Türk Greyfurtunun Japonya Yolculugu Başladı - Son Dakika
Güncel

Türk Greyfurtunun Japonya Yolculugu Başladı

Türk Greyfurtunun Japonya Yolculugu Başladı

Türkiye, İthalat Yasağı Nedeniyle Yaklaşık 40 Yıldır Yaş Meyve ve Sebze Gönderemediği Japonya'ya İlk Greyfurt İhracatını Yaptı.

12.01.2011 19:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, ithalat yasağı nedeniyle yaklaşık 40 yıldır yaş meyve ve sebze gönderemediği Japonya'ya ilk greyfurt ihracatını yaptı.

Akdeniz meyve sineği nedeniyle 1970'li yıllardan bu yana narenciye alım yasağı uygulayan Japon hükümetinin, 18 Ağustos 2010'da ithalat yasağını kaldırmasının ardından bu ülkeye yapılacak olan ilk ihracat ürünü greyfurt oldu. Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Özler Tarım tesislerinde gerçekleştirilen yükleme nedeniyle düzenlenen törende konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin yıllardır ulaşmak istenilen Japonya pazarına ilk adımı attığını kaydetti.

Güzeloğlu, söz konusu ihracatın uzun ve üstün gayret gösterilen çalışma sonucunda gerçekleştiğine dikkat çekti. Güzeloğlu, "Herkesin ortak çabası ile elde edilen bu başarıya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun bir aradan sonra Japonya'ya gönderilecek bu ilk parti ürün, aslında büyük bir adımın başlangıç noktasıdır" dedi. Vali Güzeloğlu, Japonya'nın önemli gıda ithalatçısı bir ülke olduğunu vurguladı. Güzeloğlu, "Ülkemiz ihracat noktasında büyük hedeflere koşarken, ihracat çeşitlemesinde tarım dışı sektörler öne çıkıyor. Buna karşın tarım gıda gibi stratejik ve temel sektör hala önemini korumakta ve dünyada Türkiye'nin ihracat noktasında önemli üstünlüğü olmaktadır. Japonya'ya başlayan süreç, ihracat yapan firmalardan üreten çiftçilere kadar kazanç olarak dönecektir. Bunu sağlamak ve sürekli kılmak önceliğimiz olacaktır. Biz ürünümüze güveniyor ve ülkemizde üretilen bütün ürünlerin dünya pazarında hak ettiği yere gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

Akdeniz Yaş Meyve- Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise gerçekleştirilen greyfurt ihracatı ile dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip olan Japonya'ya yaş meyve sebze ihracatının kapısının aralandığını belirtti. Japonya'nın yıllık yaş meyve sebze ithalatının, Türkiye'nin toplam yaş meyve sebze ihracatına yakın olduğunu belirten Kavak, şunları söyledi: "Türkiye geçen yıl 2 milyar 200 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Japonya'nın bu konudaki alımı 2.5 milyar dolar civarında. İlerleyen süreçte bu pazardaki payımızı artırmaya çalışacağız. Türkiye'nin yıllık greyfurt ihracatı 154 bin ton, Japonya'nın yıllık greyfurt ithalatının ise 170 bin ton civarında. Bu ülkedeki pazarı önemsiyor ve 40 yıl aradan sonra bu pazara girmenin sevincini yaşıyoruz. Sadece greyfurtla yetinmeyeceğiz önümüzde limon ve kiraz var. Diğer meyve sebze türleri var."

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu ile birlikte Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Japon Zirai Karantina Uzmanı Takeyuki Arai ve sektör temsilcileri ürünlerin depolandığı soğuk hava deposunu gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Greyfurtunun Japonya Yolculugu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement