Koronavirüse karşı yüzde 90 etkili aşının arkasında 2 Türk bilim insanı var - Son Dakika
Teknoloji
BBC

Koronavirüse karşı yüzde 90 etkili aşının arkasında 2 Türk bilim insanı var

ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008'de kuruldu.

10.11.2020 06:28  Güncelleme: 09:45

Dün Pfizer ve BioNTech firmaları tarafından duyurulan haber tüm dünyada büyük bir mutlulukla karşılandı. Yapılan açıklamada insanlar üzerinde denenen koronavirüs aşısının yüzde 90 etkili olduğu aktarılırken, uluslararası kamuoyu iki şirketin başarısını konuştu. Başarıya ulaşan BioNTech şirketinin kurucusu olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin de başarıyla bahsedilen isimler arasında yer aldı.

ABD'DEN İZİN BEKLENİYOR

Pfizer ve BioNTech, aşıyla ilgili şu ana kadar ciddi bir güvenlik endişesi bulunmadığını ve ay sonuna doğru ABD'den acil durum için kullanma izni almayı beklediklerini söyledi.

ÜÇ HAFTADA İKİ DOZ HALİNDE UYGULANACAK

Aşı, üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacak. Pfizer, yıl sonuna kadar 50 milyon doz aşıyı piyasaya sürebilmeyi planlıyor.

"ETKİLİ ŞEKİLDE ENGELLEDİĞİNİ GÖSTEREN SONUÇLAR VAR"

Aşıyla ilgili olarak açıklamada bulunan Şahin, "Küresel üçüncü fazın ilk analizinde Kovid-19 aşısının etkili bir şekilde virüsü engellediğini gösteren sonuçlar var. Bu inovasyon, bilim ve küresel iş birliği çalışması için bir zaferdir. Bu yolculuğa 10 ay önce başladığımızda ulaşmak istediğimiz noktadayız. Özellikle tam da salgının ikinci dalgasının ortasındayken ve birçoğumuz karantinadayken bu başarı çok büyük bir öneme sahip ve normale dönmek için bir fırsat" dedi.

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyor. 55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu.

İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun'da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göçmüştü. Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışan Şahin'in hayali doktor olmaktı. Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında.

İngiliz Telegraph gazetesine göre çift, ilk şirketleri Ganymed'i 1,4 milyar euroya satmıştı. BioNTech'in piyasa değer ise 20 milyar euroyu aştı.

Koronavirüse karşı yüzde 90 etkili aşının arkasında 2 Türk bilim insanı var
UĞUR ŞAHİN

Telegraph, kanser tedavisine odaklanan şirketin pandemiyle birlikte koronavirüsle mücadeleye odaklandığını aktarıyor: "Ocak ayında Prof. Şahin ekibini toplayarak 'Yeni görevimiz bu virüsü yenmek. Bu insani bir görev' dedi."

Ticari başarısına rağmen üniversitede ders vermeyi de bırakmayan Şahin, toplantılara elinde bisiklet kaskıyla giriyor ve akademisyen arkadaşları tarafından mütevazi biri olarak nitelendiriliyor.

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu. 53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı. Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş. Türeci eşiyle Hamburg'da çalışırken tanışmış. Türeci "Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık" diyor.

Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Koronavirüse karşı yüzde 90 etkili olan aşının arkasında 2 Türk bilim insanı var
ÖZLEM TÜRECİ

Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu. BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor.

Euronews'e göre çift, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle derhal aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş. Yönetim kurulunu acil toplantıya çağıran ikili, Çin'de yaşananların tüm dünyayı etkilemeyeceklerini düşünen yöneticileri ikna etmek için çaba sarf etmiş.

BİONTECH NEDİR?

2008'de Uğur Şahin, Özlem Türeci ve Christoph Huber tarafından kurulan şirket, yıllar içinde tıp alanında pek çok araştırma yaptı. BioNTech şirketi Eylül 2019'da Bill ve Melinda Gates Vakfı ile HIV ve tüberküloz tedavilerine yönelik de bir anlaşma imzalamıştı.

2020 yılında koronavirüs pandemisiyle birlikte şirket, ilaç devi Prifzer ile SARS-Cov-2 aşısı geliştirmek için bir anlaşma yaptı. Avrupa Birliği, iki şirketin ortak girişiminden aşı almak için 200 milyon dozluk bir sözleşme imzaladı.

Aşının başarıya ulaşması durumunda Japonya 120, ABD 100 ve Birleşik Krallık da 30 milyon dozluk aşı almak için sözleşme imzalamıştı. Bugünlerde 20 milyar euro değerini de aşan şirketin piyasa değeri, Times gazetesine göre Prosche ve Deutsche Bank'tan daha fazla.

