Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu Etkinlikleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu Etkinlikleri

Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Balcı, yaz okulunun adeta kuramsal ve uygulamalı şekilde gerçekleştiğini kaydederek, "Eski Türk Edebiyatı dersi gören öğrenci, Divan Edebiyatı Müzesi'ni de görebildi" dedi.

16.08.2015 07:09

KAAN BURAK ŞEN - Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Balcı, yaz okulunun adeta kuramsal ve uygulamalı şekilde gerçekleştiğini kaydederek, "Eski Türk Edebiyatı dersi gören öğrenci, Divan Edebiyatı Müzesi'ni de görebildi" dedi.

Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışında Türkçe öğretmek ve Türkiye'yi kültürel faaliyetlerle tanıtmak amacıyla 2009 yılında kurulan enstitünün, Tokyo'dan Fas'a, Londra'dan Varşova'ya, toplam 34 ülkedeki 42 merkezde kültürel diplomasi yürüttüğünü belirtti.

Yurtdışındaki kültür merkezlerinde açılan kurslara, Türkçe öğrenmek isteyen herkesin katılabildiğini dile getiren Doç Dr Mustafa Balcı, Üniversitelerin Türk Dili Edebiyatı veya Uluslarası İlişkiler bölümlerinde seçmeli veya zorunlu olarak Türkçe öğrenenler var. Böylece yılda beş bin yeni kişi Türkçe ile tanışıyor" dedi.

Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısı 25 bini geçti

Mustafa  Balcı, bugüne kadar Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının 25 bini geçtiğine dikkati çekerek, "Kurs ve okullarda Türkçe öğrenenlerin hem Türkiye'ye olan ilgilerini daha canlı ve derin tutmak, hem de başarıyı ödüllendirmek için yaz okulunu uygulamaya koyan Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl projenin altıncısını gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı.

Enstitünün bu yıl 530 katılımcıya ulaştığını kaydeden Balcı, akademik eğitim alan grubun İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ağırlandığını söyledi.

Balcı, öğrencilerin akademik derslere katıldığını ve ileri düzey Türkçe dersi gördüğünü belirterek, "Öğrenciler, sinema gibi kültürel derslere katıldılar. İstanbul'un kültürel ve tarihi mekanlarını gezdiler. Yaz okulu adeta kuramsal ve uygulamalı şekilde gerçekleşti. Eski Türk Edebiyatı dersi gören öğrenci, Divan Edebiyatı Müzesi'ni de görebildi" diye konuştu.

11 ilde öğrenciler ağırlanıyor

Akademik grupların dışında, 11 şehirde yabancı öğrencilerin ağırlandığını söyleyen Balcı, şöyle devam etti:

"Gönüllü Türkçe öğrenen gruplar Bursa, Sakarya, Kocaeli, Zonguldak, Nevşehir, Gaziantep, Aydın, Denizli ve Eskişehir'de ağırlandı. Aralarında serbest mesleklerden insanlar, ev hanımları ve öğrenciler var. Mesela Türk dizisi izleyen bir hanım, 'ben bu dili öğreneceğim, diziyi kendi dilinden izleyip anlayacağım' diyerek bizim kurslarımıza katılıyor. Ticaret için dilimizi öğrenenler var. Ülkemizde yüksek lisans ve doktora yapmak için öğrenmek isteyenler var. Eşi Türk olduğu için Türkçe öğrenmek isteyenler var."

Türkiye Kütüphanelerini 100'e tamamlamayı düşünüyoruz

Mustafa Balcı, yurtdışında sergi, konser, panel ve konferansların düzenlendiğinin altını çizerek, "Kültürel mirasımızın ihyası için örneğin Balkanlar'da gümüş işçiliği, ahşap oymacılığı, telkari gibi bir takım sanatlarımızın Türkiye'deki ustalarını oraya götürerek hem insanların para kazanacakları bir meslek sahibi olmalarını sağlıyor, hem de oralarda unutulmuş meslekleri, kültürümüzün birer elçisi kabul edip öğretiyoruz. 65 Türkiye Kütüphanesi kurduk. 100'e tamamlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Köçer: "Öğrenciler Türk sinema ve televizyonlarına çok ilgili"

Yaz Okulu kapsamında öğrencilere "Türk Sineması" dersi veren sinema yazarı Suat Köçer de enstitünün yurtdışındaki festivallerde ve kendilerine ait kültür merkezlerinde film gösterimleri yaptığını duyunca çok mutlu olduğunu ifade etti.

Köçer, öğrencilerin Türk sinema ve televizyonlarına ilgili olduğuna işaret ederek, "Bu insanlar yurtdışında bizim dizilerimizi izliyorlar ve kendi insiyatiflerindeki bazı mesailerini  "Muhteşem Yüzyıl" ve "Karadayı" gibi Türk dizilerine göre ayarlıyor ve bunun kendi ülkelerinde çok yaygın olduğunu söylüyorlar" dedi.

Enstitünün Türk dizileriyle ilgili hassasiyet taşımasının enstitüye çok yakıştığını ifade eden Köçer, "Kendileriyle bağ kurmuş insanlara, bu diziler ve filmler üzerinden ülkelerini ve ülkelerinde yaşanan bazı şeyleri manipüle etmeden, olduğu gibi ve doğrudan aktarma şansını buldular" ifadelerini kullandı.

Ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit ve yönetmen Osman Sınav gibi ünlü isimlerin öğrencilerle buluştuğunu kaydeden Köçer, şunları söyledi:

"Dersime katılan öğrencilerle 'bu dizilerde gerçek bir toplum mu anlatılıyor?' konusunu konuştum mesela. En azından bu iletişimi kuracak bir imkan sağladı enstitü. Gençlere, bu dizilerin gerçek hayatlarımız olmadığını, bir takım popülist kaygılarla manipüle edilerek, beyaz cama ve perdeye yansıtıldığını anlattım. Notlar aldılar ve ders bitiminde kafalarına takılan şeyleri sordular."

Köçer, ülkelesine dönen gençlerin çevresindekilerle de buradaki tespitlerini paylaşacaklarını dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu'na bu yıl, 40'a yakın ülkeden, yaklaşık 150 kişi katıldı.

Etkinlik, 22 Ağustos'ta sona edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement