13. İstanbul Bienali Kamusal Programı'nın İkinci Etkinliği - Son Dakika
Kültür Sanat

13. İstanbul Bienali Kamusal Programı'nın İkinci Etkinliği

13. İstanbul Bienali etkinlikleri 'Kamuya Hitap Etmek' ile devam ediyor

20.03.2013 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

13. İstanbul Bienali Kamusal Programı'nın ikinci etkinliği: Kamuya Hitap Etmek

13. Istanbul Bienali Kamusal Programı Kamusal Simya

Kamuya Hitap Etmek

22– 23 Mart 2013

Biz kentli vatandaşlara nasıl hitap ediliyor? Siyasetçiler, üniversite profesörleri veya yayıncılar bize nasıl hitap ediyorlar, hangi hitap biçimlerini kullanmayı seçiyorlar, bu hitap biçimleri hangi doğrultuda ortaya çıkıyor? Yeni medya teknikleri adı verilen ortamlar alternatif iletişim araçları sunabiliyor mu? Yoksa bu mecralar radikal bir bilgi ve iletişim dağılımı gerçekleştirdiklerini iddia etmelerine rağmen iktidarın sadece teknolojiye hâkim olanların elinde kalmasını sağlayarak mevcut hitap hiyerarşilerini sürekli kılmaya mı hizmet ediyorlar?

13. İstanbul Bienali Kamusal Programı Kamusal Simya'nın ikinci etkinlikler dizisi kamusal hitap ile özel alanda iktidar arasındaki ilişkiyi sorgulayarak neo-liberal bir kamusal alanda özgür ifade alanları bulmanın ve bu alanları sürekli hale getirmenin mümkün olup olmadığını sorguluyor. Çin'de medya ile ilgili hakların tanınması; Türkiye'de gazeteciliğe yönelik baskılar ve Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'de çok uluslu medya şirketlerinin bireylerin özel yaşamına müdahalesi ve bu alandaki haklara dairi tartışmalar bağlamında, ne gibi başka konuşma biçimleri hayal edebiliriz? Eğer 'hitap edilmek' denince akla belirli bir iktidar tekniği, hitap eden ve edilen arasında belirli bir ilişki türü geliyorsa, bireylerin sesini duyurabileceği farklı mekânlar neler olabilir?

22 MART 2013 CUMA

Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü, C101 Konferans Salonu

18.00 Giriş: Fulya Erdemci ve Andrea Phillips

18.15 Şiir okuması: Fırat Demir (şair ve sanat eleştirmeni) ve Burak Fidan (yazar ve yayıncı)

Ahmet Güntan şiirleri

18.30 Sunum: Eren Erdem (yazar)

19.15 Kahve molası

19.30 Konferans: Adbusters (kültürel frekans bozucu ve yayıncılar)

Zihinsel Çevrenin Siyaseti

Devlete karşı sesini yükselttiğin anda sesini keserler. Reklamcıya karşı sesini yükselttiğin anda işsiz kalırsın. Medyanın 'özgür' olduğunun söylendiği yerlerde bile sınırlar vardır. Resmi, gayriresmi, gerçek veya hayali, herkes kuralların farkındadır. Doğu'da özgür ifade sorumluluk ile bir zıtlık içerisinde sunulur; Batı'da ise özgürlük kültürel müsamahakârlığın, hatta belki çöküşün koşulu haline gelmiştir. Medyanın bu rekabet dolu alanı içerisinde sermaye hareket halindedir: Televizyonlarınızda ve radyo dalgalarınızda. Okuduğunuz kitap ve gazetelerde, ziyaret ettiğiniz web sitelerinizde, parmağınızı ekranında sürüklediğiniz veya tuşladığınız akıllı telefonlarda, söylediğiniz şarkılarda, hatta sevdiklerinizle paylaştığınız kucaklaşmalarda hayatın gelişmekte olan mutlak-pazarı, finansın izi giderek güçleniyor ve dünyayı önüne katan her-ne-pahasına-olursa-olsun-büyümeci paradigmanın yolunu yapıyor. Tarih ve modernlik pratiğinin kültürel üreticileri olarak nerede dur diyeceksiniz?

23 MART 2013 CUMARTESİ

Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü, C101 Konferans Salonu

14.00 Doğaçlama: Cevdet Erek (sanatçı ve müzisyen, İTÜ TM Konservatuarı ve Mimarlık Bölümü, Öğretim Üyesi)

14.15 Konuşma: Robert Sember (ses-sanatı kolektifi Ultra-red'in üyesi, kamusal sağlık araştırmacısı ve yerel örgütleyici)

Örgütlü Ses/ Örgütlü Dinleyicilik: Kolektif Bir Pratiğe Doğru

Ses-sanatı kolektifi Ultra-red 1994'ten bu yana ses sanatı, yerel örgütçülüğü ve araştırmanın bir sentezini oluşturmak için stratejiler geliştiriyor. Ultra-red 2009'da şu anda üzerinde çalışmakta olduğu School of Echoes (Yankılar Okulu) adlı, beste yapmaktan kolektif dinleyiciliğe geçiş için stratejiler arayan projesini geliştirmeye başladı. Ultra-red üyesi Robert Sember grubun kolektivite, pedagoji ve ses temelli araştırmalarını "Özgürlüğün sesi nedir?" başlıklı proje çerçevesinde tartışacak.

15.30 Kahve molası

15.45 Sunumlar:* Dan Hind (yazar) & Lina Ben Mhenni (yazar ve internet aktivisti)

Dan Hind: Kitlesel Medyadan Halk Medyasına? Teknoloji, Kriz ve İletişim Siyaseti

Siyasi sistemler ve bilgi teknolojileri her zaman yakından ve derinden bağlantılı olmuştur. David Hume'un da belirttiği gibi, 'yöneticileri destekleyen tek şey görüşlerdir.' Modern ulus devlet ancak yaygın okur-yazarlık ve düşük maliyetli yayımcılık ile ortaya çıkmıştır. Yirminci yüzyılda hükümetler büyük oranda radyo ve televizyon yayınına bel bağlamışlardı. Bugün ise yeni teknolojilerin hem parlak bir katılımcı gelecek hem de bir gözetim ve manipülasyon kabusu sundukları bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda hükümetlerin yönetim biçimlerinin nasıl değişeceğini ise teknolojilerin kendisi belirlemeyecek. Bunu belirlemek bizim elimizde.

Lina Ben Mhenni: Ne Zamana Kadar Özgür? Tunus'ta Medya ve Konuşma Özgürlüğünde Son Durum Nedir?

İnternet ve sosyal medya ağları iki yıl önce Arap dünyasında gerçekleşenayaklanmalarda yadsınamayacak bir rol oynadı. Bu süreçteki rolleri de hem medya hem de dünya çapındaki araştırmacılar tarafından incelendi ve tartışıldı. Peki, internet ve sosyal medya ağlarının bugünkü rolleri hakkında neler söylenebilir? Bazıları bu araçların iki ucu keskin bir kılıca dönüştüğü kanısında. Siber-aktivistler, politikacılar, sivil toplum bu araçları demokratik dönüşüm süreçlerinde nasıl kullanıyorlar? Bu araçlar hâlâ Aralık 2010 ve Ocak 2011 protestolarında oldukları kadar etkili olmaya devam ediyorlar mı?

*Sunumların ardından katılımcılar arasında bir konuşma gerçekleştirilecektir.

Eren Erdem'in sunumu ve şiir okumaları hariç bütün etkinlikler İngilizce gerçekleştirilecektir. Bütün etkinliklerde simültane tercüme olacaktır.

Rezervasyon için: rezervasyon@iksv.org

ÖZGEÇMİŞLER

Ahmet Güntan

1955'te İzmir'de doğdu. İlköğrenimini İzmir Güzelyalı Müdafa-i Hukuk İlkokulu'nda, ortaöğrenimini İzmir Bornova Maarif Koleji'nde tamamladı; ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. Şiirleri ilk olarak Kasım 1977'de Birikim dergisinde yayımlandı. Aynı yıllarda Yeni İnsan dergisinde müzik yazıları yazdı. Haldun Bayrı'nın İki Şahit ve Diğerleri (1997) kitabında bir okuma notu yer aldı. Roza Hakmen'in Türkçe'ye çevirdiği Don Quijote ve Kayıp Zamanın İzinde kitaplarındaki şiirleri çevirdi. Denemelerini Esrariler. (2003), şiir hakkında yazdığı yazıları İyot. (2006) adlı kitaplarında topladı. Yeni bir şiir ihtiyacını dile getirdiği "Parçalı Ham Manifesto" Kitap-lık dergisinde yayımlandı. Parçalı Ham şiirlerini 2006'dan sonra dergilerde yayımladı. Efe Murad Balıkçıoğlu ile şiir fanzini Cehd'i (2006), Ömer Şişman'la haftalık şiir dergisi Mahfil'i (2008) çıkardı.

Fırat Demir1991'de, İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde lisans öğrencisi. Şair ve sanat eleştirmeni. BirGün, Vatan, Art Unlimited, Milliyet Sanat, Bir+Bir gibi çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazıları ve güncel sanat eleştirileri yer aldı. Kitap-lık ve Yasakmeyve gibi edebiyat dergilerine edebiyat ve şiir üzerine teorik yazılar, makaleler yazdı. 2011 yılında düzenlenen uluslararası şiir festivali "Değişim İçin 100 Bin Şair" etkinliğinin İstanbul ve Mardin'de gerçekleşen Türkiye ayağını koordine etti. 2012 yılında ilk şiir kitabı Yeni Cüret Çağı yayımlandı. Demir edebiyat ve güncel sanat üzerine yazmaya devam etmektedir.

Burak Fidan

1982 İzmir doğumlu. Anadolu Üniversitesi'nde kamu yönetimi okudu. 1950 Kuşağı öykücüleri üzerine arşiv çalışmaları yaparak kitaplar hazırladı: Her Şeyin Sonundayım, Batı Kültürü Önünde Hiçbir Saplantım Yok, Yüksel Arslan - Ferit Edgü Mektuplar 1957-2008, Roman Medyadan Önce Gelir, Az Roman. Kurucuları arasında yer aldığı Edebi Şeyler yayınevinde Ahmet Güntan'la birlikte "Raskol'un Baltası" adlı anlatı dizisinin editörlüğünü yapıyor.

Cevdet Erek

İstanbul'da doğdu ve çalışmalarına İstanbul'da devam ediyor. Erek "Ritimler Odası" (2012) adlı yapıtıyla dOCUMENTA(13)'e, ayrıca İstanbul Bienali'ne (2011, 2003) ve 7. Asya Pasifik Trienali'ne (2012) katıldı. 2012 yılında İsviçre'de Kunsthalle Basel'de "Hafta" başlıklı kişisel sergisini düzenledi. Erek Nam June Paik Ödülü'nü (2012) ve Rijksakademie vbk'deki misafir sanatçılığı döneminde (2005-2006, Amsterdam) Uriot Ödülü'nü (2005) kazandı. Erek doktorasını İTÜ MİAM Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde tamamladı ve İTÜ TM Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Erek aynı zamanda Nekropsi grubunun da kurucu üyelerinden ve grupla beraber çalışmaya devam ediyor.

Adbusters Media Foundation

Adbusters bilginin akış biçimlerini, büyük şirketlerin iktidar alanını yönlendirişini ve toplumda anlamın üretilme biçimlerini değiştirmeyi amaçlayan küresel bir kültürel frekans bozucu ve yaratıcı ağı. İki ayda bir yayımlanan ve dünya çapında dağıtımı yapılan Adbusters dergisi grubun en önemli yayını. Dergi 1989'dan beri reklam almıyor. Adbusters dergisi Hiçbir Şey Satın Almama Günü, Dijital Detoks Haftası, Kickitover.org ve son dönemde, Occupy Wall Street/Wall Street'i İşgal Et gibi küresel kampanyaların geliştirilmesine öncülük etti. Adbusters yaptıkları işi "mega şirketlerle alay etme, iktidardaki ekonomik paradigmaya meydan okuma, provokatör ve felsefi sapkınların yazılarını yayınlama, zihinsel çevreciliği savunma ve Batı hayalgücünün silbaştan yüklenmesi" olarak tanımlıyorlar.

Robert Sember

Ses-sanatı kolektifi Ultra-red'in üyesi, kamusal sağlık araştırmacısı ve yerel örgütleyici. Performans sanatları ve tıp antropolojisi alanında eğitim gören Sember, 2009-2010 akademik yılında New York New School'da Vera List Sanat ve Siyaset Merkezi'nde akademik araştırmacı olarak çalıştı, şu anda ise Londra'da Serpentine Galerisi'nin Edgware Road projesinin bir parçası olan Mümkün Araştırmalar Merkezi'nde misafir sanatçı. New School'da Eugene Lang Koleji'nde ve Amsterdam Üniversitesi'nin Uluslararası İnsan ve Toplum Bilimleri Okulu'nda ders veriyor. Sember, New York'ta yaşıyor ve çalışıyor.

Dan Hind

On yıl boyunca Constable and Robinson, Duckworth ve Random House gibi çeşitli yayınevlerinde yayımcı olarak çalıştı. Aralarında Fast Food Nation (Hamburger Cumhuriyeti: Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü), Love All The People [Tüm İnsanları Sev], The Best Democracy Money Can Buy (Paranın Satın Alabileceği En İyi Demokrasi: Küreselleşmenin, Çok Uluslu Şirketlerin ve Hortumcuların Kirli Çamaşırları), The Corporation (Şirket – Kâr ve Güç Peşindeki Patolojik Kurum) ve Treasure Islands'ın [Hazine Adaları] da bulunduğu Birleşik Krallık'ta çok satanlar listesine giren birçok kitap yayınladı. 2009'da medyada reform konusunda yazmak amacıyla yayımcılık sektöründen ayrıldı. Al Jazeera Online'da düzenli köşe yazarı olarak ve City University, Londra'da Araştırmacı Gazetecilik Merkezi ve Vergi Adaleti Ağı'nda çalışıyor. Hind The Threat to Reason [Akla Yönelik Tehdit] (2007) ve The Return of the Public [Halkın Geri Dönüşü] (2010) başlıklı iki kitap yazdı.

Lina Ben Mhenni

İnternet aktivisti, Tunus Üniversitesi Dilbilim Bölümü'nde asistan ve Tunuslu Kız başlıklı blogun yaratıcısı. Aralık 2010'da başlayan halk ayaklanmasının ardından Ben Mhenni Tunus'ta seyahat ederek yerel hastaneleri ziyaret etti ve hükümetin saldırıları sonucunda yaralanan kişilerin fotoğraflarını çekti. Lina Ben Mhenni, hükümet güçleri Kassarin ve Regueb'de protestocuları katlettiğinde bölgede bulunan az sayıdaki blogcudan biriydi. Mhenni'nin imgeleri rejimin gaddarlığını belgelerken blogu da devrim sırasında diğer Tunuslu aktivistler ve uluslararası medya için sansürsüz bir bilgi kaynağı oluşturdu. Gazeteciliği ile çok sayıda uluslararası ödül alan Mhenni'nin, Tunuslu Kız: Arap Baharının Blogcusu adlı kitabı dokuz dile çevrildi.

Fulya Erdemci

13.İstanbul Bienali küratörü. 2013. Amsterdam merkezli SKOR | Sanat ve Kamusal Alan Vakfı'nın direktörlüğünü yürüttü (Haziran 2008 - Eylül 2012): 2011 yılındaki 54. Venedik Bienali'nin Türkiye Pavyonu küratörlüğünü yaptı.

Dr. Andrea Phillips

Goldsmiths, Londra Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi ve Güzel Sanatlar ve Küratörlük Doktora Araştırmaları Programı Direktörlüğü görevlerini sürdürüyor. Dr. Phillips, birçok uluslararası disiplinlerarası araştırma projesinin yöneticiliğini yapıyor ve sanat, küratörlük, politika ve kamusal alan konularında yayım faaliyetlerine devam ediyor.

Gelecek etkinlikler

Kamusal Sermaye 10-11 Mayıs 2013

Nasıl Kamusal Özne Olunur? 14-15 Eylül 2013

Geleceğin Kamuları/Yeni Kolektifler 1-2 Kasım 2013

Sanat Yazarlığı

Kamusal program kapsamında ayrıca yeni sanat eleştirmenlerine yönelik "Sanat Yazarlığı" atölye çalışması düzenlenecek. Bienalin küratöryal ekibiyle çalışacak yazarların, atölye kapsamında sanatsal ve küratöryal projeler üzerine geliştirecekleri yeni metinler, bienalin açılışına kadar ve bienal boyunca çevrimiçi bir platformda yayımlanacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 13. İstanbul Bienali Kamusal Programı'nın İkinci Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement