Babanzade Ahmet Naim Bey" Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Babanzade Ahmet Naim Bey" Anıldı

Fikir adamı, Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) felsefe grubu hocası ve mütercim Babanzade Ahmet Naim Bey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünce düzenlenen seminerle anıldı.

09.04.2016 19:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fikir adamı, Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) felsefe grubu hocası ve mütercim Babanzade Ahmet Naim Bey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünce düzenlenen seminerle anıldı.

Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde AA muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. İsmail Kara, Babanzade Ahmet Naim Bey'in, 1873 yılında Bağdat'ta doğduğunu, Galatasaray Lisesi mezunu olduğunu, Arapça, Farsça, Fransızca ve Latince bildiğini söyledi.

Kara, Ahmet Naim Bey'in 1914 yılına kadar Galatasaray Lisesi'nde öğretmenlik yaptığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Babanzade'nin İslam-ı Ulumiye eğitimini nereden aldığı ise bilinmemektedir. 26-27 yaşlarında Arapça tercüme yapmanın zor olduğu bir dönemde tercümeler yapıyor. Bunlar kendisinin ilk yazarlık tecrübeleridir. Son dönemin önemli mutasavvıflarından Ahmed Amiş'in torunu ile evlenmiştir. Kendisi de intisab etmiştir. Ahmed Amiş Efendi Babanzade'nin evinde vefat etmiştir. Babanzade Ahmet Naim, erken başlayan bir tasavvuf yönü olmasına rağmen kendisinin bu yönünü örtmüş, pek bilinmesini istememiştir."

Ahmet Naim Bey'in 2. Meşrutiyet Dönemi'nin önemli yazar ve fikir adamlarından biri olduğuna dikkati çeken Kara, Darülfünun felsefe grubu hocası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Kara, Ahmet Naim Bey'in Cumhuriyet döneminin ilk 10 yılını, Milli Mücadele döneminin tamamını yaşadığını aktararak, "Babanzade Milli Mücadele'ye katılmıyor. Açık bir tavrı yok. Fakat Sebilürreşad'daki arkadaşlarının büyük kısmı Milli Mücadele'yi desteklemeye giderken Babanzade'nin İstanbul'da kalması ve sessizliğini koruması enteresan. Mehmet Akif Ersoy'la çok yakın arkadaşlar. Bu konuda muhakkak konuşmuş olmaları lazım fakat hiçbir yerde bu konular geçmiyor." diye konuştu.

Ahmet Naim Bey'in Türkiye'de modern felsefenin kurulması, felsefe kitaplarının yazılması ve tercümelerin yapılması konusunda önemli bir yeri olduğuna işaret eden Kara, şunları anlattı:

"Babanzade, bir fikri mücadele adamı olarak mücadelesini Mehmet Akif'in başında olduğu ve dönemin en çok takip edilen yayını olan Sırat-ı Müstakim yani Sebilürreşad ekibine dahil olarak yapmıştır. Hadis, tercüme ve şerhleri yanında fikri makaleler ve Türk Yurdu, İctihad ve İslam Mecmuası'nda milliyetçilik, kadının konumu, fıkıh usulüne dair yayınlanan yazılara karşı tenkit, tartışma metinleri kaleme almıştır."

"Babanzade'nin hadis tercümeleri aşılamadı"

Seminerde "Kaynakları Açısından Babanzade'nin Hadis Usülü ve Türkiye'deki Hadis Usulü Literatürü İçindeki Yeri" başlıklı bir tebliğ sunan Masum Şenburç da, Ahmed Naim Bey'in 12 ciltlik Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi ve Şerhi adlı kitaba yazdığı "Mukaddime" eserinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da müteaddit defalar basıldığını vurguladı.

Şenburç, Ahmet Naim Bey'in meslekten hadisçi olmadığı iddialarına değinerek, şunları aktardı:

"Meslekten hadisçi olmadığı iddialarına rağmen döneminde veya sonrasında kaleme aldığı 'Mukaddime' gibi bir hadis usulü eserinin de ortaya koyulamadığı da bir vakıadır. Yaygın kanaate göre Babanzade, hadis tercümeleri dil açısından hala aşılamadığı gibi, kaleme aldığı Mukaddime de Cumhuriyet döneminde telif edilmiş en önemli hadis usulü kitabıdır. Kendinden sonra Türkçe kaleme alınmış hadis usulü eserlerini doğrudan etkilemesi ve tamamına kaynaklık etmesi, muhteva zenginliği ve verdiği detaylı bilgilerin yeganeliğini koruması açısından da hadis usulü çalışmalarında hala başvurulması kaçınılmaz bir eser olduğu dile getirilir."

Ahmet Naim Bey'in eserdeki titizliği ve dikkatini, eserin ilk cümlesinden çıkarmanın mümkün olduğu bilgisini veren Şenburç, "Eserin ilk cümlesinde Buhari'nin eseri için Cami ismini kullanırken, Müslim'inkini Sahih diye adlandırmakta ve böylelikle hem kitap isimlerini doğru tespit etmenin öneminin farkında olduğunu göstermekte, hem de kitapların içeriğine hakim olduğunu gözler önüne sermektedir." şeklinde konuştu.

Etkinlikte, Cüneyt Kaya Ahmet Naim Bey'in felsefe çalışmalarını, Ali Utku modern felsefenin kuruluşundaki söylemini, Cahid Şenel felsefe derslerini, Halit Özkan da Arapça öğretmenliğini anlattı.

Etkinlik sonunda bütün katılımcılara Prof. Dr. İsmail Kara tarafından kaleme alınan Babanzade Ahmet Naim Bey biyografisi kitapçığı ve "Bir Felsefe Dili Kurmak", Cahid Şenol ve M. Cüneyd Kaya'nın "Babanzade Felsefe Dersleri" kitapları hediye edildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.


Advertisement