Wall Street Journal, şirketin Ocak ayından bu yana değerini üçe katladığını aktarıyor. Geleneksel aşı yöntemlerine göre daha hızlı ve daha fazla aşı üretilmesini sağlayan mRNA yöntemini kullanan şirket, yıl sonuna kadar 100 milyon dozdan fazla aşı üretmiş olmayı hedefliyor.

Şirketin diğer kurucu ortakları arasında ise Alman milyarder kardeşler Thomas ve Andreas Struengmann bulunuyor. Kardeşler, Türeci ve Şahin çiftinin Ganymed şirketinin de ortakları arasındaydı. Euronews'a göre BioNTech, ocak ayından bu yana daha hızlı sonuç alabilmek için Şahin'in baskısıyla haftada yedi gün çalışan iki farklı araştırma grubu oluşturdu. Şahin, bu çalışmalara "Işık hızı Projesi" (Project Lightspeed) adını verdi.

O dönemde ABD'ye seyahat yasağı olduğu için, laboratuvarlarda geliştirilen bazı genetik materyaller Pfizer yöneticilerine ait özel bir jetle ABD'ye taşındı. Euronews aşının mülkiyet hakkının BioNTech'e ait olacağını fakat ortaklık gereği Pfizer'a bazı imtiyazlar verileceğini aktarıyor.

Wall Street Journal, 1.500 kişilik BioNTech'in 100 binden fazla çalışanı olan Pfizer'la anlaşmasını ise şöyle anlatıyor:

"İki şirket birlikte geliştirdikleri grip aşısını 2020'de denemeye başlayacaktı. Fakat pandemi planları değiştirdi.

"İki şirket bir sözleşme bile imzalamadan birlikte çalışmaya dair bir proje için kullarını sıvadı.

"Şahin, 'Yalnızca güvene dayalı bir şekilde başladık' diyor.

"Anlaşma kapsamında BioNTech, mRNA araştırmalarını birkaç yıl önce bulaşıcı hastalıklar birimini kapatmış olan Pfizer'a açtı.

"Pfizer ise aşı geliştirme uzmanlığı ve altyapısını bu aşının üretimine sundu."

Koronavirüse karşı yüzde 90 etkili aşının arkasında 2 Türk bilim insanı var
Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji Koronavirüse karşı yüzde 90 etkili aşının arkasında 2 Türk bilim insanı var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • ...: Ülke de sahip çıkılsaydi başka memleketlerde o başarıları yapmazlardı kıymet bilmeziz..! 31 1 Yanıtla
  • Ali : Ülkemizde sakın yapmayın dışarıya çalışın devam 3 13 Yanıtla
    Ali veli : Ekmek parası için Almanyaya gitmişler 0 0
  • CERMİL: GURUR 3 4 Yanıtla
  • FREE: bir sürü üniversite bitirmiş geleceğin bilim insanları olarak gördüğümüz çocuklarımız işsiz güçsüz bunların aralarında ne süper zeka ne süper beyinli çocuklarımız var ama hepsi parasız pulsuz çocuklar okulu bitirmiş iş yok güç yok KHK ödemeleri gelmiş ödeyemiyor devlet icraya veriyor bu çocuklara devlet olarak sahip çıkmasan bunların hepsi yurtdışına kaçıp gidecek tabi sana imamhatip mezunu lazım nasıl olsa yobaz ver gitsin 0 0 Yanıtla
  • FREE: bu ülke bu bilim insanlarının kıymetini bilmediği için bu ülkede gelecek görmediği için bu ülkede argeye kıymet değer verilmediği için göçüp gitmiş bu bilim insanları,şimdi kalmışsın bu bilim insanlarına sahiplenmeye çalışıyorsun yıllardır neredeydin neden sahiplenmedinki şimdimi aklın başına geldi bu ülkede bilime ilime para ayrılmaz ama yobazlığa diyanete para akıyor çünki diyanette yolsuzluk varya hani bunlar müslümanya 0 0 Yanıtla
  • Numan: Ne pahasına olursa olsun bizim ülkemizde çalışmaya teşvik ve yonlendirilemeliler gurur verici emeğinize sağlık 0 0 Yanıtla
  • Gerçek: Inanmayin böyle boş haberlere tipik türkiye haber ger şeyden kendilerine pay çikarmaya çalisiyorlar 0 0 Yanıtla
  • Orda: Orda yapmak kolay gelde Türkiye de yapta görelim 0 0 Yanıtla
  • Pendikli hakan: Sevinmeliyiz ilaç bulundu üzülmeliyiz biz bulduk ama alman amerikalı kazandı 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
BBC

Advertisement