Üsküp'te Sünnet Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Üsküp'te Sünnet Coşkusu

Üsküp\'te Sünnet Coşkusu

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Üsküp'te bu yıl 6. Kez düzenlediği sünnet şöleninde 250 çocuk erkekliğe ilk adımını attı.

27.08.2012 08:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yaşayan Türk, Arnavut ve Makedon uyruklu 250 Müslüman çocuk, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Üsküp Çayır Belediyesi ve El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı tarafından düzenlenen törenle erkekliğe ilk adımlarını attı.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında Osmanlı coğrafyasında yer alan ülkelerdeki ecdat yadigârı eserleri bir bir ayağa kaldıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlediği sünnet şöleni ile Balkanlardaki hizmet halkasına bir yenisini daha ekledi. El Hilal Derneği ve Üsküp Çayır Belediyesi tarafından 10 yıldır düzenlenen ve son 5 yıldır da Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşen sünnet şölenin altıncısı Üsküp Kalesi önünde yapıldı. Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp Milletvekili Behicüddin Şehabi, Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Bursa ve Üsküp'ten gelen davetliler ve sünnet çocuklarının aileleri katıldı.

"Bizim hiçbir beklentimiz yok"

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Türkiye ile Makedonya'nın yüzyıllardır dost ve kardeş ülkeler olduğunu söyledi. Her iki ülke arasında akrabalık bağı olduğunu her fırsatta göstermeye çalıştıklarını belirten Başkan Altepe, "Bizim bağlarımız çok kuvvetli. Yüzyıllarca aynı çatı altında yaşadık, aynı kaderi paylaştık. Sizlere karşı önemli vazifelerimiz var. Sizin yüzünüzün gülmesi, bizim yüzümüzün gülmesidir. Mutluluğunuz, mutluluğumuzdur. Bu bölgenin fiziki yönden gelişmesinin yanında burada kültürümüzün en iyi şekilde yaşatılması için destek vermeye her zaman devam edeceğiz. Burada ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılmasından bu tür sosyal etkinliklere çok alanda çalışıyoruz.

Her ne kadar benim adım öne çıksa da bu faaliyetli biz Bursa'nın değerli işadamları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçekleştiriyoruz. Bursa halkı, Türkiye halkı, Başbakanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sizlerin her zaman yanında. Bizim bu bölgeden bir beklentimiz yok. Tek hedefimiz Üsküp'ün, Makedonya'nın her yönden gelişmesi ve biz bunun için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"Bu mutluluğu paylaşmak güzel"

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ise sünnet çocukları ve ailelerinin bu mutluluğunu paylaşmanın kendisini de çok mutlu ettiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı ve geleneksel hale gelen birlik ve beraberlik adına önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Sökmensüer, "Bize bu mutluluğu yaşatan başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere büyük emekleri geçen El Hilal Derneği ve Üsküp Çayır Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Bursa'nın desteğini her zaman yanımızda görüyoruz"

El Hilal Yardımlaşma Teşkilatı Başkanı ve Üsküp Milletvekili Behicüddin Şehabi ise Türkiye'nin özellikle de Bursa'nın her zaman Üsküp'ün yanında olduğunu belirterek, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünü yaptığı sosyal projelerin, Üsküp'teki yardımlaşma hissini kuvvetlendirdiğini kaydetti. Ecdat yadigarı eserlerin onarılmasının yanında bu tür sosyal etkinliklerin bölge halkı arasındaki yardımlaşma ruhunu geliştirdiğini ifade eden Şehabi, "İnsani yardımlaşma adına ektiğini bu büyük çınar için sizlere teşekkür ediyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi, burada bize ikinci sınıf vatandaş olmak değil, asli unsur olma noktasında bize önemli destekler veriyor. Kalplerimiz birlikte vurdukça, bunu kimse sindiremez, kimse buna engel olamaz" diye konuştu.

Sadece moralle değil, projeyle geliyorlar

Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Üsküp'e yaptığı yatırımların önemine değindi. Meciti, "Büyükşehir Belediye Başkanımız bize sadece sözle morallerle yardım etmiyor. Projelerle, yatırımlarla destek veriyor. Butel Camii'nin tamamlanmasına önemli katkılar verdiler. Yine Arasta Camii'nin ayağa kaldırılması için önemli çalışmalar yaptılar ve yakında camiyi açacağız. Yine Rufai Tekkesi ve Gazi Baba Türbesi'nin ayağa kaldırılmasında da en önemli görevi yine onlar üstlendi. Ben buradan Üsküp halkı adına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Üsküp'teki 250 Müslüman çocuğun erkekliğe ilk adımını attığı törende, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, sünnetin İslam dinindeki önemi halkında bilgiler verdi.

Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Seyfettin Ersoy'un yaptırdığı sünnet duasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve protokol üyeleri sünnet çocuklarına çeşitli hediyeler verdi. Davetlilere pilav ve helva ikramının yapıldığı törende, Karşıyaka ve Yeniyol halk oyunları ekiplerinin gösterileri de ilgiyle izlendi. Etkinlikte sahneye çıkan Yeniyol Kültür Sanat Derneği Solisti Ayla İbrahim'in Türkçe seslendiği türküler ise beğeniyle dinlendi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Üsküp'te Sünnet Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement