Türk Diplomatlar İngiliz Esirlerle Görüşecek - Son Dakika
Güncel

Türk Diplomatlar İngiliz Esirlerle Görüşecek

İran'ın Tutuklu Askerlerle İngiliz Diplomatların Görüşmesini Kabul Etmemesi Durumda, Türkiye Krizin Çözülmesine Yardımcı Olmak İçin Üçüncü Bir Ülke Olarak Bu Görevi Üstlenecek.

28.03.2007 14:16

İran'ın tutuklu askerlerle İngiliz diplomatların görüşmesini kabul etmemesi durumda, Türkiye krizin çözülmesine yardımcı olmak için üçüncü bir ülke olarak bu görevi üstlenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Riyad'daki açıklamalarının ardından, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman da bugünkü haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'den istenen yardım doğrultusunda Türk diplomaların tutuklu İngiliz askerleriyle görüşeceğini ifade etti. Bilman, İngiliz Dışişleri Bakanı Margaret Beckett'in ziyaretinde yapılan görüşmeler çerçevesinde İngiliz askerlerin İran tarafından alıkonulmasının gündemde olduğunu ve Beckett'in İranlı mevkidaşı Manuçer Muttaki ile de telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Kayıp İranlı diplomat Asgari konusundaki haberlerin spekülasyondan ibaret olduğunu vurgulayan Bilman, "İran'la yakın işbirliğimiz var. Ailenin elçiliğimize gelip acısını paylaşması normaldir. Biz de elimizde ne varsa bilgilendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin dünkü ziyaretine ilişkin ise Bilman, güvenlik, petrol yasası, Türkiye-Irak ilişkilerinin ticari boyutu ve komşu ülkeler toplantısının gündeme geldiğini belirtti. Dışişleri bakanları düzeyinde İstanbul'da gerçekleşecek Irak'a komşu ülkeler toplantısının nisan ayı içinde yapılacağını ancak henüz tam tarihin saptanmadığını açıkladı. Bilman ayrıca, Hrant Dink konusunda ABD kongresinde alınacak kararla ilgili Türkiye'den girişimlerin sürdüğünü ve bu bilgilendirmenin sonucunda ilk tasarının ertelenerek, gözden geçirilmiş ikinci halinin oylanacağını söyledi. Akdamar Kilise'si açılısı konusunda ise, "Hazırlıkları Turizm ve Kültür Bakanlığı ile valilik yürütüyor. Ermenistan'dan kültür bakanı yardımcısı başkanlığında bir heyet ve diasporadan çok sayıda temsilci katılıyor" diyen Bilman, haç takılıp takılmayacağı sorusuna, "Türkiye Ermenileri patriğinin bir talebi olmuş. Bize de görüş soruldu, dışişlerinin görüşü önümüzdeki günlerde iletilecek" cevabını verdi.

Türkiye-AB müzakerelerinde işletmeler ve sanayi politikaları faslının fiilen yarınki koraper toplantısında başlatılmasının Papadopulos tarafından veto edilmesi haberlerine Bilman, "Rum lider Papadopulos Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini kendi çıkarları için kullanma stratejisinin bir parçasıdır. Zannederim ki yarınki toplantı başmüzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleşecek ve bir fasıla daha açılmış olacaktır" yorumunu yaptı.

(DS-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Diplomatlar İngiliz Esirlerle Görüşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement