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'ın Ermenek ilçesi, çevresindeki tarihi değerleri, bakir doğası, gök mavisi baraj gölüyle deniz ve kumdan sıkılan turistlere yeni alternatifler sunmaya aday.

Orta Toroslar'ın üzerinde kurulu, sarp arazi yapısının hakim olduğu Ermenek'in geçmişi, 5 bin yıl öncesine uzanıyor. Bölge, Hititler, Persler, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı döneminde önemli bir merkez olmuş. Çam ağaçlarının arasında, yaylalarda, dik yamaçlarda bu dönemlere ait yaşam izlerini hala görmek mümkün.

Bölgede keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce tarihi yer bulunuyor. Ayrıca İç Anadolu Bölgesi'ni Akdeniz'e bağlayan tarihi yollar da ilçe sınırlarından geçiyor. Göksu Nehri'nin en önemli kollarından Ermenek Çayı'nın üzerine kurulan Ermenek Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla ilçe, bütün bu özelliklerinin yanına eşsiz bir göl manzarası da katmış durumda.

Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin bugüne kadar doğa ve tarihi dokusunu bozulmadan sürdüren ender yerleşim alanlarından biri olduğunu söyledi.

10 bin 500 nüfusa sahip ilçenin geçim kaynağının madencilik, tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Sözkesen, "İlçede tarım alanları çok az. O yüzden bölgede, okumak çok önemlidir. İlçemizden yetişen yüzlerce bürokrat, doktor, mühendis, öğretmen vardır. İlçemiz, bakanlar çıkarmıştır. Okur yazar oranı çok yüksektir. İnsanlar bilinçlidir" diye konuştu.

Sözkesen, şunları kaydetti:

"Ermenek'te maden rezervleri bitmek üzere. Tarım ve hayvancılık tek başına ilçe ekonomisini canlı tutamaz. İlçemizin alternatif gelirlere ihtiyacı var. En büyük umudumuz da, bacasız sanayi denilen turizm. İlçemiz, doğa olarak cennet denilebilecek güzellikte. Yaylalarımız, ormanlarımız, derelerimiz hala bakir. Bölgede birçok önemli medeniyetin izlerini görmek mümkün. Hala bilinmeyen, kayıtlarda yer almayan mağaralar, kaya mezarları, antik kent kalıntıları, ören yerleri var. İlçemizde turizm için her şey mevcut. Hatta şimdi denizimiz bile var. 'Bir denizimiz eksik' diyorduk, şimdi yemyeşil ormanın içinde nazar boncuğu gibi baraj gölümüz bulunuyor. İlçemizde 4 yıldızlı bir otelimiz, belediyemizin ve remi kurumların misafirhaneleri, pansiyon yapmaya uygun yüzlerce tarihi evimiz var. Bunların hepsi bir potansiyel. Fakat harekete geçirilmesi lazım."

Antalya'dan bir saatte ulaşılabilecek

İlçenin en büyük sıkıntısının ulaşım olduğunu, fakat hükümetin son yıllarda yaptığı çalışmalarla bu sorunun da çözülmeye başladığını aktaran Sözkesen, "İlçemiz, Alanya'ya 1 saatlik mesafede. Konya'ya 2 saat, Mersin'e 1,5 saat uzaklıkta. Geçmişte yollar çok bozuktu. Şimdi Antalya'yı İç Anadolu'ya bağlayan en kısa yol olan Alanya- Sarıveliler yolunda Kuşyuvası mevkisi tünellerle geçildi. Ermenek-Konya arası yapılıyor. Karaman-Ermenek arasındaki yolun ihalesi yapıldı, çalışmalar sürüyor. Ermenek- Mut arasındaki yol yapılıyor. Bu yollar bittiğinde Antalya'da sıcaktan bunalan turistler 1 saatte ilçemize ulaşabilecek. Kapodokya bölgesinden çıkan bir tur otobüsü 5-6 saatte Akdeniz'e, ilçemizden geçerek ulaşabilecek. Yani bir geçiş noktası, ulaşım üssü olacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Toroslar'ın Zirvesinde 'Deniz' Keyfi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement