Tüm Yönleriyle Yaşar Kemal - Son Dakika
Kültür Sanat

Tüm Yönleriyle Yaşar Kemal

Tüm Yönleriyle Yaşar Kemal

Yaşar Kemal'in yazın evreni ve düş dünyası, 34. Uluslararası Kitap Fuarı'nda Feridun Andaç ve Adnan Binyazar tarafından anlatılıyor.

06.11.2015 09:25  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çağdaş dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri sayılan usta yazar Yaşar Kemal'in yazın evreni ve düş dünyası, 34. Uluslararası Kitap Fuarı'nda Feridun Andaç ve Adnan Binyazar tarafından anlatılıyor.

7-15 Kasım tarihleri arasında TÜYAP'ta gerçekleşecek olan 34. Uluslararası Kitap Fuarı'nda yayınevleri bu yıl da çeşitli imza günleri, söyleşiler, paneller düzenliyor. İnkılâp Kitabevi tarafından 8 Kasım Pazar saat 18:00-19.15 saatleri arasında Kınalıada Salonu'nda gerçekleşecek olan Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü başlıklı paneli Ahmet Bozkurt yönetiyor. Feridun Andaç ve Adnan Binyazar'ın konuşmacı olarak katılacağı panelde usta Yazar Yaşar Kemal tüm yönleriyle tartışılacak.

Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü

Çağdaş dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri sayılan usta yazar Yaşar Kemal'in yazın evreni ve düş dünyasına büyülü bir yolculuk…

Feridun Andaç; eserleri kırktan fazla dile çevrilen, geçtiğimiz kış aramızdan ayrılarak sevenlerini yasa boğan Yaşar Kemal'i İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü'nde anlatıyor.

Her sözü bir tufan

Yaşar Kemal'le ilk defa 1975'te tanışan Feridun Andaç, gözünde bir dil büyücüsü olarak gördüğü bu insanı karşısında gördüğünde kendisi için bitmeyecek bir yazın serüveninin başladığını anlıyor. Tıpkı yazdıkları gibi gürleyerek konuşan Yaşar Kemal'den çok etkilenen yazar başlıyor onun hayatını, eserlerini incelemeye.

Romanlarını anlamak için daha yakından bakmalı

Bugün, sayısı kırkı bulan roman, öykü, röportaj, denemelerinin her birinde yaşadığının/tanıklığının izleri bulunan Yaşar Kemal'in eserlerini Fransa'nın bir köy kütüphanesinde bile görebilirsiniz. Kuşkusuz onun doğduğu bölge; romanlarının ülkesi, anlatısının "anakarası"dır. Bu coğrafyayı tanımadan, bilmeden Yaşar Kemal'in roman dünyasını yeterince anlayamazsınız. İşte Feridun Andaç yıllarını verdiği bu kitabında ustayı daha yakından tanıma fırsatı sunuyor.

Bitmeyen bir yolculuk

Yaşar Kemal'le olan bitmeyen yolculuğunu şöyle anlatıyor Feridun Andaç:"Bitmeyen bir yolculuk olarak adlandıracağım Yaşar Kemal okumalarımı. Başlayan, süren… Ve sürdükçe de yazılan. Sözün Büyücüsü öyle oluştu; okumalar ve yaşamalarla. Kıyısında durduğum her sözü aralayıp içine girdim. Bunu size veren benzersiz bir anlatıcı duruyorsa karşınızda çareniz yok. Bitmeyen, ardı gelecek bir Yaşar Kemal kitabı bu."

ARKA KAPAK

YAŞAR KEMAL: Sözün Büyücüsü

… o garbi yeli, Akdeniz'in esintisini getirip Anavarza'nın enginine salıyordu. Zümrüdüanka mı desem, ben-i âdemin düldülü mü? Hiç yere inmeden, Ceyhan'dan damla içmeden, önce Hemite'ye, sonra da ver elini Akçadağ, Çokak, Çamurlu, Göksu... Savrungözü'ne varmak isterdim. O dağ esintilerine yüzümü verip buralardaki Yaşar Kemal'i görmek, dinlemek isterdim.

Feridun Andaç kaleme aldığı Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü ile insanını, insanlığı anlamış; insan ruhunun derinliklerine inip bunu tüm gerçekçiliğiyle yansıtabilmiş; zengin ve şaşırtıcı imgelem dünyaları yaratmış evrensel bir anlatı ustasının "anakarası"nda adım adım ilerlerken sadece Yaşar Kemal'i anlatmakla kalmıyor; onu, eserlerini, kurduğu yazın evrenini ve düş dünyasını anlamlandırıp yorumluyor.

Çokgenli bir bakışın, sözden söze geçişin kitabıdır Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü. Bir tür yazarla/yapıtla kurulan söyleşi... Sözün büyülü evrenine yolculuk...

Özgeçmiş:

Feridun Andaç

Edebiyatın dipsularında gezinmeyi önceleyen bir yazın insanı. Yazardan yapıta, yapıttan yazara dönük inceleme/eleştiri/deneme/söyleşi türündeki çalışmalarında yazınsal coğrafyanın zenginleştirici boyutlarını, tematik iklimini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bu alandaki başlıca kitapları şunlar:

Eleştiri/İnceleme: Gerçekçilik Yolunda, 1989; Yazınsal Gerçekçiliğin Boyutları, 1995; Edebiyatımızın Yol Haritası/Yazınsal Oluşumun Göstergeleri: 1, 2000; Romanda ve Öyküde Gerçeklik Arayışları Edebiyatımızın Yol Haritası: 2, 2011; Öykü Yazmak Öyküyü Düşünmek, 2008; Anonimleşen Edebiyat, 2014; Öykü Yazmak Hikâye Anlatmak, 2014.

Söyleşi/İnceleme: Söz Uçar Yazı Kalır, 1996; Türkân Şoray ile Yüz Yüze/Gözlerinden Bellidir, 2000; Adalet Ağaoğlu Kitabı, 2000; Söz Uçar Yazı Kalır/Yüzyılın Son Tanıkları (2 Cilt), 2001; Yaşar Kemal'in Sözlerinde Yaşamak, 2003; Edebiyatımızın Kadınları; 2004; Erhan Bener'in Dünyasına Yolculuk, 2004; İlhan Berk'le Şiirin Anayurdunda, 2005; Ülkü Tamer'le Hayata ve Şiire Dair, 2006; Doğan Hızlan'la Denemenin Dönencesinde, 2006; Emre Kongar Kitabı, 2009.
Derleme/İnceleme: Sürgün Edebiyatı Edebiyat Sürgünleri, 1996; Öykücünün Kitabı, 1999; Anadolu Aydınlanmacısı: Fakir Baykurt, 2000; Sözcüklerin Diliyle Konuşmak: Tahsin Yücel ile Yüz Yüze, 2003; Sürgünlüğün Bin Yüzü/Sürgünde Edebiyatçılar, 2004; Yazarın Kitabı, 2004.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement