Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin Güven Mektubunu Sundu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin Güven Mektubunu Sundu

Türkiye\'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin Güven Mektubunu Sundu

Moskova Büyükelçiliğinden Roma Büyükelçiliğine atanan Aydın Sezgin, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya güven mektubunu sunarak, resmen görevine başladı.

13.11.2014 09:54  Güncelleme: 10:58

Dışişleri Bakanlığı'nın yaz kararnamesiyle Moskova Büyükelçiliği'nden Roma Büyükelçiliği'ne atanan Aydın Sezgin, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya güven mektubunu sunarak, resmen görevine başladı.

Nezdine atandğı İtalya'nın başkenti Roma'ya Eylül ayı sonunda gelen Büyükelçi Aydın Sezgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan güven mektubunu (itimatname), İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya takdim etti.

Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de dün akşam saatlerinde gerçekleşen ve İtalya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Benedetto Della Vedova'nın da hazır bulunduğu kabul sırasında Sezgin'e, Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Sinem Mingan, Müsteşar Tuğba Alan ile Roma Türk Silahlı Kuvvetler Ataşesi Albay Mehmet Demirağ eşlik etti.

Ülkelerinde sorumlu hükümet tarafından atanan büyükelçilerin resmen göreve başlamaları için, nezdine atandıkları ülkenin devlet başkanlarına, kendi ülkelerinin devlet başkanının imzasını taşıyan itimatnameyi sunmak zorundalar.

Mektubu takdiminin ardından Doğan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Misyon Şefi Sezgin, kendisini sıcak karşılayan Napolitano ile görüşmekten çok memnuniyet duyduğunu söyleyerek, '5-10 dakika olarak planlanan görüşme, 25 dakikaya yakın sürdü. Napolitano'nun çok etkileyici bir şahsiyet olduğunu zaten biliyordum ve bunu da teyit etmiş oldum' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK

Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi de veren Sezgin, 'Görüşme, tamamen iki ülke ilişkilerini yansıtır mahiyetteydi. İlişkilerimizin stratejik boyut taşıdığını teyit etmiş olduk. Karşılıklı ziyaretlerin sıklaştırılmasından, istişarelerin artırılmasından söz etttik. En önemlisi ise Napolitano, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine verdiği desteği teyit etti. İtalya dönem başkanlığı sırasında da (1 Temmuz-31 Aralık 2014), müzakere sürecine katkı için çaba sarfedildiğini söyledi. Ben de, yakın dostumuz olarak gördüğümüz İtalya'nın katkısını önemsediğimi belirttim' diye konuştu.

Bölge sorunlarını da kısaca ele aldıklarını aktaran Büyükelçi Sezgin, 'Ukrayna krizi, Libya ve Tunus'ta olup bitenler ile Suriye, Irak ve Daiş (IŞİD) ile ilgili fikir alşverişinde bulunduk. Birçok konuda Türkiye'nin görüşleriyle, İtalya'nın

görüşlerinin uyum içinde olduğunu bir daha görmüş oldum? diye sözlerini sürdürdü.

Sezgin, ekonomi ve kültür alanında ilişkilerin daha da geliştirilmesi, sadece ticaret değil, karşılıklı yatırımlar ve aynı zamanda, zaten başarılı örnekleri de olduğu üzere Türk ve İtalyan şirketlerinin üçüncü ülkelerde yürüttükleri projelerin yaygınlaştırılması konusunu da ele aldıklarını anlattı.

Karşılıklı ziyaretlerin artırılmasının önemine değindiklerini söyleyen Sezgin, Giorgio Napolitano'nun Türkiye'ye geldiğini (16-19 Kasım 2009), 11. Cumurbaşkanı Abdullah Gül'ün de geçen Ocak ayında İtalya'ya bir ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, 'Sıra artık İtalya'da. Uygun zamanda kendisini yeniden Türkiye'ye davet ettiğimizi bildirdik. Ayrıca Cumhurbaşkanımız'ın ve Türk halkının sıcak selamlarını da, hem kendisine hem de İtalyan halkına ilettik' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin Güven Mektubunu Sundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement