Paris'te Öldürülen Cansız, Tunceli'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Paris'te Öldürülen Cansız, Tunceli'de Anıldı

Paris\'te Öldürülen Cansız, Tunceli\'de Anıldı

PKK'nın kurucularından olan ve 3 yıl önce Fransa'da Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte öldürülen Sakine Cansız, Tunceli'deki mezarı başında anıldı.

09.01.2016 16:32  Güncelleme: 22:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PKK'nın kurucularından olan ve 3 yıl önce Fransa'da Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte öldürülen Sakine Cansız, Tunceli'deki mezarı başında anıldı. Anmaya, HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da katıldı.

PKK'nın kurucularından olan ve 9 Ocak 2013 günü Fransa'nın başkenti Paris'te Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile birlikte öldürülen Sakine Cansız, Tunceli'deki mezarı başında anıldı. Anmaya HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ile Cansız'ın annesi Zeynep Cansız ile yakınları ile yaklaşık bin kişi katıldı. Anmaya katılanlar önce Sanat Sakak üzerinde toplanıp, sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na kadar yürüyüp, anıtta Cansız anısına mum yakıldı. Daha sonrada Cansız'ın mezarının bulunduğu Asri Mezarlığı'na otobüslerle gidildi.

HDP'li Çağlar Demirel ile Gültan Kaşınak, Cansız'ın mezarına karanfil bırakıp, mum yakarken, bir dakikalık saygı durumunda bulunuldu.

Tunceli Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, öldürülen 3 kadının gösterdiği yoldan yürümeye devam edeceklerini belirterek, "Buradan sesleniyoruz, bizler sizin imhalarınıza, katliamlarınıza yok saymalarınıza karşı topyekun direnişi sergileyeceğiz. Bugüne kadar özgürlük uğruna bedeller ödedik, eğer tekrar gerekirse ödemeye hazırız. ya özgürlük, ya özgürlük, ya özgürlük diyerek kadın sistemini geliştirerek size karşı diz çökmeyeceğiz. Sakine'ler Ronahi'ler, Rojbin'ler var oldukça bu mücadele devam edecektir" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, konuşmasında Sakine Cansız'a seslenerek, "Seni katledenler bizi ayıracaklarını zannettiler, oysa biz sonsuza kadar hep birlikte olacağız. Seninle birlikteyiz, zaten hiç ayrılmadık. Seni katledenler bizi ayıracaklarını zannettiler. Ama sen sonsuza kadar hepimizin yüreğinde, Kürt kadınlarının mücadelesinde ve özgürlük arayışında sonsuza kadar yaşayacaksın. Hiçbir kurşun seni öldüremez. Cellat katil olabilir ama seni öldüremez. Hiçbir zulüm Dersim'in dağlarında özgürlük arayışını nasıl ki bitiremediyse hiçbir cinayette bizlerin, kadınların, Sakine'nin arkadaşlarını özgürlük anlayışlarını durdurmayacaktır. Dersim direnişin adıdır. Sakine'de bu kimliği bu direnişi en iyi temsil eden en güçlü yaşayan ve sonsuza kadar bu direnişin, Dersim'in, kadın özgürlüğünün sembolü olarak yaşayacak olan bir yoldaşımız kalacaktır. Tabi ki, bizler katilin arkasındakilerin onu oraya gönderip bu cinayeti işletenlerin açığa çıkmasını, adaletin önünde hesap vermesini bekliyoruz. Bu adalet arayışımız, bu katillerin yargı önünde, adalet karşısında hesap vereceği güne kadar devam edecek. Biz katillerimizi biliyoruz. ve onlar bu toplumun bütün bir insanlığın, kadıların vicdanında zaten mahkum oldular. Konuşmak çok kolay değil. Çünkü sözünde değerlerin azaldığı bir süreçteyiz yine. Bize bir kez daha Dersim 38'i yaşatıyorlar. Bize bir kez daha Amed zindanlarındaki vahşeti yaşatıyorlar. Bize bir kez daha katliamı, ölümü, göçü reva görüyorlar. Ama bugün burada çıralarımızı yaktık. Bu bir Alevi inancı ve bu inancın felsefesi de aydınlığa olan inanç ve umuttur. Aleviler çıralarıyla karanlığa bir mum yakarak binlerce yıl bu zulümle baş edip bugüne geldiler. Karanlığa teslim olmadılar. Hep mumlarını yaktılar. Gerekirse mum olup yandılar. Çıra olup eridiler ama karanlığa teslim olmadılar" dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Cağlar Demirel ise, "Tamda bundan 3 yıl önce belki Paris'te 3 canımızı bizden koparmaya çalıştılar. Sakine'yi, Rojbin'i ve Ronahi'yi. Bizim yüreğimiz de yaşamaya devam edecek. Kürt özgürlük mücadelesini, kadın özgürlük mücadelesinin öncü kadrosu bugün milyonlar aynı düşüncede aynı uğurda mücadele yürütüyor. Sizler hiçbir zaman bu mücadeleden vazgeçmediniz. Bugün tamda üçüncü yılına girdiğimiz bu süreçte sizi katledenler aynı zihniyet aynı düşünce Silopi'de, Şırnak'ta, Nusaybin'de, Sur'da, Cizre'de, Silvan'da aynı katliamları gerçekleştiriyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Paris'te Öldürülen Cansız, Tunceli'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement