Koronavirüs nedeniyle ara verilen YHT seferleri perşembe günü başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Koronavirüs nedeniyle ara verilen YHT seferleri perşembe günü başlıyor

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri nedeniyle ara verilen yüksek hızlı tren seferleri perşembe günü saat 07.00'de Ankara-İstanbul güzergahında başlayacak. Yolculuklarda sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecek, trenler yarı kapasiteyle çalışacak ve koltuk değişimine izin verilmeyecek.

26.05.2020 16:45  Güncelleme: 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri nedeniyle ara verilen yüksek hızlı tren (YHT) seferlerinin perşembe günü saat 07.00'de Ankara- İstanbul güzergahında başlayacağını belirterek, "Yolculuğun her aşamasında sosyal mesafe kurallarına uyulması sağlanacak." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, verilen aranın ardından gerçekleştirilecek ilk YHT seferi Bakan Karaismailoğlu tarafından uğurlanacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Karaismailoğlu, salgına yönelik olarak Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda üst düzey tedbirler uyguladıklarını ve virüs Türkiye'de görülmeden önce önlem aldıklarını hatırlattı.

"YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR SALGININ TÜRKİYE'YE GİRİŞİNİ ÖNEMLİ ORANDA GECİKTİRDİ"

Salgının dünyada yayılmaya başladığı ilk günlerde hava, deniz ve demir yollarında birçok ülkeyle seferlerin durdurulduğunu anımsatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde vaka yaşanması beklenmeden, hastalığın Avrupa'da görülmesinin ardından Türkiye'de tüm uçaklar, yüksek hızlı ve konvansiyonel trenler, Başkentray ve Marmaray gibi kent içi raylı sistemlerin de dahil olduğu tüm toplu ulaşım araçlarında sefer öncesi ve sonrasında dezenfekte işlemleri başlatıldı. Kara yollarında da otobüs firmalarına ve otobüslerin mola verdikleri duraklardaki işletmelere her türlü tedbiri almaları ve dezenfektan işlemlerini yapmaları talimatı verildi. Söz konusu çalışmalar, hastalığın Türkiye'ye girişini önemli oranda geciktirdi."

Koronavirüs nedeniyle ara verilen YHT seferleri perşembe günü başlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

"TREN YARI KAPASİTEYLE ÇALIŞACAK"

Bakan Karaismailoğlu, özellikle toplu taşıma alt yapısında alınan tedbirlerin virüsün yayılmasını önemli ölçüde azalttığına işaret ederek, hükümetin topyekun aldığı önlemler sayesinde Kovid-19 salgınına karşı Türkiye'nin büyük başarı sağladığını ifade etti.

Normalleşme döneminin artık başladığını ve tedbirli olarak tüm ulaşım modlarını yeniden hayata geçireceklerini belirten Karaismailoğlu, yeni dönemdeki seferlere dair şu bilgileri verdi:

"Kovid-19 tedbirleri nedeniyle ara verilen YHT seferleri, perşembe günü saat 07.00'de Ankara-İstanbul seferi ile başlatılıyor. İlk yüksek hızlı trenimizi sabah İstanbul'a uğurlayacağız. Trenimiz yarı kapasiteyle çalışacak. Sadece Sağlık Bakanlığı bilişim sistemleri veri tabanı üzerinden Hayat Eve Sığar (HES) kodu almış ve seyahat belgesi olan vatandaşlarımız bu seferde seyahat edebilecek."

Perşembe günü gerçekleştirilecek ilk seferin ardından gün içerisinde Ankara-İstanbul, Ankara- Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-İstanbul hatlarında toplam 15 seferin daha yapılacağını bildiren Karaismailoğlu, "Perşembe günü itibarıyla Ankara-İstanbul, Ankara- Eskişehir, Ankara-Konya ve Konya-İstanbul hatlarında sabah ve akşam karşılıklı birer sefer olmak üzere toplam 16 sefer yapılacak. İkinci bir karara kadar her gün 16 seferimiz olacak. Seferlerimiz Bilim Kurulunun belirlediği önlemlerle düzenlenecek." ifadesini kullandı.

"KOLTUK DEĞİŞİMİNE İZİN VERİLMEYECEK"

Bakan Karaismailoğlu, 28 Mart öncesinde yüksek hızlı trenlerde günde yaklaşık 25 bin yolcuya hizmet verildiğini, kış sezonunda talep değişimine bağlı olarak günlük 44, yaz sezonunda günlük 48 sefer yapıldığını anımsatarak, bu seferlerin 16'sının Ankara-İstanbul, 20'sinin Ankara-Konya, 6'sının Ankara-Eskişehir ve 6'sının da Konya-İstanbul arasında yapıldığını kaydetti.

Güvenlik tedbirleri nedeniyle her yolcunun biletine ait koltukta oturmasının sağlanacağını ve yer değişimlerine izin verilmeyeceğini de belirten Karaismailoğlu, istasyonlarda ve bilet kontrol noktalarında hastalık belirtisi gösteren yolcuların kesinlikle trene alınmayacağının altını çizdi.

SOSYAL MESAFE KURALLARINA UYULMASI SAĞLANACAK

Karaismailoğlu, gar, istasyon ve trenlerde maske takılmasının zorunlu olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yolculuğun her aşamasında sosyal mesafe kurallarına uyulması sağlanacak. YHT'lerin her sefer öncesi ve sonrasında ayrıntılı temizliği ve dezenfekte işlemleri de yapılacak. Amacımız vatandaşlarımızı güvenli ve sağlıklı bir şekilde istedikleri yere ulaştırmak. Vatandaşlarımız, sağlıkları ve sevdiklerine kavuşmaları için çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hizmet aşkı ile çalışmalarımıza dur durak bilmeden devam edeceğiz. Türkiye, Kovid-19'a karşı gösterdiği refleks, zamanında alınan tedbirler, ulusal çapta verdiği mücadeleyle durduğu konum ve gücünü net bir şekilde tüm dünyaya bir kez daha gösterdi. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 83 milyon tek yürek oldu. Küresel salgınla, ulusal mücadelesini yapan ve salgına karşı bütüncül tedbirleri alan ilk ülke olarak, bu sınavımızı da el birliğiyle başaracağımızdan hiç şüphemiz yok."

Koronavirüs nedeniyle ara verilen YHT seferleri perşembe günü başlıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Koronavirüs nedeniyle ara verilen YHT seferleri perşembe günü başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih Erbakan:
    11:55 Fatih Erbakan: "Türkiye'nin Bir Beka Sorunu Varsa, Emeklinin, Asgari Ücretlinin, Çiftçinin Beka Sorunudur"

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat Yerköy’de; "Bugün Türkiye'nin bir beka sorunu varsa o da emeklinin beka sorunudur. Asgari ücretlinin beka sorunudur. Çiftçinin, köylünün beka sorunudur. Şu mübarek Ramazan gününde insanları yüz gram peynire, yüz gram hurmaya muhtaç bir halde yaşatmak mecburiyetinde bırakıyorlar. Millete reva mı bu" dedi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.

  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu
    11:24 Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu

    Bolu, 'Patates diyarı' olarak bilinen şehirlerden biri olup, üreticiler patates ekimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates yerine dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye karar verdi. Üreticiler, yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle satış fiyatlarını belirleyemiyor.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.


Advertisement